Loša situacija u javnim preduzećima

 Loša situacija u javnim preduzećima

foto Selver Vukovic

Rukovodioci četiri preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština Ulcinj: Centar za kulturu, Radio Televizija Ulcinj, Agencija za izgradnju i razvoj i Javno preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači, pokrenuli su, početkom ovog mjeseca, inicijativu da se o krajnje teškom stanju u ovim kućama povede dijalog sa najodgovornijim predstavnicima Opštine.

Oni u saopštenju navode , da je tim povodom, održan i  sastanak na kome su prisustvovali svi najodgovorniji nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u Opštini i predstavnici stranaka, koje u  Ulcinju čine vladajuću koaliciju.

„Oni su od strane direktora četiri preduzeća, inicijatora ovog sastanka, upoznati sa materijalnim, tehničkim i kadrovskim problemima sa kojima se  svakodnevno, već godinama, srijeću. Ukazano je na sve češće blokade njihovih računa od strane Poreske uprave, Elektroprivrede, Komunalnog preduzeća… i iskazano veliko nezadovoljstvo što im se, već godinama, neuredno i nedovoljno prenose sredstva, koja im Budžetom pripadaju, te nijesu u mogućnosti da radnicima isplaćuju mjesečne zarade“, istakli su u saopštenju.

 Veliko nezadovoljstvo i poseban razlog za zabrinutost, kako navode, predstavlja i snažan utisak da su prepušteni sami sebi, te da su krajnje zapostavljeni od strane svog osnivača.

„Radnicima se duguje od šest do 18 mjesečnih primanja, doprinosi i porezi na plate se godinama ne uplaćuju, dugovi se svakodnevno množe. Posebno nezadovoljstvo iskazano je i neravnopravnim položajem u odnosu na radnike zaposlene u Opštini, kojima se gotovo redovno isplaćuju primanja, a korisnici su iste opštinske kase“, poručuju direktori.

Oni zahtijevaju da im se do kraja godine zaostala primanja izmire, te da se ubuduće ona isplaćuju istovremeno kada i drugim korisnicima Budžeta i da se od strane Osnivača preuzme i reprogramira poreski dug od 2015. godine.

„ Stekao se utisak da je sve saopšteno naišlo je na odobravajući  prijem i razumijevanje kod prisutnih i iskazana je potreba i želja da se ovim preuzećima i ustanovama pomogne, da se usliše njihovi realni zahtjevi. Dogovoreno je da na sljedećem sastanku direktori predstave konkretne planove, programe i svoja viđenja postepene sanacije firmi, te da se o njima temeljito razgovara.  Dogovoreni sastanak trebalo je da se održi 24. februara,ali na sastanak sa četiri direktora, došli su samo predsjednik Force i predstavnica Socijaldemokratske stranke“, navodi se u saopštenju koje potpisuju direktori Agencije za izgradnju i razvoj Špetim Maraj,Centra za kulturu Musa Hodžić, RTV Ulcinj Muzafer Cauši I JP za uzgoj i zaštitu divljači Ajet Zaga.

Pročitajte još