Krivokapić: Pitanje formiranja nove partije logično

 Krivokapić: Pitanje formiranja nove partije logično

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je zadovoljan rezultatima Vlade u proteklih 100 dana i da nema potrebe za novom avanturom u vidu eventualne rekonstrukcije. On je u intervjuu za Dan rekao i da je u ovim okolnostima logično pitanje osnivanje partije.

Izrazio je spremnost da Crna Gora primi nove akreditive za ambasadora Srbije Vladimira Božovića ako je to njihov izbor, ali i ponovio da ova vlada ne može poništiti odluku prethodne o protjerivanju.

Upitan o mogućoj saradnji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), premijer je odgovorio da je to nemoguće i da s tom partijom dijeli samo istu državu, i ništa drugo.

Osvrnuo se i na problem pandemije, pozivajući sve građane na odgovornost i poštovanje mjera.

“Zdravstvena situacija u Crnoj Gori jeste ozbiljna i činimo sve što je u našoj moći da ublažimo posljedice koje je izazvala pandemija Kovid-19”, rekao je Krivokapić.

Rekao je i da se osjeća odgovornim za sve što se u Crnoj Gori dešava od 4. decembra naovamo, “ne ulazeći u to da li sam ja lično išta pogriješio”: “Ja sam predsjednik Vlade i normalno je da neću da bježim od odgovornosti. Znam da sam pokušao da uradim sve što je moguće, ne štedeći ni sebe ni svoj tim, kao što je slučaj i u ostalim situacijama. Ipak, ovo bih sveo i na ličnu odgovornost svakog od nas pojedinačno i trebalo bi da ubuduće vodimo više računa jedni o drugima”.

Pitanje da li planira osnivanje partije je, kaže Krivokapić, starije od njegovog premijerskog staža, jer su mu to pitanje, navodi on, postavljali još u vrijeme kada je sastavljana vlada.

“Ono je logično ako se uzme u obzir da je Crna Gora iz suštinski jednopartijskog sistema, u kojem je odluke donosio jedan čovjek, a sprovodilo ih nekoliko ljudi, ušla u višepartijski sitem u kojem ni na jednom nivou odluke ne donosi jedan čovjek. Niti je skupštinska većina monolitna u tom smislu, niti se u Vladi donose odluke jer tako kaže premijer”, rekao je Krivokapić.

Partije je, kaže, posmatrao samo kao oblik organizovanja za iskazivanje volje naroda.

“Međutim, sada sam suočen sa činjenicom da je taj proces evolucije političkog organizovanja u Crnoj Gori negdje zapeo. Stoga pitanje hoću li osnovati partiju u ovim okolnostima smatram logičnim i vodeći se logikom odnosiću se prema tom pitanju u budućnosti”, rekao je Krivokapić.

Govoreći o tome postoji li teoretska mogućnost da u budućnosti sarađuje sa DPS-om, Krivokapić je rekao da sa tom partijom dijeli samo istu državu, “u kojoj nam proteklih 30 godina nije bilo isto, niti smo je isto voljeli”.

Kad je riječ o ambasadoru Vladimiru Božoviću, premijer je rekao: “Ako Srbija želi Božovića kao jedinu mogućnost za budućeg ambasadora u Crnoj Gori, ona to može uraditi poštujući diplomatske protokole”.

“Nadam se da će svi biti zadovoljni time što ćemo prihvatiti nove akreditive za gospodina Božovića. U ovom trenutku Vlada ne može poništavati odluke koje nije ni donijela. Vodeći se Bečkom konvencijom, mi smo željeli na najbolji način da iskažemo svoj stav, tako da prepreka saradnje između dvije države ne može da bude Zdravko Krivokapić ili bilo koji građanin ili funkcija. Za dobru saradnju potrebna je dobra komunikacija, razgovori, dogovori i, naravno, poštovanje i uvažavanje i jedne i druge države, koje su apsolutno nezavisne”, kazao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još