Ministarstvo demantuje da je u podmorju između Bara i Ulcinja pronađena nafta vrhunskog kvaliteta

 Ministarstvo demantuje da je u podmorju između Bara i Ulcinja pronađena nafta vrhunskog kvaliteta

Izvor: Beta/AP – ilustracija

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek pronašli su u podmorju između Bara i Ulcinja naftu visokog kvaliteta, pa bi vrlo brzo trebalo da bude poznata i količina rezervi, pišu Dnevne novine. Nakon objave ove informacije, oglasili su se i iz Ministarstva kapitalnih investicija sa tvrdnjom da nema zvanične potvrde o pronalasku nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, koncesionari Eni-Novatek i Energean stigli su do dubine od oko 6,5 hiljada metara na tački udaljenoj oko 28 kilometara od obale, gdje su otkrili naftu čije karakteristike ukazuju ne samo na visok sadržaj kvalitetne nafte, već i tečnog gasa.

Prvo istražno bušenje započeto je 25. marta i prema prvobitnom planu, trebalo je da bude završeno najkasnije do kraja septembra.

Tada je rečeno da će aktivnosti u podmorju biti usmjerene na definisanje potencijala ležišta, te da bi – u slučaju pronalaska nafte – proizvodnja trebalo da počne za tri do pet godina, napisao je taj medij.

Eni-Novatek potpisan je koncesioni ugovor 2016. godine, a godinu kasnije i kompanija Energean.

MKI: Nema potvrde o pronalasku nafte i gasa u crnogorskom podmorju

Nakon objave informacije Dnevnih novina koju su mediji prenijeli oglasilo se i Ministarstvo kapitalnih investicija sa stavom da nema potvrde o pronalasku nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima o tome da su koncesionari Eni-Novatek i Energean pronašli naftu i gas u crnogorskom podmorju, Ministarstvo kapitalnih investicija želi da demantuje ove informacije, vjerovatno nastale u kuloarima koji žele da nanesu štetu i koncesionarima i državi Crnoj Gori”, navodi se u demantu.

Iz Ministarstva su zamolili sve medije da o statusu faze istražnog bušenja izvještavaju u skladu sa profesionalnim standardima i isključivo na osnovu zvaničnih informacija iz Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za ugljovodonike i zvaničnih predstavnika koncesionara.

“Trenutni status na bušotini jeste dubina 5.954 metara, izvlačenje bušećeg alata na površinu je u toku kao i priprema za takozvani wireline logging kojim će se detaljnije utvrditi parametri ležišta”, navodi se u saopštenju.

Dnevne novine su prenijele da su, prema njihovim nezvnaničnim saznanjima, konzorcijum kompanija Eni i Novatek pronašli u podmorju između Bara i Ulcinja naftu visokog kvaliteta, pa bi vrlo brzo trebalo da bude poznata i količina rezervi.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još