Masovne tuče osnovaca u Podgorici, devetnaestogodišnjak izboden nožem

 Masovne tuče osnovaca u Podgorici, devetnaestogodišnjak izboden nožem

Izvor: Screenshot

U dvorištu podgoričke osnovne škole “Milorad Musa Burzan“, u Podgorici sinoć je jedan devetnaestogodišnjak ranjen nožem.

Nakon informacije objavljene u medijima oglasio se Centar za afirmaciju i razvoj mladih koji tvrdi da se u petak 19. februara dogodila još jedna masovna tuča uz upotrebu hladnog oružja čiji su učesnici bili maloljetnici uzrasta od 10 do 12 godina.

“Riječ je o učenicima OŠ “Milorad Musa Burzan“ i OŠ ”Vuk Karadžić“. Tokom spomenutog događaja maloljetna lica koristila su noževe i drugo hladno oružje. Slučaj je prijavljen policiji, a brojna maloljetna lica nakon događaja odvedena su svojim kućama uz pratnju policije. Tokom ovog događaja niko od učesnika nije povrijeđen”, navodi CARM.

Osim toga, nedavno je Crnu Goru potresao slučaj vršnjačkog nasilja u Baru što, ističu u ovoj NVO, govori da je ova društvena anomalija široko rasprostranjena.

Centar za afirmaciju i razvoj mladih i ranije je zauzeo stav da blaga kaznena politika ohraburuje nasilnike da vrše nasilje, a da nedovoljno djelovanja u okviru vaspitno-obrazovnog sistema dodatno doprinosi veoma niskom nivou svijesti kod mladih kada je riječ o vršnjačkom nasilju.

“Niz je i faktora koji podstiču nasilnike da vrše nasilje. Pored porodičnih faktora koji u velikoj mjeri utiču na ponašanje adolescenata u odnosima sa vršnjacima veliku ulogu igra i uticaj okruženja i svega onoga što se u tom okruženju događa. Sve to neophodno je sagledati sa psihološkog i sociološkog ugla”, navode oni.

Pozivaju Upravu policije da u narednom periodu u fokusu njenih službenika budu dvorišta osnovnih i srednjih škola, koja su nerijetko epicentar vršnjačkih tuča i vandalizma.

Takođe, pozivaju sve roditelje da dodatno obrate pažnju i svoju djecu usmjere ka mirnom rješavanju problema.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još