Krivokapić: Najbolje rješenje u ovom trenutku; Spajić: Izbjegli smo bankrot, nismo imali opcije

 Krivokapić: Najbolje rješenje u ovom trenutku; Spajić: Izbjegli smo bankrot, nismo imali opcije

foto gov.me

Ovo je najbolje rješenje u ovom trenutku, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije povodom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora juče izbjegla bankrot. Sa pres konferencije je poručeno da će novac biti uložen u vraćanje starih kredita kao i investiranje u budućnost

“Na početku smo bili obeshrabreni kako da izađemo iz situacije u kojoj je nijesmo mi djelovali, nego naši prethodnici”, kazao je premijer.

On je kazao da su uspjeli da realizuju plan koji nije bio jednostavan. 

”Bilo je više modela. Jedan je model je da prodajete državnu imovinu, to je dosadašnja vlast permanentno radila. Ne postoji kutak CG koji je bio vrijedan a da nije prodat. Drugi način je zaduživanje odgovarajućim kreditima,  ako se zadužujete vi morate da imate nekoliko elemata koji s preduslovi dpbroh kredita – to je rejting države u finansijskom smislu, rejting koji je vezan za stabilnost, i tada dobijate kredite od međunardonih institucija. Treći model je vrlo korišćen za vrijeme prošle vlasti je model obveznica, jedan dio obveznica koji se radi na domaćem tržištu. Najznačajniji model koji je bio moguć realizovati je model koji smo mi realizovali, to su obveznice tipa B i dobili smo najpovoljnijih ponuda i to uspjeli da relizuju. Nama prigovaraju da smo netransparentni, a ta netransparentnost je naša sumnja koja je bila vezana za potencijalnu opstrukciju. To smo radili tajno ali stručno i kompetentno. To je rađeno uz pomoć stručnjaka sa strane i naših ministara. To je rađeno danima i noćima”, kazao je on.

”Prethodna vlast nam je ostavila najveće gubitke, a ako znamo da su krediti koji dolaze na naplatu je 500 miliona, gdje je taj proizvod CG koji će obezbiijediti taj kredit koji smo u obavezi da vraćamo. Neka kaže taj ekonomski ili naručeni analitiičar kako smo to mogli drugačije uraditi”, kazao je Krivokapić. ”Ponosan sam što smo uspjeli da obezbijedimo ovakav prsitup”, naveo je on.

On navodi da su najmanju podršku imali od CG, oni (stara vlast) treba da se izvinjavaju zašto su CG doveli u ovakvu situaciju, a ne mi koji smo tu tri četiri dana i koji želimo da se ponašamo domaćinski. Čini mi se da su se oni ponašali rasipnički i to je velika razlika, ako neko ne vidi to ovih dana vidjeće tokom ove vladavine”, poručio je premijer. 

”CG ima kadrovski kapacitet koji je rijedak, koji mi nismo koristili, dosad je korišćen partijski. Treba da se takmičimo da najbolji dođu na odgovorna mjesta”, ocijenio je on.  

”Ovo je jedino najbolje rješenje u ovom trenutku, neka kaže stručnjak bilo iz CG ili svijeta koje je to bolje rješenje”, naglasio je opet Krivokapić.

Kazao je da nijedan jedini podatak nije dobio od bivšeg premijera i dodao da će tek na sljedećoj sjednici Vlade, u četvrtak, imati preliminarne podatke.

”Održali smo tajni sastanak iz straha, jer nismo smjeli da vjerujemo nikome. Zamislite kad živimo u državi u kojoj sumnjamo šta će se desiti”, naveo je on.

Dodao je da su svi pozvani da pomognu te da ničiji predlog neće biti odbačen.

Spajić: Juče izbjegli bankrot

”Ovo je najmanja kamata za B rangiranu državu”, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić dodajući da to građani moraju da znaju.

On je rekao da je Crna Gora “juče izbjegla bukvalno bankrot”.

“23. novembra otišli smo do ministra finansija i njegovog tima koji su bili korektni i kooperativni. Mi smo vidjeli situaciju kakva je i za dva dana donijeli odluku. Od 25. novembra počeli smo sa pripremom izdavanja obveznica. Čitav tim Ministarstva finansija je radio na tome i u toku prethodnog ministra finansija i za posljednja četiri dana”, rekao je Spajić.

”Ako ne bismo sad reagovali, upali bismo u dužničku krizu”, dodao je on.

Refinansiraćemo stare kreditite  koji su vrlo nepovoljni, novac će bitii investiran u budućnost CG, poručio je on.

”Ovo je bila jedina iznuđena mjera, nismo imali opcije, jedina optimalna mjera”, dodao je on.

Potražnja – signal da nam investitori vjeruju

”Tolika potražnja za našim obveznicama je signal da nam najveći investitori vjeruju”, naglasio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je rekao da je od 750 miliona eura najveći dio novca je potreban za otplatu glavnice koji dolazi na naplatu naredne godine.

“Jedan dio novca potreban za finansiranje deficita budžeta za narednu godinu, a jedan dio novca je opredijeljen za razvojne projekte”, pojasnio je Milatović.

Spajić je rekao da su potrebe za iduću godinu 520 miliona eura.

“Želimo da stare kredite sa nepovoljnim kamatama, kao što je kuvajtski ili onaj iz Pariskog kluba povjerilaca, ili prema Svis banci…To je grupa kredita koja je nepovoljna. Razgovaraćemo sa tim svim kreditorima da vidimo šta je najbolje rješenje za Crnu Goru” kazao je Spajić.

Pojasnio je da ostatak novca će biti u svrhu ekonomskog razvoja, u Fond za inovacije, SID Fondove, za Start apove…

Na pitanje da li je izbjegnut aranžman sa MMF, Spajić je odgovorio potvrdno. “Taj aranžman može biti dobar i loš ako ste u dobroj poziciji da pregovarate onda je u dobroj, ako ste u lošoj, onda je loš. U odličnoj poziciji smo trenutno da pregovaramo”, kazao je Spajić.

Da li će tajno postati praksa

”Plašili smo se da bi se mogle desiti određene opstrukcije i to ne samo na crnogorskom nivou, morali smo ovako do danas kada znamo šta se desilo i kako se desilo. Princip Vlade će biti transparentnost, mi čak razmišljamo da i sjednice Vlade budu prenošene”, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje da li će tajno donošenje odluka postati praksa.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još