Merkel o ruskoj vakcini: Svaka je dobrodošla u EU, ako bude odobrena

 Merkel o ruskoj vakcini: Svaka je dobrodošla u EU, ako bude odobrena

Izvor: EPA-EFE

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da razmatra opciju uvođenja ruske vakcine Sputnik V u Njemačkoj nakon što je dokazano da je ona efikasna 91,6 posto protiv koronavirusa.

“Dobili smo dobre podatke o ruskoj vakcini. Svaka vakcina je dobrodošla u EU, ali nakon što je odobri Evropska agencija za lijekove (EMA)”, kazala je Merkel.

Istakla je i to da je razgovarala sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o perspektivi Sputnika V u EU.

U istraživanju je Sputnik V testiran na 19.866 dobrovoljaca koji su otkrili da ima još veću efikasnost i to od 91,8 posto nad ljudima starijim od 60 godina te od 100 posto kada je riječ o teškim slučajevima.

Vakcina je odobrena za korištenje van Rusije u 15 zemalja širom svijeta, prenosi Klix.ba. 

EMA je dosad odobrila tri vakcine protiv koronavirusa koje su razvile kompanije Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca u saradnji s Oxford Univerzitetom.

Uvođenje vakcina u 27 država članica EU je kritikovano zbog sporosti u poređenju s Izraelom, SAD-om i Velikom Britanijom koje su vakcinisale veći postotak svoje populacije.

Merkel se takođe našla na udaru kritika u Njemačkoj zbog strategije vakcinacije u zemlji u kojoj je vakcinisan svaki treći čovjek na 100 stanovnika u odnosu na Veliku Britaniju i SAD u kojima je vakcinu primilo 15 osoba na 100 stanovnika.

U ponedjeljak je Merkel odgovorila na tvrdnje da je njemačka strategija vakcinacije neadekvatna rekavši da se uvijek može dogoditi nešto nepredviđeno tokom proizvodnje.

Kampanje protiv vakcinisanja širom EU su usporene nedostatkom vakcina kompanija Pfizer i AstraZeneca. Obje su navele probleme s proizvodnjom u evropskim proizvodnim pogonima što je uzrokovalo privremeni pad predviđenih isporuka.

Pfizer je od tada rekao da će isporučiti do 75 miliona više vakcina u drugom kvartalu 2021. godine, dok se AstraZeneca obavezala da će isporučiti 40 miliona vakcina u prvom kvartalu što je devet miliona više nego je ranije obećavala.

Prošle sedmice je na službenom Twitteru koji služi za promociju vakcine Sputnik V navedeno da b, ukoliko EMA odobri, Ruski fond za direktna ulaganja mogao osigurati 100 miliona doza za EU u drugom kvartalu ove godine, piše RT.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još