Krivokapić: Tražio sam ostavku Leposavića, smatram da je to najbolji način da pokažemo odgovornost

 Krivokapić: Tražio sam ostavku Leposavića, smatram da je to najbolji način da pokažemo odgovornost

Izvor: Screenshot

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je zatražio ostavku ministra pravde Vladimira Leposavića, te da je uputio predlog o njegovom razrješenju.

“Izjava je ostala na istom fonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz nego sam reagovao u ime Vlade i kazao ono što je činjenica. Tražio sam ostavku Leposavića jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak, to sam uradio i danas želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je Leposavić ostao dosljedan svom stavu donio sam tešku odluku – predlog o razrješenju člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića”, dodao je on. 

Dodao je da je Leposavić čovjek rijetke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava.

“Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da minisrtar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama”, naveo je Krivokapić.

Istakao je da već danas Skupštini šalje predlog za razrješenje člana Vlade.

“Ne želim da prejudiciram stav Skupštine, ali mislim da je obaveza Skupštine da ispoštuje stav premijera. Ako ne bude tako, imamo korake koje možemo preduzeti. Ministar Leposavić nije ispoštovao one obaveze koje treba kao ministar da uradi a to je da poštuje Deklaraciju koju je donijela Skupština Crne Gore, a on se oglušio o tome. Ono što je međunarodno prihvaćeno, obaveza je svi da poštujemo”, naveo je Krivokapić. 

Tvrdi da odluku nije donio pod pritiskom.

“Nema tog pritiska. Vrlo sam crnogorski nastrojen prema pritisku, i moja odluka nije donijeta na bazi ucjena, pritiska, skupova… Ja sam tu odluku bio donio već u ponedjeljak i u petak sam odlučio da je materijalizujem. Da li sam odugovlačio? Sedam dana u odnosu na tako ključnu odluku nije neki vremenski period koji bi mogao da predstavlja moj grijeh”, dodaje Krivokapić. 

Poručio je da Leposavić ne želi  funkciju da zamrzne sa svoje tačke gledišta.

“On želi i dalje da obavlja tu funkciju do trena dok ne bude razriješen. U tom dijelu ja ću biti taj koji permanentno daje zadatke ministru. Mi ne možemo da ne radimo, naša obaveza je rad i odgoornost shodno onome što je programom rada Vlade jasno definisano. Kontrolisaćemo i nadzirati rad. Ja ne očekujem da takav profesionalac kao Leposavić neće raditi svoj posao do razrješenja”, navodi premijer. 

“Da sada ne stvaramo zlu krv nepotrebno, još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sjednici, želeći da obezbijedim funkcionisanje tima postavio pet pitanja Da li ja dobro vodim Vladu, da li je ova Vlada 100 % orjentisana ka EU ili ćemo jedno da pričamo drugo da radimo. Da li može jedan čovjek da bude važniji od Vlade, države i onoga što možemo da uradimo? Da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina vlade, treba da krenemo u obračun sa njima onako kako možemo. Ovdje svi pritiskaju ovu Vladu, zašto neko ne pritiska tužilaštvo ili sudstvo? Zašto na tapetu nije Skupština koja nije donijela najznačajnije zakone?”, pita se Krivokapić. 

Dodao je da želi najbolje ovom narodu.

“Ako narod nema strpljenja i ne vjeruje u to prvi ću podnijeti ostavku. Ja nosim breme koje je nasljeđe i koje je toliko teško da ga ne mogu opisati. Ali ću ga u interesu naroda nositi sve dotle do kada narodu bude odgovaralo. Ja žellim dobro ovom narodu i to mogu da dokažem. Oni koji čitavog života traže dlaku u jajetu, naći će je tamo gdje je i niko ne vidi. Ja molim za razumijevanje ove odluke. Da li sam imao bolećivost? Jesam, jer ne mogu a da ne brinem o svojim saradnicima, da im ne dam šansu. Ja nemam kameno srce. Moje srce je okrenuto ka čovjeku.
Ja vam tvrdim da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra i na tome rade mnogobrojni predstavnici pojedinih vladajućih partija, i DPS sa prisutnim satelitima. Osjećam pipke hobotnice koje još ne možemo da odsiječemo”, poručuje Krivokapić. 

Naveo je da umjesto da se bavimo budućnošću izgleda da ćemo se uvijek baviti prošlošću.

“Budućnost je mjera naše pobjede, ako je danas ne uhvatimo mi je nikada nećemo stisnuti. Nemojte misliti da je ovo vrijeme lijepih dana. Čekaju nas teški dani u svakom pogledu. Dajte jednom da ne budemo licemjeri, dajte da budemo ono što građani zaslužuju – svi na istom zadatku. Građani recite ako smatrate. Ja ću vas kao premijer prvi poslušati i otići tako da moja noga više nikad ne kroči tamo đe ima veze sa politikom. Mislio sam da će se grčka filozofija politike desiti prvo u Crnoj Gori, ali možda sam pogriješio”, poručuje Krivokapić. 

“Dajte da jednom prestanemo sa kupovinom glasova. Dajte da mjera našeg života bude sloboda izbora a ne nametanje. CG mora da se promijeni, preobrazi. Zašto je napad sa svih strana na ovu Vladu? Zašto baš ova Vlada dobija takve napade, udare, podmetanja, laži… Dajte da napravimo pomirenje. Čitavog života me bije glas da sam neopredijeljen. Zato što ne želim da dam glas unaprijed. Ja sam javno rekao zašto sam glasao. Zašto je to problem? Da li treba da mi markiraju ruke kad ulazim negdje za koga sam glasao?”, pita se Krivokapić. 

Istakao je da je bio vrlo jasan na šta se odnosi rekonstrukcija Vlade.

“Nisam mogao ni pretpostaviti da se može desiti izmicanje jednog nogara u Vladi. Dajte da radimo posao odgovorno, dostojanstveno i samo na korist ove države. Zašto ja želim da buudem drugačiiji? Zato što svi treba da se promijenimo. Ja ne želim da budem diktator”, navodi Krivokapić. 

“Kažete da ovo mjesto sada može biti mjesto DF. Ja vam tvrdim da ovo mjesto može biti samo mjesto jednog eksperta. Svako treba da radi u dijelu svoje odgovornosti i Skupština i Tužilaštvo i Sudstvo, a to u ovom trenutku nije tako. Ja sam u nedjelju imao vrlo jasan stav po pitanju Leposavića, i reagovao u ponedjeljak. Da li sam tako zaštitio ministra? Ja nisam licemjer. Ovo je bio moj pokušaj da dam jednu šansu. Dosadašnja praksa vlasti je bila da štiti po svaku cijenu onoga ko je napravio određenu, pa i kriminalnu radnju. Ja smatram da je odgovornost mjera svega”, navodi on.

Prema njegovim riječima, Vlada je apsolutno otvorena za manjine.

“To dokazujemo i novim imenovanjem određenih pozicija koje ćete čuti u četvrtak. Ovu Vladu koja je orjentisana prema svim građanima CG očekujemo da naročito podržavaju nacionalne manjine, jer mi nismo uradili nikad ništa protiv čovjeka. To je prvi princip ove Vlade”, poručuje premijer.

izvor FOS MEDIA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još