Kroz aerodrome prošlo 293.000 putnika, a sletjelo 2.200 aviona

 Kroz aerodrome prošlo 293.000 putnika, a sletjelo 2.200 aviona

izvor Pobjeda

Predstavnici Aerodroma CG tvrde da je većina avio-kompanija sa kojima su Aerodromi CG sarađivali 2019. godine, prije pandemije kovida-19, obnovila vazdušni sabraćaj ka Crnoj Gori.

Crna Gora je trenutno, preko aerodroma Tivat, povezana sa 35 destinacija, dok je preko aerodroma Podgorica povezana sa 33 grada, saopšteno je Pobjedi iz kompanije Aerodromi Crne Gore. U kompaniji očekuju da će u ovoj godini nadmašiti finansijske rezultate koje su ostvarili tokom prošle godine, mada navode da je u ovom trenutku nezahvalno iznositi projekcije do kraja godine zbog oporavka od uticaja kovida-19 i rata u Ukrajini.

– U toku prva četiri mjeseca ove godine, na crnogorskim aerodromima je opsluženo oko 293.000 putnika što je rast od preko 200 posto u odnosu na isti period prošle godine i skoro 2.200 vazduhoplova, što je 100 posto više u odnosu na posmatrani period 2021. godine. Ponosni smo, takođe, i što ovi rezultati za 2022. godinu predstavljaju preko 72 odsto realizovanih usluga u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, koju je obilježio redovan rad – bez naznake epidemije i mirnodopski period u međunarodnim odnosima – kazali su Pobjedi iz Aerodroma CG.

Prognoze 

Iz kompanije navode da je u ovom trenutku nezahvalno iznositi projekcije do kraja godine zbog oporavka od uticaja kovida-19 i rata u Ukrajini.

– S obzirom na svjetsku ekonomiju, koja se još oporavlja od udara pandemije kovida-19 ali, nažalost i rat u Ukrajini koji je, kao kula od karata, izazvao nesagledive posljedice i pa avio-industriju koje će, u svakom smislu biti dugoročne, Aerodromi Crne Gore preduzeli su niz intenzivnih aktivnosti kako bi oba negativna faktora bila maksimalno ublažena. Shodno tome, iako je nezahvalno iznositi precizne projekcije u neizvjesnom vremenu, očekujemo da ćemo, ipak, ove godine nadmašiti finansijske rezultate koje smo ostvarili tokom prošle godine – rekli su iz Aerodroma CG.

Iz kompanije su podsjetili da je avio-saobraćaj u Crnoj Gori počeo da se normalizuje tek u prvom kvartalu prošle godine i to paralelno sa stabilizacijom epidemiološke situacije. Iz Aerodroma CG su naglasili da je u 2019. godini, neposredno prije pojave pandemije kovida-19, na dva crnogorska aerodroma slijetalo pedesetak avio-kompanija u redovnom putničkom saobraćaju.

– Prošlogodišnja sezona je bila bolja od planirane, o čemu govori i broj opsluženih aviona i putnika, kao i podatak da smo planirane prihode ostvarili još u septembru, a istovremeno smanjili rashode i ostvarili pozitivan poslovni rezultat. Zadovoljni smo sa 1,3 miliona opsluženih putnika u tom periodu uzimajući u obzir da u tom intervalu nijesmo imali konekcije ni sa ruskim ni bjeloruskim tržištem – saopšteno je iz Aerodroma CG.

Avio-povezanost 

Predstavnici kompanije navode da je Crna Gora trenutno, preko aerodroma Tivat, povezana sa 35 destinacija, dok je preko aerodroma Podgorica povezana sa 33 grada.

Dodaju da su to, između ostalog, linije ka Beogradu, Frankfurtu, Istanbulu, Luksemburgu, Almati, Beču, Varšavi, Katovicama, Poznanju, Cirihu, Dortmundu, Budimpešti, Memingemu, Berlinu, Briselu, Londonu, Barseloni, Katovicama …

Navode da je aerodrom Podgorica tokom prošle godine povezan sa pet novih destinacija – Almati, Nursultan, Luksemburg, Kijevo i Zagreb preko kompanija Air Astana, Luxair, Chair airlines, Wind Rose i To Montenegro.

– U istom intervalu, na aerodrom Tivat slijetalo je 14 novih kompanija (novoosnovani To Montenegro, Luxair, UAB avion express, Edelweiss, Bees, Flyone, Israir, SAS, Fly Dudai, Lufthansa, El Al, Transavia France, Smartlinx i Enter Air), a povezani smo sa šest novih destinacija (Banjaluka, Istanbul, Ljubljana, Luksemburg, Berlin i Cirih) – precizirali su iz Aerodroma CG.

Predstavnici kompanije tvrde da su to okolnosti koje su, između ostalog, uprkos gubitku tržišta sa istoka Evrope, doprinijele dosadašnjim dobrim rezultatima.

– Istovremeno, radimo na unapređenju svih segmenata poslovanja, od administracije do operative, ali i na usavršavanju ljudskih resursa. Očekujemo dosta noviteta tokom ove godine, a u toku su pregovori sa više novih avio-kompanija – ističu iz kompanije i dodaju da su im sve vrijeme jaka podrška resorno ministarstvo i Nacionalna turistička organizacija.

– U simbiozi sa Vladom i NTO, vjerujemo da će naši napori dati vidljive rezultate -rekli su iz Aerodroma CG.

Predstavnici Aerodroma CG tvrde da je većina avio-kompanija sa kojima su Aerodromi CG sarađivali 2019. godine, prije pandemije kovida-19, obnovile vazdušni sabraćaj ka Crnoj Gori.

– To su Azerbaijan Airlines, Norweigan Shuttle, Norweigan International i Tui Belgium, a u najavi je dolazak Aegean Airlines i Enter Air. Nova avio-kompanija koja je već stigla u Podgoricu je Transavia France, a nove kompanije u Tivtu su Turkish Airlines i Flynas. Međutim, treba znati da su, usljed pandemije kovida- 19, neke kompanije obustavile saobraćaj. Među njima su i MGX, Adria i Allitalia – kazali su iz Aerodroma CG.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još