Na hadž putuje 107 vjernika iz Crne Gore, najstariji je iz Ulcinja

 Na hadž putuje 107 vjernika iz Crne Gore, najstariji je iz Ulcinja

izvor Anadolija

Za odlazak na hadž, na najsvetije mjesto muslimana, u Meku i Medinu, ove godine prijavilo se 107 vjernika iz Crne Gore.

Cijena aranžmana za odlazak na hadž veća je u odnosu na prošlu godinu i iznosi 5.200 eura.

Najstariji vjernik iz Crne Gore koji ove godine polazi na hadž ima 64 godine i iz Ulcinja je, dok najmlađi među putnicima ima 26 godina i iz Bijelog Polja je.

Polazak 28. juna

Džemal Hajdari iz Islamske zajednice u Crnoj Gori za Anadoliju ističe da je polazak na hadž planiran za 28. jun.

“Ove godine imamo hadžije iz Podgorice, Tuzi, Bara, Ulcinja, Plava, Rožaja, Petnjice, Bijelog Polja, Nikšića, Pljevalja i Gusinja. Imamo takođe hadžija i iz dijaspore. Ove godine ćemo ići za Džedu preko Prištine. Polazak iz Crne Gore za Prištinu je 28. juna, jer je let za Džedu 29. juna u ranim jutarnjim satima. Hadžije će biti u Meku 14 dana, dok će u Medini ostati sedam dana”, kaže Hajdari.

Inflacija uticala na povećanje cijene

Cijena aranžmana odlaska na hadž iznosi 5.200 eura i veća je u odnosu na prethodne godine. Na pitanje zašto se konstantno povećava cijena aranžmana odlaska na hadž, Hajdari kaže da je ovogodišnje povećanje iz razloga jer je došlo do globalne inflacije, koja je nastala i zbog rasta cijena svih usluga.

“U cijenu je uključen autobuski prevoz od Podgorice do Prištine, zatim avio prevoz, smještaj u hotelu, tri obroka, zdravstveno osiguranje, vodič, ihram, kurban, zemzem voda, sim kartica, kao i prevoz od Meke do Medine”, kaže Hajdari.

Prema islamskim propisima, obavljanje hadža je jedna od pet svetih dužnosti muslimana.

IZVOR ANADOLIJA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još