Manje turista, veći prihodi i duža sezona

 Manje turista, veći prihodi i duža sezona

IZVOR PORTAL RTCG

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske kompanije Montenegro stars Žarko Radulović očekuje da ćemo tokom ove turističke sezone imati manje gostiju, ali kumulativno više novca nego prošle godine. Možemo se, smatra, približiti prihodima iz 2019. Radulović je za Portal RTCG naveo da ćemo nedostatak gostiju iz Rusije i Ukrajine kompenzovati dužom sezonom i novim tržištima. Ipak, sve prognoze za ovu sezonu, zavisiće kako navodi Radulović, od dva ključna faktora – unutrašnje stabilnosti i inflacije.

Nesporno je, kaže Radulović, da je rat u Ukrajini izazvao veliku političku nesigurnost i finansijsku nestabilnost širom svijeta, koja se direktno odrazila ne samo na turizam, već i na sve segmente poslovanja.

“Jasno je da, što se tiče ovogodišnje turističke sezone, u Crnoj Gori nećemo imati ni goste iz Rusije niti Ukrajine. To već godinama unazad nisu najbrojniji gosti (kao prije 10 ili 15 godina), ali sa ta dva tržišta ukupno gubimo oko 30 procenata (u hotelskoj grupi čiji sam suvlasnik). Istovremeno post-kovid reakcija tržišta je takva da ćemo možda imati nešto bolju sezonu nego 2019.”, smatra Radulović.

Nedostatak gostiju sa ruskog i ukrajinskog tržišta ćemo, kako navodi Radulović, kompenzovati dužom sezonom i sa još nekoliko novih destinacija koje će, kako kaže, “debitovati” u Crnoj Gori, sa onih destinacija sa kojih je najavljeno povećanje letova ka Crnoj Gori.

“Tu prvestveno mislim na Skandinaviju, dakle Švedsku, Norvešku i Dansku nakon najave pet do sedam letova sedmično ka Crnoj Gori, zatim Baltičke države, u maju kreću letovi iz Rige, Talina. Kazahstan ostaje u kapacitetu od prošle godine”, smatra Radulović.

On kaže da je veoma značajno što će “FLY Dubai” ponovo krenuti ka Crnoj Gori, Turska je, navodi Radulović, sad već tradicionalno u prvih pet destinacija iz koje dolazi najviše gostiju.

“Broj upita svjedoči o rastu interesovanja Engleske, Francuske, Njemačke”, naveo je Radulović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još