Mural legendi Ulcinja- Osmanu Leskovu

 Mural legendi Ulcinja- Osmanu Leskovu

Opština Ulcinj posvetila je mural Osmanu Leskovcu, koji se nalazi na Pristanu, kog je Osman I posebno volio.

Predsjednik opštine Ulcinj Aleksandar Dabović navodi da je Osman bio skromna osoba, izvanrednog humora, kojeg su poznavali i voljeli i mladi i stari.

“ Bio je vrsni poznavalac izvornih ulcinjskih pjesama, zaljubljenik u ribolov i poznati turistički radnik koji je mnogo volio Ulcinj, a posebno Pristan”, naveo je Dabović.

Mi bi još dodali da je Osman bio I ostao veliki čovjek, legenda Ulcinja. Čovjek koji je mnogo volio svoj grad, I brinuo o njemu kao niko.

Uvijek vedrog duha, uvijek raspoložen za “čašicu”dobrog razgovora I lijepe riječi. Oprobao se I u glumačkim vodama.. Ljudi poput njega nikada ne umiru.

Brojni tv prilozi I tekstovi radjeni su o Osmanu, ulcinjskoj legendi. Ono što je bilo u fokusu pažnje je neobičan posao koji je Osman redovno obavljao, iz ljubavi.

Čistio je decenijama fleke žvakaćih guma sa šetališta na Pristanu. Radio je to, rašpama , ručno napravljenim.

Prvi lijepi dani s proljeća bili su znak da je vrijeme za posao. Za čišćenje šetališta trebalo mu je desetak do 15 dana. Vikendom nikada nije radio, ne jer je želio da odmara, već nije želio da smeta, kako je govorio , omladini.

“ Ovi mladi vikendom vole da šetaju po Pristanu, a ja neću da im smetam,” govorio je.

Na pitanje, kako je došao na ideju da se bavi tim poslom, govorio je iz ljubavi.

“ Rođen sam na Pristanu i tu sam cijeli život. Ako ne vidim Malu plažu kad ustanem, kao da nisam ni ustao. E, zato ovo radim, jer ovo je naš obraz I mora biti čisto”, govorio je Osman.

Za taj posao nekad je dobijao novac od Opštine I Morskog dobra, a nekad je radio volonterski.

“ Kad imaju I kad se sjete plate mi. Ali pristandžije me uvijek caste, ovi što imaju lokale. Neko mi spremi obrok, neko časti, ne žalim se. Ja ovo radim iz ljubavi”, pričao je Osman. Stizao je on sa svojim rašpama I do Kotora. Angažovali su ga iz Morskog dobra.I bio je ponosan na to.

Nedostaje ovaj veliki čovjek Ulcinju, ribarima sa kojima se družio, nedostaje Pristanu…Na koji sada gleda njegov mural.

Pročitajte još