Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovijeti neoboriv

 Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovijeti neoboriv

izvor gov.me

Novi zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv, kazao je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

On je to rekao nakon što je potvrđeno da su poslanici koalicije „Crno na bijelo“ Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu saglasnosti dijela članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

Leposavić je kazao Danu da svako ima pravo da predloži ili pokrene postupak za ocjenu ustavnosti opštih pravnih akta.

On je rekao da je kada je u pitanju aktuelna inicijativa, član 12 bio neustavan prije nego što su usvojene izmjene jer je smanjivao obim proceduralne zaštite korišćenja kulturnih dobara.

“Sadašnje odredbe ovog člana su usklađene sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore, tako da razloga za brigu više nema. Štaviše, sve odredbe izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti usaglašene su sa Ustavom, ali i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, naveo je Leposavić.

On je dodao da novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još