Krivokapić: Nikada ne bih dao saglasnost za priznanje Kosova

 Krivokapić: Nikada ne bih dao saglasnost za priznanje Kosova

Izvor: Vlada Crne Gore

Odluka o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova dovela bi do pada Vlade Crne Gore na prvom zasjedanju Skupštine, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić smatra da bi u slučaju povlačenja priznanja, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića uradila sve da ponovo formira vladu i donese istu odluku o Kosovu.

Krivokapić je naglasio da nikada ne bi dao saglasnost za priznanje Kosova da je bio predsjednik Vlade kada Crna Gora još nije donijela tu odluku.

“Čuo sam i one koji kažu, pa tu odluku je donijela Vlada, neka je Vlada i povuče. Hipotetički da to i uradimo, Vlada bi pala u Skupštini na prvom sljedećem zasjedanju”, rekao je Krivokapić za “Blic”.

Prema njegovim riječima, sve drugo je imaginacija bazirana na željama. “Međutim, ovo nije pitanje želja, ovo je realnost”, ocijenio je Krivokapić.

On je kazao da je Srbija najvažniji partner Crne Gore i da bi premijerka Ana Brnabić u Podgorici bila dočekana kao najrođenija.

“Srbija je država sa kojom nas veže istorija i tradicija. Vlada koju je vodio DPS nije imala taj pogled na Srbiju, o čemu svjedoči i broj uzajmnih posjeta zvaničnika Srbije i Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je uputio zvaničan poziv Brnabić da posjeti Crnu Goru i da njegov poziv ostaje otvoren.

Krivokapić je rekao da Vlada Crne Gore još nije dobila odgovor.

“Premijerka je u Podgoricu donijela prve vakcine, donaciju Srbije, i tada sam rekao da joj se nadamo uskoro, da je dočekamo kako nama Crnogorcima dolikuje i kako predsjednik Vlade Srbije zaslužuje”, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić je ocijenio da je godinama prethodna crnogorska vlast radila na tome da narod ubijedi da je Srbija Crnoj Gori isto što i bilo koja susjedna zemlja, pa čak i podgrijavala tezu o velikosrpskim pretenzijama i atacima na crnogorsku državnost.

“Dok su narod trovali pričom o Srbiji, odvijala se prvobitna akumulacija kapitala u Crnoj Gori, koja je postala feud nekoliko porodica. I šta imamo danas? Nezavisnu Crnu Goru koju Srbija nije ugrozila ničim i prebogate pojedince koji su ugrozili Crnu Goru”, navodi crnogorski premijer.

On je rekao da vjeruje da su građani Crne Gore “naučili lekciju” i da im više niko ne može podvaljivati priču o ugroženosti države.

Prema njegovim riječima, država može biti ugrožena ako se ne vrate tradicionalnim vrijednostima, ako se ne oslobode korupcije.

“I neće biti ugrožena spolja, kao što nije bila ni do sada. Biće ugrožena iznutra, baš kao što je bila svih godina svoje nezavisnosti”, dodao je Krivokapić.

On je, na pitanje kada bi se moglo očekivati rješenje dvojnog državljanstva, kazao da je Crna Gora naslijedila još ozbiljniji problem.

On je naveo da ima izvjestan broj stanovnika koji u Crnoj Gori žive skoro tri decenije, da imaju porodice, djecu, plaćaju porez, a nemaju državljanstvo.

“To je pitanje koje će jako brzo doći na dnevni red jer je nedopustivo da se država na takav način odnosi prema svojim stanovnicima. Kada se uredi to pitanje, onda na red dolazi i pitanje dvojnog državljanstva”, dodao je Krivokapić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još