Krivokapića će pitati o smjeni Leposavića, Prevlaci, privilegijama funkcionera

 Krivokapića će pitati o smjeni Leposavića, Prevlaci, privilegijama funkcionera

izvor gov.me

U srijedu 28. aprila premijer Zdravko Krivokapić, u okviru premijerskog sata, odgovaraće na pitanja poslaničkih klubova.

Lider SD-a Ivan Brajović će premijera pitati kada očekuje da će se realizovati njegov prijedlog za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, prenosi Pobjeda.

“Prijedlog ste uputili 6. aprila 2021. godine i još se nije razmatrao na zasijedanju Skupštine Crne Gore. Da li je u pitanju samo Vaš potez kojim želite da smirite ogorčenost i nezadovoljstvo koje su izazvali nastupi Vašeg člana Vlade i u Crnoj Gori i van nje, ill je na djelu otvoreno izkazivanje nezadovoljstva zbog Vašeg prijedloga od onih političkih subjekata koji su Vas izabrali za predsjednika Vlade”, pitaće Brajović Krivokapića.

Božena Jelušić (koalicija Crno na bijelo) pitaće Krivokapića da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu sa nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera i koje značajno opterećuju javne fmansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

“Funkcionerske naknade i ostale prinadležosti su u velikom procentu formirane na osnovu Vladinih uredbi. Nakon smjene vlasti i obećanja građanima da će doći do promjene, a ne samo do smjene vlasti, smtram da je Vlada u obavezi da mijenja takve uredbe i da sama inicira promjene određenih zakona, te da omogući vraćanje novca u budžet kako bi bio na raspolaganju nasušnih potreba svih građana”, navela je Jelušić.

Danijela Đurović (SNP) pitaće: “Kako je Crna Gora potpisala Privremeni sporazum o razgraničenju sa Hrvatskom 2002. godine o pitanju Prevlake i Bokokotorskog zaliva, a od 2015. godine međudržavna komisija za rješavanje ovog otvorenog graničnog pitanja se nije sastala?”.

“Cijeneći sve korake koje je Crna Gora preuzela na putu pridruživanja EU, postavljam pitanje premijeru šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako vidi konačno rješenje razgraničenja”, pitaće Đurović.

Boris Bogdanović (Demokrate) pitaće premijera da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od ovog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje i time prestala obaveza plaćanja putarine na ovom putnom pravcu kako za Novljane, tako i za sve naše goste, što bi, kako je naveo, bilo posebno značajno u periodu turističke sezone.

Poslanički klubovi moraju pitanja premijeru dostaviti 72 sata prije početka sjednice. Premijerski sat u srijedu biće drugi od izbora nove Vlade.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još