Lika o istraživanjima nafte i gasa : “Nova Vlada nastavlja starim putem”

 Lika o istraživanjima nafte i gasa : “Nova Vlada nastavlja starim putem”

foto privatna arhiva

Početak istražnog bušenja u nafte I gasa u našem podmorju, je „poduhvat“  koji je u suprotnosti saa prvim članom krovnog Zakona ove države a to je Ustav Crne Gore, gdje je Crna Gora jasno opredjeljena kao građanska, demokratska, ekološka država, kazala je za Portal Ulcinj eko aktivistkinja I direktorica NVO Dr Martin Šnajder Jakobi Zenepa Lika.

Podsjetimo, konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeli su 25.marta istražno bušenje u crnogorskom podmorju između Ulcinja i Bara, na dubini od 6,53 hiljade metara.

Lika navodi da se od samog početka, proces donošenja odluke o istraživanju i eksploataciji uradio na jedan jako netransparentan i na nedemokratski način.

foto Michael B, Jedro Bar

“ To navodim jer je Crna Gora potpisnik Arhuške konvencije koja obavezuje državu da svim građanima omogući participaciju u donošenju odluka. Naglašavam da je važno da se to radi na razuman način,kako bi sve neophodne informacije svi građani i razumjeli. Ne samo eksperti iz jedne oblasti, “ istakla je Lika.

Ona navodi da je 2016. godine građanima Ulcinja uskraćeno učešće u cijelom ovom procesu.

“ Nerazumljiv i diskriminatorski odnos tadašnje vlasti, jer se prvi istražni blokovi  za naftu i gas nalaze u Ulcinju, a pri tom su ovaj grad i njegovi građani, zaobiđeni kao da ne postoje, i jednostavno se njihovo  Ustavno pravo uskratilo. Tadašnje resorno ministarstvo organizovalo je javnu raspravu samo u Baru, i to istog dana kada se odražavala javna rasprava o PPNOP u Ulcinju.  Obje javne rasprave su jednako važne, jednako krucijalne za razvoj našeg grada. To je nedemokraski i ovdje su se kršila osnovna ljudska prava svih građana Ulcinja pa i dalje, “ kazala je Lika. 

Ona podsjeća, da je u Skupštini Crne Gore 24.06.2016 usvojena Odluka o istraživanju nafte i gasa, a poslanici koji su glasali nisu imali ključni dokument poput Strateške procjene uticaja za životnu sredinu koja je neophodna.

“ Glasali su na riječi tadašnjeg ministra Kavarića kako će se raditi, te smatram da su i sami poslanici pratili „partijsku politiku“,  a nikako glas građana,” istakla je Lika.

Crna Gora je potpisnik Pariškog sporazuma,podsjeća ona, gdje su se 200 zemalja u koje spada i Crna Gora obavezale da će postepeno napuštiti korišćenje fosilnih izvora.

“Ovim projektom kršimo ovaj sporazum i guramo eksploataciju fosilnih goriva i ako znamo kako ovakav vid eksploatacije utiče na klimatske promjene i sigurno utiče na kvalitet našeg mora, koliko god se tvrdilo da to nije tako”, kazala je Lika. 

Ona napominje da je nova Vlada u sporazumu istakla da će raditi na tome da Crna Gora bude istinski „ekološka država“ , a ne samo deklarativno.

ilustracija

“ Ovo se može samo deklarativno razumjeti, jer to nije moguće potencirajući pozitivnost ovog ugovora i spominjati „diverzifikaciju ekonomije“ uz eksploataciju fosilnih goriva koja su „neodrživa“.  Ovo ukazuje na jednu stvar , a to je da nema vizije, da su nam još uvjek kratkoročni benefiti važniji nego usmjeravanje razvoja ka zelenoj ekonomiji i dugoročnost”, istakla je Lika. 

Ona napominje I da je zatvaranje  poglavlja 27 uslovljeno sa napretkom zaštite i održivosti Ulcinjske Solane.

“ Studija koju je finansirala EU ukazuje da je najodrživiji način zaštite Parka prirode i Ramsar područja proizvodnja soli. NVO sektor ulaže nevjerovatne napore na promociji Ulcinjske solane, na adapatciji i unapredjenju turisticke infrastrukture pa čak i na  restauraciji proizvodne strukture ka revitalizaciji  proizvodnje soli i ka brendiranju ovog jedinstvenog područja  kao „ekološko čisto“ i prosto sve ovo što se danas dešava otežava i dovodi u pitanje sve napore, jer ova Vlada planira eksploataciju nafte i gasa u neposrednoj blizini ovog zaštićenog područja, za koju se digla cijela međunarodna zajednica da je zaštiti”, istakal je Lika.

foto Zenepa Lika

NAFTA I TURIZAM

Lika ukazuje da nafta I turizam, ne idu zajedno.

“ Znači prosto nisu kompkatibilne koliko god iz resornog Ministartstva to pokušali građanima da podmetnu. Eksperti i svi koji se bave turizmom to znaju i tu su jako jasni. Da ne pominjem prihod od milijardu eura u 2019. godini i to većinom prihodovano sa primorja! Ne vidim tu logiku niti vjerujem da će nam „elitni“ turisti dolaziti da bi uživali u našoj obali ili na naftnim platformama, koliko god daleko one bile ili ako im ministarstvo sugeriše da je bezbjedno i čisto”, kazala je Lika.

Ona navodi da to ne rade ni u Kataru, niti u Saudijskoj Arabiji, pa ni u Hrvatskoj.

“ Interesantno je da su zemlje poput Emirata u zadnjih 30 godina nevjerovatno puno radili za turizam,što ukazuje da znaju da im je resurs ograničen”, ukazala je Lika.

Crna Gora je brendirala sebe,kako navodi, kao WILD BEAUTY , baš iz razloga jer nam je  priroda najdragocjeniji resurs koji imamo.

“ Naša strategija razvoja bazira se na razvoj turizma, elitnog i eko turizma, organske poljoprivrede i na ribarstvu. Znači, cijeli razvoj turizma se sa eksplatacijom stavlja pod velikim znakom pitanja. Mi nemamo obalu kao što imaju druge zemlje, poput Hrvatske sa brojnim ostrvima (koja je raskinula ugovore odmah nakon sto je nova vlada stupila na posao), ili Italija ili čak Grčka. Mi imamo nešto oko 300 kilometara obale, “ napominje Lika.

foto Zenepa Lika

Ona citira izjavu ministra ekonomije Milatovića koji je izjavio: “Želim da to bude zemlja čija je ekonomija bazirana na zelenoj osnovi” I navodi da je apsolutno saglasna sa ovom izjavom.

“ Ali imam utisak da se nisu usaglasili sa ministarstvom kapitalnih investicija i savjetnicima koji guraju ovaj posao. EU je u okviru Zelenog dogovora za Zapadni Balkan opredijelila 9 milijardi eura za  inovativne i zelene ideje i projekte, koji će biti dugoročno pozitivni i brendirajmo našu zemlju po tim osnovima”, poručila je Lika. 

Ona napominje I da se apsolutno nespremno ušlo u cjelokupan posao oko istraživanja I bušotina, te da se o ekološkim posljedicama ne može ni pričati ozbiljno.

“ Nevjerovatno je da su se istraživanja radili samo 18 dana. To nije dovoljno”, poručuje Lika. 

Ona podsjeća da je koncesionar ENI NOVATEK poznat po nekoliko havarija.

“ Njihova reakcija je često nedostajala kao u slučaju Nigerije, gdje je ENI zadužen bio da reaguje odmah, ali to nije uradio. U Italiji se vode sudski postupci zbog korupcije i kriminalnih radnji nekoliko izvršnih direktora ovog konzorciuma, zbog švercovanja opasnim industrijskim hemikalija. I mi treba da mislimo da je ovo jedan dobar partner i da imamo dobar ugovor koji pomaze diverzifikaciji ekonomije?” istakla je Lika.

Mi prosto nemamo kapaciteta, navodi ona. Imamo, kako kaže, samo pet brodova, od kojih su, ako se ne varam tri na remont, i imamo jednog inspektora, koji treba da kontroliše čitav posao. “ Mi ne kontrolišemo, to radi Eni-Novatek. I na njih se jedna cijela država bazira. Meni je to pokazatelj da smo prepustili drugom da upravlja sa našim resursima. Ništa novo, to je već viđen scenario i nerazumljivo je da nova Vlada nastavlja istim putem”, istakla je Lika

Pročitajte još