Leposavić: Ako vjerske zajednice žele može i novi zakon

 Leposavić: Ako vjerske zajednice žele može i novi zakon

foto Mitropolija.com

Nacrt izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, dodajući da je njihovo opredjeljenje da se, ako to žele vjerske zajednice, pokrene donošenje novog zakona, prenosi portal RTCG. 

Tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar, ne obavezuje na javnu raspravu.

Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

“Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju PS SE je rečeno da te odredbe nije ni trebalo tu da se nađu i mi smo to brisali”, naveo je Leposavić.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavić. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

“U tom simislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle vjerske zajednice, da kad se organizuju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju”, kazao je Leposavić.

Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona, poslat je vjerskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predstavnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

“Naše opredjeljenje je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuju, ako to žele vjerske zajednice, a ne političari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa”, naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još