Mjere ostaju iste do 10. februara; I dalje bez datuma dolaska vakcine

 Mjere ostaju iste do 10. februara; I dalje bez datuma dolaska vakcine

Izvor: Screenshot

Na današnjoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje saopšteno je da još nije poznat precizan datum dolaska vakcine protiv koronavirusa, Saopšteno je i da mjere koje su na snazi ostaju do 10. februara, a jedina novina je obavezan negativan PCR test za građane koji dolaze iz Velike Britanije.

Na konferenciji govore državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, infektolog OB Berane Milovan Živković i anesteziolog OB Bijelo Polje Kenan Erović.

”Komisija i vladino savjetodavno tijelo razmatralo mjere i zaključili smo da se uvodi nova mjera. crnogorskim državljanima i strancima ulazak iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljava ulazak isključivo uz PCR test ne stariji od sedam dana. Ostale mjere do 10 februara ostaju iste”, kazao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

”Pažljivo pratimo stanje u bolnicama i domovima zdravlja. U stalnoj smo komunikaciji sa kolegama, situacija stabilna i bolja u odnosu na prethodno stanje. Opterećenost krevetnih postelja je oko 49 % a u intenzivnoj njezi oko 25 %. Situacija stabilna ali nije vrijeme za opuštanje”, naveo je on.

”Iako bolja, i dalje je situacija ozbiljna, imamo veliki broj novooboljelih i veliki pritisak na zdravstveni sistem”, dodao je Bajić.

Vidimo svijetlo na kraju tunela – dolazak vakcine

”Mi epidemiolozi nekad predlažemo rigoroznije mjere ali na sastancima Savjeta i Komisije, sagledavamo situaciju i donosimo mjere koje us najbolje za državu i narod. Epidemiološka situacija u zemlji je složena i dalje. Ukazuje da nema mjesta opuštanju kako u zdravstvenom sistemu nama tako i građanima. Zabilježen je lagani pad u obolijevanju u posljednjoj nedjelji”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

”Povećan broj oporavljenih u zadnjoj nedjelji, i broj hospitalizovanih pada. Cetinje i Podgorica su najpogođeniji pa molim stanovnike da se pridržavaju striktno mjera, posebno onih najosnovnijih”, apelovao je Galić.

”Lokalna transmisija je proširena u nekim gradovima – Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Tu građani prijavljuju i dnevne žurke. Molim i lokalne inspekcije i građane da povedu račune o ovim nekim činjenicama”, dodaje on.

”14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika niža ove nedjelje što ide u prilog našoj procjeni da nakon epidemiološki rizičnih događaja – šproslave praznika, situacija bi trebalo da se stabilizuje. Pratićemo situaciju na dnevnom nivou i pokušaćemo da iskontrolišemo i nekim novim mjerama spriječimo da ove vrijednosti budu direktno veće. Za razliku od prethodnog presa vidimo svjetlo na kraju tunela – dolazak vakcine. Pozivam građane da se vakcinišu, da savladamo epidemiju i vratimo živote u normalan kolosjek”, kazao je Galić.

O situaciji u Beranama: Posljednji dani ulivaju optimizam

”U Beranama posljednji dani ulivaju optimizam. Zadnji dan broj oboljelih ne prelazi 20. Jasno je da se stišava epidemija. U OB se liječi 27 stanovnika, što je manje kada smo ranije imali 73. Smrtnost takođe manja. nIje vrijeme za opuštanje jer nas je korona nekoliko puta iznenadila. Računajući na mjere MZ i na postojanje nekog kolektivnog imuniteta i vakcinu koja je najavljena i uskoro sprovedena u CG obećavaju da epidemija polako tupi”, kazao je infektolog OB Berane Milovan Živković.

Situacija u Bijelom Polju: 20 pacijenata na liječenju

”U određenom periodu bili među dvije opštine s najvećim brojem oboljelih. Prvobitnom organizacijom bili smo predviđeni kao čista bolnica, i to je trajalo do septembra bilo kada je bolnica stavljena na raspolaganje liječenju covid pacijenata”, naveo je anesteziolog OB Bijelo Polje Kenan Erović.

”Ljekari, sestre i tehničari na nesebičan i zadovoljavajući način dali sve od sebe. Najveći dio kolega je i sam bio zaražen ali su se nakon isteka izolacije i liječenja vraćali svojim zadacima. Mjere su se donosile pravovremeno prateći situaciju. Iako su u par navrata osporavane od dijela javnosti, statistički podaci pokazuju da su bile dobre i dovele do smanjenja zaraženih u zemlji”, dodao je on.

”Trenutno se u BP liječi 20 pacijenata, troje sa teškom klin. slikom na visokom protoku kiseonika. Nemamo onih na ventilaciji”, naveo je Erović.

”Situacija složena ali se moramo pridržavati svih mjera kako bi još doprinijeli smirivanju situacije koja će se brzo dolaskom vakcine sveasti na minimum. Kao neko ko je bilo zaražen virusom i imao tešku sliku želim da uputim poruku – poštujte mjere”, poručio je on.

Zašto PCR samo za Veliku Britaniju

”Obavezna mjera PCR testa za osobe iz VB uvedena jer najveći broj slučajeva je u UK. 16.800 prijavljeno do 19, januara i u pitanju je lokalna transmisija. Upravo slučaj koji je objavljen u Srbiji da je osoba iz UK bila pozitivna govori da PCR test nije nešto što će nas zaštititi od mutiranog soja jer je ta osoba sa negativnim testom došla i razvila simptome u Srbiji”, odgoovrio je Galić na pitanje zašto je PCR uslov samo za građane iz Velike Britanije s obzirom na to da je novi soj virusa regsitrovan i u Srbiji.

”Najznačajnije su osnovne mjere – maska, higijena ruku i nošenje maske i toga bi trebalo najviše da se pridržavaju građani”, ponovio je Galić.

Zašto novinari nisu na prioritetnoj listi za vakcinisanje

”Određene profesije nisu obuhvatane kao profesije. Više smo se odnosili na zdravstveno stanje tih osoba. DSve zavisi od toga koliko će biti vakcina dostupno i koliko će se ljudi odazvati vakcinaciji. To ne znači da vi novinari nećete biti u nekim od prioritetnih grupa, prije svega smo se na zdravstveno stanje grupa fokusirali i uzrast koji je pod rizikom”, kazao je Galić.

Još bez datuma dolaska vakcine

”U pregovorima smo sa svim proizvođačima vakcina. Potpisivanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza. Još nije preciziran datum dolaska vakcina”, kazao je Bajić.

Bajić o donaciji Statisa – nema potrebe da se bilo šta donira

”Mi smo ušli u direktne pregovore sa proizvođačima i to su zvanični kanali komunikacije. Sve te donacije i mogućnosti su dobr aponuda, međutim trenutno ono što savjetuju SZO I EU je da se koriste mehanizmi koji se već od strane MZ koriste. Kao što sam kazao preko kovaks menhanizma oko 20 odsto vakcina će biti obezbijeđeno za čitavo tržište. CG će oko 5. 850 vakcina preko tog mehanizma dobiti. A sa drugim proizvođačima smo dogovorili količine da pokriju prioritetne grupe, pa nema potrebe da se bilo šta donira”, kazao je Bajić.

Datum dolaska vakcine?

”Čim budemo saznali datum dolaska vakcina izvijestićemo. IJZ i MZ preduzimaju sve mjere za pripremu dobre osnove za sprovvođenja imunizacije. Ekipe IJZ su na terenu i rade edukaciju i logistiku. Naša želja je da se krene sa vakcinom koja su dobila sva dobrenje, a Fajzer je prva dobila odobrenje od SZO’, kazao je Bajić.

Nedovoljno poštovanje mjera

”Potencijala za obolijevanja u CG ima. Što se tiče prognoza o kretanju i razlike mjera prethodnog NKT i mjera nove Vlade podijelio bih to u nekoliko faza. U martu imali rigorozne mjere koje su moramo priznati dale rezultate ali i dovele do nepovjerenja u mjere NKT. U jednom momentu mjere NKT nije poštovao niko. Danas je situacija možda nešto bolja ali i dalje nisam zadovoljan poštovanjem mjera. Ne vidim ni jedan razlog da CG bude jedna od vodećih zemalja u Evropi ili svijetu po broju oboljelih od korone. U Kini je suzbijena epidemija za dva mjeseca, a kod nas u jednom gradu ne može ni za osam mjeseci”, kazao je infektolog OB Berane Milovan Živković.

Igraonice?

”Imamo živu raspravu na komisiji u vezi sa igraonicama. Od vlasnika imamo stalne zahtjeve da započnu rad. Razlika između vrtića, škola i igraonica je to što u vrtićima i školama djeca imaju stalni životni habitus i u kontaktu su ista djeca. U igraonicama dolaze djeca iz različitih škola i djelova grada. Djeca su pogotovo najčešći asimptomatski prenosnici”, kazao je Galić.

Bajić o stanju u bolnicama u Baru

”Kadrovski kapaciteti su ograničeni, kad god možemo na ispomoć uputimo iz drugih ustanova u Bar. I ministarka se trudi da bar jednom nedjeljno obiđe p ojednu opštu bolnicu. Radimo intenzivno”, naveo je Bajić.

O muzičarima

”Što se tiče muzičara – imali smo za muzičare prije nove godine i pokazalo se da su najveća kršenja mjera bili upravo restorani, lokali objekti gdje jemuzika uživo bila. Razumijem broj ugrođenog dijela profesionalaca ali i to smo razmatrali i geldaćemo kako fda im izađemo u susret i to nadoknadimo”, naveo Bajić.

Novi soj…

”Po saznanju da se pojavio novi soj koronavirusa u UK mi smo u IJZ razmišljali kako mi da se postavimo s obzirom da nemamo mogućnost sekvenciranja da detektujemo ako dođe virus. Poručili smo termofišer testove koji imaju mogućnost da izraze sumnju da je osoba zaražena novim sojem”, naveo je Galić. ”Termofišer testove dobili prošle nedjelje, počeli da skupljamo pozitivne slučajeve koji su pokazali sumnju da su oboljeli od tog novog soja. Kad se broj dovoljan prikupi oni se šalju u referentnu labboratoriju u Berlinu U toku ove nedjelej će biti poslati na sekvenciranje”, dodao je on.

U Baru bez pulmologa

”U Baru nema pulmologa ali radimo na tome. Kolege pulmolozi iz drugih gradiva sarađuju sa koegama iz Bara. Kadar ograničen i veoma opterećen”, saopštio je Bajić.

Rasterećenje kad počne imunizacija

”Za očekivati je da je u neku ruku otežano zakazivanje. No to nije što i onemogućeno zakazivanje. Kolege koje rade na primarnoj zdr. zaštiti daju sve od sebe. Rasterećenje možemo očekivati kad se poveća stepen poštovanja mjera ali i počne imunizacija”, kazao je Bajić govoreći o opterećenosti sistema i nemogućnosti građana da zakažu redovne preglede.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još