Montefarm: Otežana nabavka ljekova za liječenje COVID pacijenata

 Montefarm: Otežana nabavka ljekova za liječenje COVID pacijenata

ilustracija

Iz javne apotekarske ustanove Montefarm Danu je saopšteno da je otežana nabavka ljekova koji se koriste za liječenje zaraženih virusom korona, posebno antibiotika „longacef”, koji nedostaje zdravstvenim ustanovama.

Iz Monteframa ističu da je finansiranje nabavki u zdravstvenom sistemu još uvijek na mjesečnom nivou, što utiče na planiranje zaliha.

Vlada je početkom godine donijela odluku o privremenom mjesečnom finansiranju u svim institucijama, zbog čega su ranije iz Fonda za zdravstveno osiguranje upozoravali da neusvajanje budžeta može dovesti do nestašice u nabavci medikamenata.

Nestašica terapija za kovid pacijente zabilježene su u prethodnom periodu u Ulcinju, Baru i na Cetinju, a juče su se na ovaj problem žalili tokom protesta zaposlenih ispred Doma zdravlja u Nikšiću, gdje su negodovali zbog negativnog izvještaja kontrolora o radu u toj ustanovi.

“U prethodnih godinu dana, uprkos enormnoj potrošnji svih vrsta antibiotika, Montefarm je uspio da redovno snabdijeva sve javne zdravstvene ustanove, pritom posebno vodeći računa o zalihama ustanova koje su određene kao kovid. Nabavka određenih ljekova, u ovom slučaju konkretno ampuliranog antibiotika „lendacin” (longacef) je otežana usled nemogućnosti proizvođača da skladištu Montefarma isporuči potrebne količine”, navode.

Prema informacijama koje zasad imaju, isporuku „lendacina” očekuju u četvrtak u dovoljnim količinama.

“Potrošnja na globalnom nivou je uvećana i do nekoliko puta, i to ne samo ovog antibiotika, već velikog broja ljekova koji se koriste za liječenje Kovida-19 i niza posledica izazvanih virusom korona. Montefarm nastoji, uprkos svim gore navedenim uslovljenostima, da snabdije kompletan sistem javnog zdravstva Crne Gore i obezbijedi njegovo nesmetano funkcionisanje”, navode iz Montefarma.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još