Krivokapić u ekspozeu: Stanje koje zatičemo svojevrstan držaavni udar

 Krivokapić u ekspozeu: Stanje koje zatičemo svojevrstan držaavni udar

foto FOS Media

Cilj nove Vlade je da, kada joj istekne mandat, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija, naveo je mandatar Zdravko Krivokapić u ekspozeu koji je dostavio Skupštini, dodajući da zadatak neće biti lak jer, kako je ocijenio, stanje koje zatiču može se okarakterisati kao državni udar.

Crna Gora je, navodi Krivokapić u ekspozeu, 30. avgusta ove godine, voljom građana, prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promijenila vlast.

”I pored toga sto je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak prije trideset godina, mozemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovijiva.. U svom viševjekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredjeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i giavni cilj nove vlasti – da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada”, navodi Krivokapić.

Prema njegovim riječima, zadatak neće biti lak, a izazovi koji nas čekaju zahtijevaju angažovanje čitavog društva.

”Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, navodi se u ekpozeu, prenosi Pobjeda.

Kriza je, kaže Krivokapić, velika. Odlazeća vlast je, kako je dodao, primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje “kako bi nam dodatno otežala posao”.

”To nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskijučivo reformama, poštenim i domaćinskim upravijanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.nU politiku sam ušao srcem, ljubaviju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi ocuvanja prađedovskog zavjeta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za naš i našu djecu”, naveo je između ostalog Krivokapić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još