Manjinskim partijama potpredsjedničko i četiri ministarska mjesta

 Manjinskim partijama potpredsjedničko i četiri ministarska mjesta

izvor Pobjeda

Očekujem da manjinske stranke u manjinskoj vladi dobiju jedno potpredsjedničko mjesto, kao i četiri ministarska – kazao je u intervjuu Pobjedi Fatmir Đeka, poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno“, ističući da je „proces dogovaranja u finalnoj fazi“, te da će sve biti izvjesno naredne sedmice.

POBJEDA: Koji su Vaši uslovi za podršku manjinskoj vladi?

ĐEKA: Naš jedini uslov bio je da budemo ispoštovani. I to se u cijelom periodu dešava. Sve je u duhu međusobnog povjerenja i samo mogu da poželim da se ova atmosfera nastavi, jer je to garant uspjeha u budućem radu.

POBJEDA: Jeste li blizu dogovora? Koji bi resori, i koliko njih, pripali manjinskim partijama?

ĐEKA: Dogovor se nazire i on je, vjerujem, blizu, a resori su najmanje važni.

Raspodjela svakako zavisi od projekcija mandatara. Očekujem da manjinske stranke imaju jedno potpredsjedničko mjesto, te četiri ministra.

POBJEDA: Opozicija i Ura tražili su da sjednica parlamenta bude 3. marta, a u toku su i konsultacije predstavnika političkih partija sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o mandataru. Je li dogovoreno ko će biti mandatar, a ko predsjednik Skupštine?

ĐEKA: U finalnoj fazi je proces dogovaranja i sve će biti izvjesno naredne nedjelje. Čekamo da se sve kockice poslože idućih dana, da vidimo koje će sve partije biti u toj evropskoj vladi, jer će se na bazi toga donijeti odluke o nosiocima ključnih funkcija.

POBJEDA: Koji zadaci su pred manjinskom vladom?

ĐEKA: Manjinska vlada ne bi trebalo da se bavi traženjem izdajnika, stvaranjem podjela, sijanjem iluzija. Potrebna nam je, posebno u ovoj strašnoj geopolitičkoj situaciji, usmjerenost na životne probleme naših građana, na evropske integracije, privlačenje stranih investicija, pripremu turističke sezone…

POBJEDA: Kako komentarišete odluku predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića da ne zakazuje sjednicu parlamenta jer, kako je rekao, „nema političkih uslova“?

ĐEKA: To nije tačno. Poznavajući g. Bulajića kao korektnog čovjeka, mislim da bi morao da poštuje demokratske procedure i jasno iskazanu volju većine poslanika. U suprotnom, nevoljno ili svojevoljno, u krajnjem svejedno je, ulazi u polje voluntarizma, blokiranja institucija i političkog života. Jer, parlament je ključna predstavnička institucija u državi koja mora da funkcioniše, bez obzira ko trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg.

POBJEDA: Kako gledate na proteste i blokadu saobraćajnica od strane Demokratskog fronta?

ĐEKA: Demokratija poznaje i takve metode djelovanja, iako je tako nešto meni strano. Zamislite, ja sam bio predsjednik Opštine Ulcinj i da ja blokiram grad na čijem sam čelu!? Pa makar to bilo na sat vremena. A istorija nas uči da smo i kao država i kao gradovi uvijek napredovali samo kada smo bili otvoreni i prema Mediteranu i prema zaleđu.

Dakle, radi se o dva svjetonazora, a budućnost, uvjeren sam, pripada otvorenosti, a nipošto blokadama.

Bulajić je obavezan da saopšti sve o svom sastanku sa ruskim obavještajcima

POBJEDA: Predsjedavajući Skupštine i jedan od funkcionera DF-a Strahinja Bulajić sastao se, prema saznanjima Pobjede, 20. februara u Danilovgradu sa ruskim obavještajcima Spoljne obavještajne službe Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim. Kakav je Vaš komentar o tome?

ĐEKA: Volio bih da to nije istina. U suprotnom, imaćemo kao problem i kao država. Zato brzo moraju da reaguju nadležne institucije i saopšte nam da li je ovo tačno.

G. Bulajić je takođe dužan javnosti da saopšti sve pojedinosti oko ovog slučaja, jer on sada obavlja drugu po značaju funkciju u državi. I to što prije, jer će sve drugo okrnjiti njegov ugled i u domaćoj i još više u međunarodnoj javnosti.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još