Kućni testovi na koronavirus stigli u Srbiju

 Kućni testovi na koronavirus stigli u Srbiju

Foto: Pixabay

Kućni testovi na koronavirus stigli su u apoteke u Srbiji i koliko danas bi trebalo da budu u prodaji.

Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd kaže da ovi testovi vrlo jednostavno rade, da imaju jasno uputstvo i da mogu da budu zamjena za PCR test.

“Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva virusa korona, takozvane kućne testove. Sada štampamo upustva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cijena je 1.296 dinara“, kaže Bjeletić za portal Nova.rs.

Kako navodi, testovi su vrlo osjetljivi, oko 98 odsto. Proizvođač je firma iz Južne Koreje, a Agencija za ljekove Republike Srbije je odobrila ovaj test.

Jasminka Bjeletić objasnila je i kako se radi ovaj kućni test na koronu.

“Uz njega ide jednostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dvije crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da nijeste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, kaže Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Ona je objasnila i da li, na osnovu svega ovoga, kućni test možemo da doživimo kao zamjenu za PCR test.

“Apsolutno. I cijena je znatno povoljnija. Ovaj test će sigurno olakšati pacijentima da na vrijeme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije. Moći će lako i brzo da znaju da li je riječ o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi”, zaključuje Bjeletić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još