Na Adi se situacija pogoršava svakodnevno

 Na Adi se situacija pogoršava svakodnevno

foto čitalac

Da Ada nema vremena za čekanje, potvrđuje se iz dana u dan. Iako je odlučeno da se hitne mjere sprovedu još oktobru, njihova realizacija još nije krenula. Čeka se završetak tendera. Tek za osam dana biće odabran izvođač, dok je na terenu očigledno da je svaki sat bitan. Dok institucije čekaju na sprovođenje procedura, more uzima sve više od ovog rajskog ostrva!

Fotografije nam šalje čitalac, koji ukazuje na alarmantnost situacije.

foto čitalac – alarmantno na Adi

Podsjetimo, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore 3.decembra je raspisalo javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“ koji će trajati do 18. decembra 2020. godine,

foto citalac- alarmantno na Adi

“Kao prioritetnu mjeru projekat podrazumijeva izgradnju napera u dužini do 130 metara, širine osam metara i dva metara visine. Taj naper se postavlja od džambo vreća koje se pune pjeskom. Za taj posao je opredijeljeno 50. 000 eura koje su ovom momentu bile jedina dostupna sredstva koja se mogu korisititi za hitnu mjeru iz fonda sredstava Morskog dobra,  a od preostalog dijela sredstava, ako preostane,  planirano je i nasipanje”, kazao je po raspisivanju tendra zamjenik dir JPMD Dragan Marković.

Predviđenim mjerama, u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, Ulcinjani nijesu zadovoljni. Projektom zadovoljan ni predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, niti direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović. Razlog nezadovoljstva je to što nije predviđeno da se naper postavi ispred objekata Ulcinjske rivijere.

Iz Morskog dobra, pak kažu, da je to rješenje uradio stručnjak, profesor Sava Petković, inače obrađivač Studije kojom se traži trajno rješenje zaštite i revitalizacije plaže na Adi.

Pročitajte još