Muke Solanaša i dalje traju

 Muke Solanaša i dalje traju

Bivši radnici Solane još uvijek ne mogu u penziju. Njih 12 već pet godina čeka , da im se poveže pet godina radnog staža. Nekima treba i manje, ali bez primanja su i kako tvrde, na rubu egzistencije. Istu muku imaju I oni kojima fali godina staža, da bi ostvarili pravo na penziju, I oni kojima fali pet. U penziju ne mogu, a posao u njihovim godinama, niko neće da im da. To nije jedini problem, 70 radnika čeka isplatu zaostalih zarada i njima se u ovom trenutku duguje million I 300 hiljada eura.

Radnici napominju da im poslodavac od 2009. do 2014. nije uplaćivao potraživanja po osnovu radnog staža. “ Ko će mene da zaposli? Imam 60 godina.  Mi smo ni na nebu, ni na zemlji. Više nas niko i ne pominje, a živi smo, tu smo. I mi imamo porodice I valjda treba od nečeg da živimo”, rekao je Elez Kurtović, koji je radni vijek proveo na Solani. Njegov koleqa Alija Asović objašnjava da su njihove radne knjižice još od 2015. godine u Fondu PIO. Obećano im je da će Ministarstvo rada I socijalnog staranja riješiti njihov problem, ali od toga nema još ništa. “ Teška je situacija, mi maltene godinama samo preživljavamo. Imam tri sina, nijedan ne radi, nema stalan posao”, kazao je Asović.  

Predstavnik Sindikata bivših radnika Solane „Bajo Sekulić“ Saša Mitrović, pojašnjava da oni koji su stekli jedan od uslova za penziju, da li godine staža ili života, primaju privremenu penziju. “ Ta penzija iznosi od 150 do 170 eura. Radnici Solane su degradirani.Ostali ne primaju ništa. Problem je u Fondu rada sada. Skupština je donijela oduku da oni uplate taj novac , kako bi se povezao staž I ljudi počeli da primaju peziju. Ali do danas ništa, igraju ping-pong sa radnicima Solane”, navodi Mitrović.

Prema njegovim riječima, milion I 300 hiljada je ukupan dug prema radnicima Solane. “ To je iznos kojim smo mi oštećeni na osnovu zarada. I Privredni sud je priznao naša potraživanja, a stečajni upravnik potpisao. Tako da nemamo dilemu da će se to kad tad isplatiti, mi smo čak povjerioci prvog reda”, kazao je Mitrović.

Od 2014. godine do danas, isplaćeno je, navodi on, oko četiri hiljade eura, po zaposlenom, što je oko 600 eura na godišnjem nivou. “ Zadnja isplata je bila prije dva mjeseca, kada je stečajni upravnik rasprodao maltene svo staro željezo, koje je postojalo. Tako da su u Solani sada ostali samo tereni”, kazao je Mitrović. Od tog novca, ističe on, Privredni sud je inkasirao negdje oko 120-130 hiljada eua, dok je radnicima isplaćeno ukupno 70 hiljada eura. Radnici Solane podsjećaju da su trpjeli višegodišnje izrabljivanje, te da je neplaćanju doprinosa od 2008. , prethodilo šest godina tokom kojih su im doprinosi uplaćivani po minimalnoj cijeni rada. “ Nisu naši problemi počeli sa Eurofondom. Mi smo i ranije imali jedan menadžment koji je isplaćivao samo minimalnu cijenu rada. Tako da smo od 2002. do 2005. godine, osiguravani po minimalnoj cijeni rada. Eurofond je nastavio tu praksu do 2008., kada prestaje potpuno da uplaćuje doprinose”, istakao je Mitrović, dodavši da su solanaši trpjeli dugogodišnje izrabljivanje.

Podsjetimo, 2005. godine Eurofond je u Solanu uveo programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura. 2011. uveden je i klasični stečaj.

Pročitajte još