Kriza odgodila praznična putovanja

 Kriza odgodila praznična putovanja

Izvor: Pixabay

Nakon što smo prošle godine bili primorani da zbog epidemije korona virusa odgodimo praznična putovanja, po svemu sudeći na još neko vrijeme ćemo morati da zaboravimo na pečate u pasošima. Zbog aktuelnih mjera i epidemiološke situacije u zemlji, ali i šire, i ove praznike provešćemo na “domaćem terenu”, listajući fotografije sa ranijih putešestvija.

Da okolnosti nijesu kakve jesu, produženi vikend i praznike, usljed preklapanja 1. maja i Uskrsa, Crnogorci bi, kao i ranijih godina, na raspolaganju imali više destinacija za putovanja. Ove godine, zbog korone, ali i složene finansijske situacije, epidemioloških mjera koje su na snazi, teško da ćemo i do mora, pišu Dnevne novine.

Da građani ove godine nijesu pretjerano bili zainteresovani da negdje otputuju, rekli su i u podgoričkim turističkim agencijama. Naime, kako su za DN kazali iz GrandTravela, ove godine u ponudi uopšte nijesu imali grupna putovanja, već samo individualna.

“Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa ove godine nijesmo imali ponude za prvomajske praznike. Imali smo samo individualne klijente, za Egipat, Dubai i Tursku, ali grupne aranžmane i polaske ništa”, naveli su u agenciji Grand travel.

Slična situacija je i u agenciji BuonViaggio.

“Nijesmo imali ponude za praznike, još nijemo počeli da radimo. Mi radimo uglavnom putovanja u velike gradove Evrope tako da je zbog trenutne situacije, interesovanje slabo. Bilo je nekoliko upita, vezano za Egipat, Hurgadu, ali nije to kao što zna da bude”, kažu iz ove agencije.

I u agenciji Galileo navode da im je ove godine broj ponuda znatno manji u odnosu na godine prije pojave korona virusa.

“Trudimo se da u našoj ponudi imamo što više destinacija, međutim zbog brojnih ograničenja, izazvanih korona virusom i pravila za putovanja u zemlje inostranstva, nismo baš u mogućnosti da kreiramo sve ponude na koje su naši putnici navikli. Samim tim i broj ponuda je znatno manji, u odnosu na godine prije pojave korona virusa. Za proljećne praznike u ponudi imamo destinacije u regionu (Ohrid i Sarajevo), kao i neke dalje destinacije poput Turske i Egipta. U našoj ponudi nalaze se i proljećni promotivni aranžmani za hotele u Crnoj Gori”, navodi direktor prodaje u ovoj agenciji Milan Koprivica.

Imajući u vidu da još nema ponuda za popularne evropske destinacije (Italiju, Španiju, Francusku, Grčku i druge), putnici se, kako kaže, uglavnom odlučuju na putovanja do nekih destinacija u regionu, prije svega Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

“Primijetno je zaista veliko interesovanje za Egipat i možemo reći da je to destinacija koja se najviše traži ovoga proljeća. Odličan odnos cijene i kvaliteta, povoljni klimatski uslovi, kao i veoma dobra usluga, razlog su zašto veliki broj putnika bira upravo Egipat kao destinaciju u ovom periodu”, kazao je Koprivica.

On navodi i da se, imajući u vidu da je iza nas period od godinu dana kada praktično nije bilo putovanja, može konstatovati da su stvari polako počele da se mijenjaju.

“Trenutno interesovanje za putovanja, sigurno nije ni približno onome iz 2019. godine, jer ni ponuda nije toliko velika kao ranije. Najbolji pokazatelj koliko je manje interesovanje u odnosu na prethodne godine, govori podatak da je Agencija Gallileo u 2019. godini tokom proljećnih praznika imala oko 30 grupnih organizovanih aranžmana, a ovoga proljeća to će biti nekih 5-6 grupnih aranžmana”, rekao je Koprivica.

Sve je to, kako kaže, lako razumljivo, jer još postoje brojna ograničenja kada su turistička putovanja u pitanju.

“Do brojnih destinacija u ovom momentu nije ni moguće doći. Upravo iz tog razloga smatramo da bi bilo dobro da nadležni organi kroz bilateralne sporazume, što prije definišu uslove za putovanja i uslove za ulazak u, prije svega, evropske države. Veoma otežavajuća okolnost je i obaveza da crnogorski državljani i prilikom povratka u Crnu Goru, moraju posjedovati PCR test. Smatramo da bi ukidanjem te obaveze, koliko-toliko olakšali putovanja naših državljana”, dodaje Koprivica.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još