Na Adi Bojani nikad gora situacija

 Na Adi Bojani nikad gora situacija

foto Portal Ulcinj

Situacija na Adi Bojani I više je nego alarmantna. Nevrijeme od sinoć uništilo je potpuno objekte u prvoj liniji do mora. Interventne mjere koje je preuzelo Morsko dobro u saradnji sa opštinomUlcinj, nijesu dale apsolutno nikakve rezultate. Ljubitelji Ade Bojane kažu za Portal Ulcinj da su razočarani neradom nadležnih organa.

“ Troše pare, posljednja intervencija koštala je 22 hiljade eura, a urađeno nije apsolutno ništa. Vidite slike, pogledajte Adu danas, pogledajte objekte, je li ovo rezultat hitnih interventnih mjera”, poručuju ljubitelji Ade Bojane.

ADA BOJANA DANAS

Opština Ulcinj nabavila je kamen za pravljenje lukobrana ispred ugroženih objekata, a Javno preduzeće Morsko dobro je transportovalo I postavilo 30 kamiona kamene mase (540 m3) i vreća sa pijeskom ispred kamenih nabačaja.

Ništa od toga nije dalo rezultate.

Ljubitelji Ade Bojane kažu, da se na njihove sugestije I upozorenja niko ne osvrće.

“Oni prstom nijesu mrdnuli kada je zaštita ostrva u pitanju. Ovo je tužno I ovo je primjer maćehinskog odnosa institucija prema onom najvrijednijem što imamo”, poručili su ljubitelji Ade Bojane.

Hitne mjere, koje podrazumijevaju postavljanje napera na ušću, još nijesu počele da se sprovode, iako je javno otvaranje ponuda za taj posao održano 18.decembra.

Tada su  iz Morskog dobra obavijetili javnost da su pristigle dvije ponude za sprovođenje Projekta hitnih interventnih radova, u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, a koji je uradio profesor Sava Petković.

Tada je rečeno , da će odabrani izvođač radova imati zadatak da u narednih nekoliko dana počne sa radovima koje je neophodno uraditi prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima. 

Do danas nije urađeno ništa od tih hitnih interventnih radova.

Projektom je predviđena nabavka, pakovanje i transport 1 500 džambo vreća za pakovanje pijeska  (džambo vreće punjene pijeskom koje se koriste u hidrotehnici, a posebno za odbranu od poplava ili zaštitu morskih obala od erozija) za pravljenje napera dužine 130 metara na zapadnom kraju plaže Ada Bojana. Za ovaj posao Javno preduzećepredvidjelo je 50 hiljada eura.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još