Milošević iznio netačne navode

 Milošević iznio netačne navode

izvor RTCG

Iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva saopštili su da je državni sekretar u Ministarsvu unutrašnjih poslova Rade Milošević danas na konferenciji za medije iznio netačne navode “da tužilaštvo nije preduzelo ni jednu radnju po pitanju prijave službenika MUP-a za davanje mita”.

“Netačni su navodi da je ovaj ili bilo koji predmet iz nadležnosti Višeg državnog tužilaštva, kako je Milošević naveo, završio u fioci. Na konferenciji za medije neprimjereno su upućene prozivke na račun državne tužiteljke Tanje Čolan Deretić koja je po podnijetoj prijavi preduzela sve neophodne, zakonom predviđene, mjere i radnje”, navodi se u saopštenju VDT Podgorica.

Napominju da je po dobijanju podatka o davanju mita službeniku MUP-a, isti podatak bio osnov da Više državno tužilaštvo u Podgorici preduzme mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenice, da li je prilikom sprovođenja tendera učinjeno krivično djelo iz stvarne i mjesne nadležnosti podgoričkog VDT-a.

“Kod činjenice da je krivično djelo davanje mita u stvarnoj nadležnosti osnovnog državnog tužilaštva i da je tokom izviđaja utvrđeno da u konkretnom slučaju nije učinjeno neko krivično djelo iz stvarne i mjesne nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, to su spisi predmeta dostavljeni na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorci. Dovodeći u vezu neovjereni i nepotpisani Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su sačinili Rade Milošević, kao predsjednik, i članovi Međuresorne komisije, sa dokazima prikupljenim tokom izviđaja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, ovo tužilaštvo ostalo je pri stavu da u konkretnom slučaju nema osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti istog”, saopšteno je iz VDT-a.

Iz Tužilaštva poručuju da je činjenica da državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova ne mora poznavati stvarne nadležnosti tužilaštava i ne mora znati da je krivično djelo davanje mita u stvarnoj nadležnosti osnovnog državnog tužilaštva.

“Činjenica je da Milošević ne zna šta je tokom postupka utvrđeno u odnosu na predmetni događaj, a što je opredjelilo postupajuću tužiteljku u odnosu na stvarnu nadležnost tužilaštva, ali to nije razlog da crta mete i optužuje tužioce koji rade svoj posao u skladu sa zakonom”, poručuju iz tužilaštva.

Državni sekretar, kako dodaju, nema pravo da proziva i označava postupajuću tužiteljku kao tužioca koji postupa nezakonito, bez ikakvog osnova za to, posebno u situacijama kada tužiteljka nije u mogućnosti da mu odgovori u tom trenutku.

“Možda je politički profitabilno, ali je zlonamjerno i nije moralno da se, bez ikakve provjere činjeničnog stanja, targetiraju ljudi koji su sav svoj radni vijek posvetili vladavini prava i borbi protiv kriminalnih aktivnosti. Smatramo da se dnevna politika i populizam moraju razdvojiti od rada, poštovanja principa zakonitosti i odgovornosti”, stoji u reagovanju Višeg državnog tužilaštva.

Poručuju i da će svaki dalji pritisak smatrati političkim uticajem i direktnim miješanjem u rad tužilaštva.

“Smatramo da je o tome potrebno obavijestiti i međunarodne partnere”, zaključuje se u saopštenju Višeg državnog tužilaštva.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još