Đukić: Mlade snage DPS politički kapital baziraju na veličanju šefa

 Đukić: Mlade snage DPS politički kapital baziraju na veličanju šefa

izvor DPS

Bilo bi ljekovito kada bi se Demokratska partija socijalista nakon kongresa pozicionirala ka centru, jer imati više od trećine poslanika opozicije koji koketiraju sa ekstremnom desnicom ne donosi zdravu političku svakodnevicu, kazao je u izjavi za FOS građanski aktivista Stefan Đukić. On ocjenjuje i da je problematično to što mlade snage DPS svoj politički kapital baziraju na veličanju šefa partija – Mila Đukanovića.

Prema pisanju medija, većina odbora je predložila Đukanovića za novog-starog lidera DPS.

Đukić navodi da je neupitan ostanak Đukanovića na čelu partije, te da je svoju poziciju učvrstio dešavanjima u prethodnih nekoliko sedmica.

“Mislim da niko ne dovodi u pitanje ostanak Mila Đukanovića na poziciji predsjednika DPS-a nakon ovog, vanrednog kongresa. Usudio bih se da kažem da su postupci Đukanovića, vezani za vraćanje zakona Skupštini, odbijanje da se potpišu razrješenja u ambasadama i vojsci upravo demonstracija moći pred kongres, da pokaže svima ko i dalje drži ključeve državnih zaposlenja i privilegija”, kazao je Đukić.

On ocjenjuje da je “sklanjanje kompromitovanog kadra” o čemu se moglo čuti u javnosti nakon poraza na izborima očekivan potez, međutim problematizuje mlade nade DPS:

“Sklanjanje “kompromitovanog” kadra i njihova zamjena mlađim političarima ima taj cilj podizanja rejtinga. “Smjena generacija” je sasvim očekivan potez, ali se postavlja pitanja kakav je taj kadar i šta ih preporučuje kao neku novu snagu – mi među njima ne vidimo ljude koji su se dokazali u drugim poljima prije ulaska u politiku, niti one koji su završili neke prestižne škole. Štaviše, jedino čime su se do sad dokazali je pohvala lika i djela predsjednika partije. Tako je jedan od tih “novih kadrova” poznat po tome što je Đukanovića uporedio sa Svetim Petrom Cetinjskim, a prije par dana smo čuli da je Nikšić poznat po “Ljubu Ćupiću, Vitu Nikoliću i Milu Đukanoviću”. Samim tim je očito da “novi kadrovi” svoju snagu, svoj integritet i svoj politički kapital baziraju na veličanju predsjednika partije, a ne na sopstvenim dostignućima”, navodi Đukić.

Foto: DPS

Dodaje da bi bilo dobro za crnogorsko društvo da se najjača opoziciona partija nakon kongresa pozicionira ka centru.

“Bilo bi jako dobro i zdravo za crnogorsko društvo da se DPS vrati u politički centar, da ponovo pokušaju da budu “big tent” partija, ona koja želi da privuče sve. Mi smo svjedoci da godinama ova stanka zauzima poziciju tvrde desnice, a u nekim istupima djeluje i kao ekstremna desnica. To je jedina evropska partija koja je programski kleronacionalna, jer u programu sadržala miješanje u kanonsko pravo kao jedan od ciljeva, rušeći princip sekularnosti društva. I ovdje se nalazi ključno pitanje partijskog kongresa, da li će DPS ići u tvrdu desnicu ili će krenuti da se pomjera ka centru. Ponavljam, za sve nas bi bilo ljekovito da se desi ovo drugo, jer imati više od trećine poslanika opozicije koji koketiraju sa ekstremnom desnicom ne donosi zdravu političku svakodnevicu”, kazao je Đukić.

Praveći paralelu dešavanja nakon izbora, a šta je dolazilo i do javnosti – veliki broj partijskog zapošljavanja, uništavanja dokumenata, opstrukcije rada Skupštine i Vlade od strane onih organa, uprava, agencija gdje su DPS-ovi ljudi, spisak podjele besplatnih karata MA i pogledom na DPS sada od strane građana, Đukić navodi da ne smatra da je većina posebno iznenađena.

“Možda nisu znali u kojim sferama su postojale sve ove privilegije, i koliko je to koštalo obične građane, ali su znali da postoje građani prvog i drugog reda, da postoji diskriminacija, da postoji čitava jedna klasa ili kasta, kako želite, koju izdržavaju pošteno zaposleni u ovoj zemlji. Ono što jeste drugačije je da sada građani mogu javno da govore o tome, da se ne boje “zamjeranja”, da se ne boje otpuštanja ili šikaniranja, svega onoga što je ranije postojalo. To je prva i najveća pobjeda 30.08, buđenje kritičke svijesti. Sve ono što smo u ovom kratkom periodu saznali, ipak mora da se dotjera do kraja, da se saznaju imena ljudi koji su to sprovodili i dozvoljavali, i da se protiv njih pokrenu postupci”, poručio je on.

Kongres u nedjelju

Kongres DPS biće održan u nedjelju od 11 sati.

Novim Statutom je predviđeno da DPS ima četiri potpredsjednika od kojih će jedno pripasti ženi.

Prema pisanju medija partija će izgraditi politički savez koji će se suprotstaviti negatorima crnogorskog identiteta i pokušajima ugrožavanja tekovina referendum o nezavisnosti 2006. Navodno je iz ovog programa uklonjen dio u vezi sa osnivanjem crkve.

U DPS ističu i uticaj Srpske pravoslavne crkve koja ugrožava fundamentalne vrijednosti modern Crne Gore. DPS u novom programu ostaje pri politici afirmacije crnogorske culture te jačanju građanske države.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još