Kupili jeftiniju opremu za granične prelaze, pa prelijepili naljepnice renomiranih firmi, šteta preko milion eura

 Kupili jeftiniju opremu za granične prelaze, pa prelijepili naljepnice renomiranih firmi, šteta preko milion eura

izvor gov.me

Komisija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova otkrila je pronevjeru sredstava Evropske unije vrijednu preko milion eura. Naime, oprema koja je kupljena za nadzor graničnih sredstava, prema tvrdnjama državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića, nije oprema koja je tražena na tenderu već okvirno pet puta jeftinija. Takođe, Milošević navodi da je oprema rebrendirana – naljepnice su mijenjane naljepnicama renomiranih firmi. On je kazao i da je tender unaprijed namješten beogradskoj firmi Makina sekjuriti.

Milošević je ocijenio da je još veći skandal to što ”smo omogućili firmi koja nije iz CG da daljinskim pristupom može da pristupi video nadzoru ovog graničnog prelaza”. On je obznanio i da je službeniku policije koji nije htio da potpiše izvještaj u kojem su utvrđene nepravilnosti, nuđen mito.

Preko miliona eura pronevjerili, oprema ne radi više od godinu i po

Otkrivena je pronevjera više od milion eura sredstava EU kroz Šengenski akcioni plan, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

”Oprema koja je kupljena za taj novac ne radi više od godinu dana što je direktno u vezi sa stvarima koje se dešavaju na graničnim poslovima, MUP je preuzeo na sebe odgovornost da preuzme sve što je u njegovoj moći da zaštiti građane CG. Možete misliti koliko se moglo dešavati šverca dok nije radila oprema koje niko nije mogao da isprati”, kazao je Abazović.

”Ko je involviran možemo pretpostaviti. Ministar Sergej Sekulović dao je naredbu da se skine oznaka tajnosti sa svih tenderskih aktivnosti. Mi želimo da stanemo na kraj svakom mogućem javašluku”, poručio je Abazović. 

Tender namješten, kupili pet puta jefitniju opremu, mijenjali naljepnice…

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević kazao je da su izašli na teren i dokazali sumnje da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jefitinija okvirno od onih koja je naplaćena.

”I da je firma onda koja je dobila tender, uklonila naljepnice sa opreme koja je nabavljena zalijepila naljepnice renomiranih firmi. Mislimo da je ovo skandal bez presedana, imajući u vidu da je novac iz donacije EU i što je mnogo važnije da ta oprema služi da spriječi organizovane kriminalne grupe i da se radi o morskim graničnim prelazima između CG i Albanije i CG i Hrvatske”, naveo je Milošević.

”Sami tender je namješten, tendencija je bilo da ga dobije jedna beogradska firma, sva procedura je rađena mimo zakona”, kazao je Milošević.

”Firma koja je dobila tender je unaprijed znala da će dobiti tender”, naveo je on.

”Ono što je bitno napomenuti i što je jedna vrsta skandala da smo mi omogućili firmi koja nije iz CG da daljinskim pristupom može da pristupi video nadzoru ovog graničnog prelaza”, kazao je Milošević.

”Sektor granične policije je tražio od MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama i to nije urađeno”, naveo je on.

”MUP je 180 dana krio dokumentaciju od Komsiije kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako mi ne bi mogli naplatiti štetu. Oprema ne radi više od godinu i po dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se prikaže kako je sve urađeno”, kazao je Milošević.

Nuđen mito službeniku

”Pojavila se vijest da ovo rade tri tužilaštva, moram reći da je tužilaštvo zakazalo. Mi smo došli do saznanja da je Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta radio na ovom slučaju po drugom osnovu o da su utvrdili određena krivična djela i da su ustupili VDT u februaru 2020, a do juče nismo imali reakciju tužilaštva. Ako je sve rađeno regularno kako je nuđen mito članu koji je formirao Nuhodžić koji nije htio da potpiše određene izvještaje jer je utvrdio nepraviilnosti. Pokušana je korupcija kod policijskog službenika. Koji je dao izjavu VDT i taj je slučaj stavljen u fioku. Mito je dato vlasnik firme koja je dobila tender. Pozivamo tužilaštvo da ispita ovaj slučaj. tužilaštvo nije čak ni odredilo vještačenje tog materijala. Ovo je samo početak. stav Vlade je nulta stopa na korupciju. Sama činjenica da je neko bio spreman da rebrendira opremu i da je da CG i da niko ne odgovara…javnost crnogorska neka procijeni o čemu se radi”, poručio je Milošević.

Ko je odgovoran, koje su vaše pretpostavke, da li je bivši ministar MUP-a morao da zna da se ovo dešava; Da li je EU upoznata

”Mi znamo ko je odgovoran, vidi se iz papira, ne pretendujemo da preuzmemo ulogu državnog tužilaštva, vidjećemo koliko će im trebati vremana da reaguju. Mi smo skupili dokaze, ako ne mogu ovo da procesuiraju na brzinu, doći će drugo tužilaštvo”, kazao je Abazović.

”Funkcionalnu odogvornost Nuhodžić ima sigurno, da li ima neku drugu, ne znam”, odgovorio je Aabzović.

”Upoznata je EU sa ovim slučajem, i ja žalim zbog ovoga i kao građanin i kao političar”, kazao je potpredsjednik Vlade.

”Nemoguće je da ministar ne zna za ovu situaciju kao starješina organa. Preko 20 urgencija je naslovljeno bilo na ministra”, kazao je Milošević.

Koja je firma

”Firma je Makina sekjuriti iz Beograda. Branislav Kreki je osoba koja je involvirana u ovaj slučaj. Pozivam vas da tužiteljku Tanja Čolan Deretić pitate šta se dešava sa slučajem nuđenja mita”, kazao je Milošević.

Šta je sadržaj opreme

”Radi se o radarima i kamerama, to je oprema koja se koristi za nadzor graničnih prelaza, kaza je Abazović. Samo taj radar je vrijedan oko 400 000 eura”, kazao je Abazović.

O tužilačkim zakona

”Ako ova situacija oko tužilačkih zakona nije dobila epilog 18. februara, možda dobije 18. marta, govorim hipotetički”, kazao je Abazovć. ”Ideja je da prikupimo dokaze, i da se sav materijal ne uništi, ako se nešto ne bi moglo procesuirati u febraru, možda će moći u martu. Ljudi koji su odgovorni moraće da odgovaraju”, poručio je Abazović.

”Ova politička kriza mislim da će se prevazići i nadam se da ćemo konstatovati rezultate i u narednom periodu”, kazao je Abazović.

”Uvjerio sam se u ODT da ima spremnosti da se bave ovim predmetom. Znajući činjenicu da je već formiran predemt, a to je da je Izvještaj na nekih 30-ak strana da se dostavi kao dopuna predmetu za koji smo znal da postoji. Od momenta kad smo dostavili predmet VDT je isti dan pokrenut postupak”, kazao je Milošević.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još