Ministarka zdravlja sastaće se sjutra sa predstavnicima porodica preminulih od COVID-a19 u bolnici u Baru

 Ministarka zdravlja sastaće se sjutra sa predstavnicima porodica preminulih od COVID-a19 u bolnici u Baru

foto Portal Ulcinj

Predstavnici porodica pojedinih preminulih u bolnici u Baru, koji sumnjaju u ispravnost tretmana nad Covid pacijentima sastaće se sjutra sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, u Podgorici.

“ Povodom smrti naših najmilijih u Barskoj bolnici oboljelih od COVID-a 19, ustanovili smo niz propusta u postupanju I liječenju sa pacijentima. Nakon ličnog iskustva porodica postoji ogromna doza sumnje da su ljekari postupali suprotno protokolima, koji na žalost ne postoje na nacionalnom nivou, već ih određene zdravstvene institucije primjenjuju po sopstvenoj procjeni ”, stoji u saopštenju u predstavnika porodica preminulih.

Dalje navode, da će u cilju sprovođenja detaljne istrage unutar Ministarstva zdravlja, I održati sastanak sa ministarkom zdravlja.

“Tom prilikom dostavićemo joj deset pitanja I četiri zahtjeva. Nakon sastanka informisaćemo javnost o toku I eventualnim zaključcima razgovora”, navode u saopštenju.

Predstavnici porodica obratiće se medijima ispred Ministarstva zdravlja.

Podsjetimo, neka od pitanja, na koje porodice traže odgovor su :

“ Pod kojim protokolima se određuje kad je covid pacijent za intenzivnu njegu, ko je za liječenje u Kliničkom centru Crne Gore, kada su iz Opšte bolnice Bar posljednji put uputili pacijenta u KCCG, te da li je tada već bilo kasno? Kome treba u startu odraditi skener i koliko puta se radi RTG, jer porodice imaju informacije da je mnogima rendgen odrađen četvrti dan po prijemu. Zašto se teži bolesnici detaljno ne nadgledaju,a oni koji mogu podnijeti prevoz ne šalju u KBC?  Zašto porodica nema uvid u medicinsku dokumentaciju, i ako ima pravo na to. Ko određuje i na osnovu kojih parametara kada je pacijent za KBC? Koliko je pacijenata do sada stavljeno na respirator i koliko njih je preživjelo  i ko pacijente stavlja na respirator?”

Pročitajte još