Mjere podrške: Jednokratna pomoć ugroženim porodicama, penzionerima, subvencije za zapošljavanje, proširena lista ugroženih djelatnosti

 Mjere podrške: Jednokratna pomoć ugroženim porodicama, penzionerima, subvencije za zapošljavanje, proširena lista ugroženih djelatnosti

Izvor: Screenshot

Paketom mjera podrške Vlade privredi i građanima obuhvaćeno je više od 100 000 građana. Za ugrožene porodice predviđena je jednokratna pomoć od 50 do 100 eura, za penzionere koji imaju penziju do 222 predviđena je pomoć od 50 eura. Na pres konferenciji Vlade predočene su i subvencije za zapošljavanje, a takođe je saopšteno da je proširena lista ugroženih djelatnosti.

Spajić: Zatekli smo kataklizmičnu situaciju

”Podsjetimo se nezahvalne situacije koju smo zatekli. 2020. malo rečeno kataklizmična sa zastrašujućim podacima. 19 odsto nezaposlenosti, fiskalni deficit iznad 10 odsto, imamo sliku koja je jako teška i uprkos tome uspjeli smo da izađemo u pravom trenutku na tržište i dobijemo injekciju koju trenutno koristimo”, kazap je ministar finasija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

”Ona nam je dala vremena da se konsolidiujemo i dubboko razmislimo šta činiti u narednim mjesecima i godinama. Da je CG čekala januar ne znam da li bi dočekali što se tiče likvidnosti trezora. Imali smo akutnih problema. Kao tim nismo mogli da se previše fokusiramo na strateška pitanja nego smo morali da gasimo male vatre koje se konstantno pojavljuju”, naveo je on.

Spajić, screenshot

”Imali smo poslije plasiranja obveznica, situaciju sa budžetom. Kad smo shvatili kako je loše napravljen ide odluka o privremenom finansiranju. Poslije toga MA. Mi smo tu situaciju riješili u našu korist osnivanjem kompanije koja će brzo imati pet članova borda i novog direktora i koja će raditi sigurno prije početka sezone”, dodao je Spajić.

Barska plovidba – zatekli tešku situaciju

”Izviješteni smo da državna pomoć nije dozvoljena u tim situacijama. Sa kinskom bankom Eksim imali razgovore u zadnjih 10 dana i došli do dobrog rješenja u CG. Eksim banka imala da povuče sve garancije – 58 miliona dolara. Time bi došli u rizik da neki povjerioci iskoriste to da nam traže da i oni čak naplate svoja potraživanja u odnosu na CG. Bili bi u legalnom vakumu, rizičnom i teškom za državu”, kazao je Dpajić govoreći o Barskoj plovidbi.

”Mislim da smo stvarno uspjeli da napravimo mjere koje su mnogo jače nego ikad implementirane u CG”, konstatovao je Spajić.

Milatović: Paketom obuhvaćeno više od 100 000 građana, pomoć ugroženim porodicama, penzionerima…

”U nekom prethodnom periodu nedostajao konsultativni odnos vlade sa privrednim udruženjima. Sjeli smo sa privredom i čuli šta oni očekuju od nas. Intenzivno smo radili na paketu. Paket je kriznog karaktera.  Sastoji se iz dva dijela – dio podrške privredi i ranjivim kategorijama stanovništva.”, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

”Trudili se da pružimo sveobuhvatniju podršku i građanima i privredi. Da bismo izašli iz krize ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, da Vlada bolje razmisli o razvojnim politikama, i da omogućimo brži oporavak i damo dodatni optimizam i građanima i prvredi. Dio podrške građanima – obuhvaćeno više od 100.000 ljudi u CG, svaki peti stanovnik. Prvi put pomoć za penzionere koji imaju male penzije – svi koji primaju manju od 222 eura. U nekom prethodnom paketu bila je pomoć penzionerima ali samo onima koji primaju minimalnu. Mi smo dodatnih 34.000 penzionera obuhvatili, za razliku od ranije kada je 16.000 bilo obuhvaćeno. Pomoć je 50 eura”, kazao je Milatoviić. 

”Porodice koje primaju materijalno obezbjeđenje, njih skoro 8.000 u CG- jednokratna podrška od 50 eura, oni sa tri i više članova 100 eura”, pojasnio je ministar.

Podrška privredi – proširena lista ugroženih djelatnosti, subvencije za zapošljavanje

”Poširena lista ugroženih djelatnosti za oko 20. Puno djelatnosti koje su dodate u dijelu su transportnog sektora, prerađivačke industrije. Odrađeno je ovo u lijepoj saradnji sa Poreskom upravom. Pokušali smo da vidimo koje su to djelatnosti koje su najviše pale u smislu prometa i treba da budu tretirane kao ugrožene. Do sada ovom mjerom bilo obuhvaćeno oko 3,5 hiljada preduzeća. Sada je obuhvaćeno za oko 1000 preduzeća više i oko 3.000 njihovih zaposlenih više. Ova mjera pojačana u smislu intenziteta, 100 odsto je subvencija zarade za sve na listi ugroženih djelatnosti”, kazao je Milatović. 

Milatović, screenshot

”Odlučili smo da podržimo preduzeća sa ove liste sa 100 eura u smislu podrške razvoju elektronske fiskalizacije, čime smo htjeli da pokažemo senzibilitet i pružimo malim preduzećima jedan vremenski period prilagođavanja. Podrška novom zapošljavanju – poslodavci koji zaposle ljude sa ZZZCG a koji ima skoro 50.000 u CG, oslobodićemo ih plaćanja poreza i doprinosa uiznosu od 90 ofdsto bruto prosječne zarade u za 2021, 60 odsto u 2022. godine i 30 odsto u 2023. za sve ljude koje zaposle u ovoj godini”, saopštio je Milatović.

On je kazao da će preko 10 miliona eura ova mjera državu koštati za tri godine. ”Ovo je značajan zamajac za novo zapošljavanje u CG”, poručio je ministar.

”Beskamatni kredit preduzećima kroz reprogram duga na poreze i doprinose na lični dohodak nastao u trećem i četvrtom kvartalu prethodne godnine na period od četiri mjeseca. Po procjeni ova mjera košta preko 100 miliona eura u nekom indirektnom smislu. Čuli smo privrednike da treba smanjiti period povraćaja PDV i one je na 30 dana za pdv u iznosu do 50.000 eura. Čuli vapaj malih privrednika za povećanje dijela koji se tiče na plaćanje paušalnog poreza sa 18 na sadašnjih 30.000 eura”, kazao je Milatović.

On navodi da je vođeno o dva važna segmenta privrede – turizmu i poljoprivredi.

”Za turizam nastavak umanjenja naknade za Morsko dobro za 50 % i u 2021, subvencije za turoperatore i uvođenje turističkih vaučera u iznosu od 200 e za ljude u zdravstvenom i prosvjetnom sektoru za period do 30. juna 2021. Mjere su krizne, razumijete. Ovo je prvi korak. Naredni korak je dio koji se odnosi na kreditne aspekte prije svega. Valda na neki način ima IRF kao značajno važnu instituciju koja ima neiskorišćeni potencijal. Rukovodstvo unaprijeđeno, promijenjeno. Intenzivno ćemo sa njima razgovarati šta IRF može smislenije, pametnije i bolje da uradi za građane i privredu. Sreli smo se dva puta i sa poslovnim bankama. Izašli smo bili sa zajedničkim stavom i uputili apel Centralno banci da pomogne Vladi, građanima i privredi kako bi privredu vratili na trajektoriju održivog ekonomskog razvoja”, kazao je Milatović.

Podrška poljoprivredi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da je korona izazvala ozbiljne probleme.

”Sektor poljoprivrede je jako osjetljiv. Teško se razvije, brzo se uruši. Pokušali smo da objedinimo zahtjeve proizvođača, trgovaca i zahtjeve zakonskih regulativa posebno zakone o zaštiti konkurencije”, kazao je Stijović.

Za poljoprivredu i ribarstvo

”Povlačenje i skladištenje viškova poljoprivrednih proizvoda ribarstva i agrokulture i pomć u distribuciji proizvoda od strane privrednih subjekata koji posjeduju adekavatne uslove za te namjene”, kazao je Stijović.

”Podrška usljed poremećaja nastalog značajnim padom cijena na tržištu a u cilju održanja stabilnosti cijena i dohotka, podrška u dohotku usljed nemogućnosti plasmana proizvoda, ustupanje viška proizvoda javnim ustanovama – bolnice, Crvenom krstu i drugima uz naknadu proivođačima od 100 odsto proizvodne vrijednosti. Koncept je bio da se stvarno pomogne, bez selektivnosti. Imali smo drugi dio paketa mjera koji je još važniji i obuhvata podršku kupovini domaćih proizvoda”, naveo je on.

Stijović, screenshot

”Zahtijevaćemo od lanaca da na rafovima jasno istaknu domaće proizvode. To će omogućiti da dođu do potrošača”, poručio je on.

”Obaveza je da o skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije zadrže određene pozicije za domaće proizvođače”, dodao je Stijović.

Građani da kupuju domaće, to je patriotizam

”Dali smo i preporuke – u roku do dva mjeseca platiti obaveze prema malim proizvođačima. Imamo ozbiljan problem sa rokovima koji su postavljeni na šest mjeseci.  Naša obaveza je da pokušamo da sačuvamo svakog proizvođača u CG i njegovog kooperanta. Lično želim da kažem – obraćam se građanima sa molbom da kupuju domaće. Da pomognu kompijama, prijateljima. Tu se pokažite kao patriote. Svako ko kupi domaći proizvod ulazi u naš budžet u protok, omogućava vašim komšijama, građanima da nastave da rade to. Smatram kao obavezu da zamolim građane da obrate pažnju i kupuju domaće da bi mogli da održimo ovaj nivo dok se stanje ne dovede u red”, kazao je Stijović.

Spajić o Eksim banci 

”Mi nismo bili u poziciji da damo državnu pomoć dvijema kompanijama. Međutim postoji državni ugovor prema kreditnom aranžmanu sa Eksim bankom i mi smo po toj osnovi morali da platimo tu ratu 4, 6 miliona. To je izuzetak u ovim uslovima. Neko ko povlači garancije traži ih za čitav iznos. Mi sa jednim teškim pregovorima dolazimo do dogovra da kineska trana povuče samo taj dio zasad”, kazao je Spajić.

”Kada sa kineskim partnerom pregovarate na Kineskom jeziku pokazujete koi+lko neke male stvari znače dobru volju sa druge strane. Da nam se omogući da ne platimo cijeli iznos nego dio”, dodao je Milatović.

”Jednokratne novčane pomoći penzionerima biće isplaćene u februaru sa redovnim penzijama, oni na ZZZCG isto u februaru kao i naši građani koji prijmaju druge vidove novčane podrške – lična invalidnina i materijalno obezbj porodice biče uz redovna davanja isplaćena podrška”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Spajić o To Montenegro

”Napravili smo konkurs za odabir pet članova borda i jednog direktora da pokažemo koliko smo transparentni i otvoreni. Dobili ogroman broj prijava za sve funckije u kompaniji. Danas do kraja dana najdalje u ponedjeljak da ćemo imati full bord direktora u kompaniji i izvršnog direktora”, kazao je Spajić.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još