Manjinama pet resora i potpredsjedničko mjesto

 Manjinama pet resora i potpredsjedničko mjesto

izvor Pobjeda

Manjinskim strankama u budućoj vladi trebalo bi da pripadne najmanje pet resora i potpredsjedničko mjesto koje bi pripalo Bošnjačkoj stranci, saznaje Pobjeda.

To je epilog konsultacija predstavnika GP Ura sa manjinskim strankama koje su održane u utorak.

Izvor Pobjede iz vrha manjinskih stranaka je otkrio da albanske stranke i Bošnjačka stranka pregovaraju zajedno u paketu, a da onda resore dijele između sebe.

– Albanske stranke očekuju tri resora, dok bi Bošnjačkoj stranci pripala dva resora plus potpredsjedničko mjesto vezano uz resor – rekao je izvor Pobjede iz vrha manjinskih stranaka.

On je otkrio da konačan broj resora koji će dobiti manjine zavisi od toga ko su budući konstituenti vlade.

– Čekamo da vidimo da li ulaze SDP i SD, ali i SNP budući da je vrh stranke definitivno za, ali ne i pojedini odbori. SD, čini mi se, je prihvatio, tu je, dok su SDP-u neprihvatljivi neki najavljeni principi vlade. Od toga koliko će biti konstituenata zavisi i broj resora koji će nam pripasti, ali neće biti manji od pet – rekao je Pobjedi izvor iz vrha manjinskih stranaka.

Pobjeda je ranije objavila da bi buduća vlada trebalo da ima 18 ministarstava plus tri potpredsjednička mjesta koja su vezana za resore.

Pregovore o manjinskoj vladi Ura je u utorak nastavila sa predstavnicima Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, kao i sa liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem i Nikom Đeljošajem iz Albanske liste. Predstavnici Ure razgovarali su i sa Fatmirom Đekom iz saveza ,,Jednoglasno“ kao i sa SD-om.

Predsjednik GP Ura Dritan Abazović ranije je najavio da će vlada biti oročena na godinu dana i to do predsjedničkih izbora.

Konjević: Vlada ograničena na 12 mjeseci

Lider SDP-a Raško Konjević kazao je da su na sastanku sa predstavnicima Ure razgovarali o ugovoru sa SPC, popisu, inicijativi „Otvoreni Balkan“, ali i o funkcionisanju vlade, principima rada i roku trajanja.

– Naš generalni stav je da neka od tih pitanja ne treba da budu mandat ove vlade, jer je vlada ograničena na 12 mjeseci. Po nama bi nova vlada trebalo da ima tri ključna cilja: to je deblokada pravosuđa, deblokada procesa EU integracija i pokušaj da se koriguje izborno zakonodavstvo – kazao je Konjević u emisiji Antene M „Drugačija radio veza“.

Komentarisao je i broj od 49 poslanika koji bi trebalo da čine manjinsku vladu i istakao kako ne zna ni da li postoji broj 41.

– To je stvar dogovaranja – rekao je.

izvor POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još