Lokdaun opcija, pomoglo bi i zatvaranje granica

 Lokdaun opcija, pomoglo bi i zatvaranje granica

Izvor: iStock

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić kazao je da je totalno zaključavanje opcija koju zagovaraju Institut za javno zdravlje i resor iz kojeg dolazi, ali da se ta odluka ne može donijeti bez procjene drugih relevantnih institucija, u prvom redu ministarstava ekonomije i finansija, piše Portal RTCG.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da bi sa epidemiološke procjene rizika bilo najbolje zatvoriti granice prema okolnim zemljama.

“Imamo nekoliko mogućnosti da držimo promet preko granice. To su tzv. vakcinalni pasoši, odnosno potvrde da je neko vakcinisan, zatim potvrde da je neko preležao koronu virus, te PCR test kao garancija da neko nije u posljednja 72 sata bio zaražen”, rekao je Bajić.

Govoreći o posjeti ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović susjednoj Srbiji, Bajić je rekao da očekuje produbljivanje saradnje.

Bajić kaže da posljednjih dana imamo stablizaciju epidemiološke situacije, navodeći da su mjere u zemlji rigorozne.

Zatvaranje je, kaže Bajić, najbolji način da se smanji epidemiološki rizik u situaciji kad imamo nedovoljno poštovanje mjera.

Rekao je da su zemlje koje su uvele potpuno zaključavanje uspjele da smanje stopu novooboljelih, ali da je takav trend trajao nekoliko mjeseci. Odluku o takvom režimu, kako je rekao, nije lako donijeti.

Komentarišući medijske navode o štetnomo uticaju AstraZeneka vakciine, Bajić podsjeća da su Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za ljekove izašle sa jasnim stavom da podržavaju dalju vakcinaciju tim cjepivom.

S tim u vezi, kako je rekao, ne očekuje probleme u Crnoj Gori kad je u pitanju AstraZeneka vakcina, čijih bi 80.000 doza trebalo da stigne u našu zemlju do kraja marta.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još