Monteput: Zaustavnu traku na auto-putu koristili za vožnju u kontra smjeru

 Monteput: Zaustavnu traku na auto-putu koristili za vožnju u kontra smjeru

izvor Mediabiro

Na putu se mogu dogoditi brojne nepredviđene okolnosti. Tako su se na primjer za prva dva dana vožnje po tek otvorenom auto-putu Bar – Boljare zapalila četiri vozila, dok je čak 40 prokuvalo. Stručnjaci napominju da je neophodno redovno kontrolisati vozila, ali i da u vidu treba imati karakteristike puta.

Ovim putem je za tri dana, prošlo nekoliko desetina hiljada vozila. Nijesu izdržala četiri, koja su se zapalila.

– Naše ekipe kad su došle na lice mjesta, na sva četiri požara da kažem, zatekle su požar u prostoru gdje se nalazi motor vozila tj. u prednjem dijelu vozila. Lokacija sva četiri požara su se dešavala od petlje Pelev brijeg do rampi na Mateševu, to su bili pežo, reno i citroen – kazao je Miloš Marković šef Službe zaštite i spašavanja na auto-putu.

Oni koji su imali više sreće, doživjeli su na auto-putu da im vozilo, narodski rečeno, prokuva. Iz Monteputa kažu da je za dva dana to bio slučaj kod 40 automobila.

– Sama brzina koja se postiže na auto-putu je veliko opterećenje jer je otpor vazduha znatno veliki, znatno viši naročito preko 80, a i na brzinu od 120 ili 130 kilometara na čas ako izbacite ruku, dolazi do loma ruke. Sve su to opterećenja koje vozilo trpi, u jednom trenutku ne može da izdrži – kazao je Mirko Đurović vještak saobraćajne struke.

A četvorotočkaši koji se voze u Crnoj Gori često teže izdržavaju izazove na putu zbog starosti. U zemljama Evropske unije voze gotovo deceniju mlađe automobile nego kod nas, kažu iz Alfa centra.

– U Crnoj Gori se vozi negdje oko 256 hiljada vozila, odnosno registrovano je 256 hiljada vozila čija je prosječna starost 15,5 godina. Prema podacima ministarstva, najstarija vozila se voze u Petnjici, Andrijevici i Šavniku gdje je prosječna starost oko 20 godina – istakao je Miloš Perović iz NVO Alfa centar.

Zato je neophodna detaljnija provjera automobila i to ne samo starijih. U suprotnom, automehaničari će imati pune ruke posla.

– Imamo tu jedan auto ispred servisa koji je prešao 70 hiljada kilometara, ljudi su otišli na auto-put, došli su u petom stepenu prenosa ili šestom pod nekim većim gasom taj auto je sigurno duže vremena začepljen unutra u tom sistemu i normalno, desio se kvar motora, motor je crkao i više nije za upotrebu”, ističe automehaničar Petar Banićević.

Osim o ispravnosti auta, prilikom kretanja na put moraju se, kako napominju stručnjaci, znati i karakteristike saobraćajnice. Dionica od Smokovca do Mateševa je prilično zahtjevna.

– Tokom svih 42 kilometra svoje dužine gdje se negdje od Podgorice gdje je nadmorska visina 60 dolazi do 1100 metara nadmorske visine u jednom dijelu autoputa – ističe Perović.

Vozači na auto-putu moraju biti oprezni i zbog neuobičajenih ponašanja za volanom. O tome svjedoče iz Monteputa, iz kojeg ističu da su zabilježili, između ostalog, korišćenje zaustavnih traka radi fotografisanja pa čak i vožnju u kontra smjeru.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još