Milatović: Vlada kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi

 Milatović: Vlada kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi

izvor MEK

Usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru, uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, Vlada Crne Gore je krenula u realizaciju programa „Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ovim programom je omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima registrovanim za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za oblast turizma i ugostiteljstva.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je formiralo komisiju za sprovođenje aktivnosti u vezi Javnog poziva koja je izvršila analizu gotovo 200 pristiglih zahtjeva.

Od pomenutog broja, isplata ukupnog iznosa kamate tokom grejs perioda je odobrena za nešto više od 100 korisnika, dok je za oko 20 odobrena isplata dijela obračunate kamate. Dakle, subvencije će biti obezbijeđene za više od 120 preduzeća, preduzetnika i fizičkih lica.

“Realizacijom ove mjere, u ukupnom iznosu od 7 miliona eura, će se bitno uticati na povećanje likvidnosti turističke privrede, te se značajno olakšati priprema predstojeće turističke sezone”, istakao je ministar Milatović.

Napominje i da korisnici kojima je na ovaj način odobrena isplata subvencija imaju ukupno skoro 3.500 zaposlenih, pa će uticaj ovakve vrste podrške biti višestruk.

U narednom periodu očekuje se isplata subvencija turoperatorima, “što je zamišljeno kao marketing podrška u cilju bolje promocije turističkih aranžmana, u ukupnom iznosu od 150.000 eura”.

“Početak realizacije turističkih vaučera, u iznosu od 5.5 miliona eura, za zdravstvene i prosvjetne radnike, se takođe očekuje u najskorijem roku. Istovremeno, smanjenje naknade za korišćenje morskog dobra u iznosu od 50 odsto predstavlja veliko olakšanje za pružaoce usluga u turizmu i ugostiteljstvu u ovoj zoni”, navodi se u saopštenju.

“Takođe u okviru paketa podrške privredi za prvi kvartal, sektoru turizma i ugostiteljstva je dodijeljena podrška kroz subvencionisanje 100 odsto minimalne bruto zarade, u poredjenju sa dotadašnjih 70 odsto, omogućeno je odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak koji je nastao u drugoj polovini 2020. godine, snažna podrška za novo zapošljavanje. jednokratna podrška za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 eura na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, kao i skraćenje roka povraćaja PDV-a”, rekao je Milatović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još