Na raspolaganju skoro 50 hiljada, a uskoro stiže još 200 hiljada vakcina

 Na raspolaganju skoro 50 hiljada, a uskoro stiže još 200 hiljada vakcina

Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da Crna Gora uskoro očekuje još 200 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa, te da u ovom momentu na raspolaganju je 50 hiljada.

”Nula vakcina protiv korona virusa. Tačno toliko vakcina je bilo u Crnoj Gori u decembru 2020. godine. Od tada do danas u Crnu Goru je stiglo preko 330 hiljada vakcina. Procenat vakcinisanih građana u decembru 2020. godine je bio ravan nuli. Sada je više od trećine odraslih vakcinisano makar jednom dozom, a više od četvrtine je imunizovano u cjelosti. U decembru 2020. godine, broj zaraženih u Crnoj Gori bio je preko jedanaest hiljada. Danas ih je oko 300”, navode iz MZ.

Za razliku od ranijeg perioda, navode oni, Crna Gora danas radi, živi i zarađuje.

”U isto vrijeme, Ministarstvo zdravlja radi sve da tako i ostane. Mjere u borbi protiv korona virusa praktično su svedene na osnovne. Ovi rezultati su posljedica odgovornog upravljanja krizom u sadejstvu sa nesebičnom pomoći međunarodnih partnera i, naravno, savjesnih građana Crne Gore.”

”U tom svijetlu Vas informišemo, kao i uvjek do sada, na šta javnost možda nije navikla, transparentno o svim procesima u vezi i sa ovom temom i detaljnim presjekom epidemiološke situacije u zemlji. U Crnoj Gori trenutno ima oko 49 hiljada vakcina protiv korona virusa. Od Sinofarm vakcine, raspolažemo sa njih preko 18 i po hiljada. Za drugu dozu je ostavljeno oko 16 i po hiljada. To znači da za prvu dozu imamo oko dvije hiljade vakcina. Od Fajzer vakcine, u Crnu Goru je danas stigao kontigent od 2.340 doza koji će tek biti raspodijeljen. Ovih vakcina ukupno imamo oko 2.700. Od toga, polovina je prva doza, a ostalo je druga doza. Što se tiče vakcine Astra Zeneka, od nje imamo preko 27 hiljada doza. Od toga, 17 hiljada je iz COVAX mehanizma i još 10 hiljada iz donacija. Oko 24 hiljade doza vakcina su pohranjene u Montefarmu, a na vakcinalnim punktovima širom države, nalazi se preko 1.300 doza za prvu dozu i još preko 2.300 za drugu dozu”, saopštili su iz MZ.

Oni navode da oočekuju da u bliskom periodu Crnoj Gori bude, između ostalog, isporučeno ugovorenih 200 hiljada Sinofarm vakcina. ”Trenutno nijesmo u mogućnosti da preciziramo isporuku vakcina ostalih proizvođača”, naveli su.

U Crnoj Gori je do sada aplicirano 278.146 doza vakcina protiv korona virusa. Napominjemo da je jednom dozom vakcinisan 31 odsto punoljetnih, a u cjelosti imunizovanih je 27 procenata, podsjećaju  iz MZ.

”Napominjemo da je crnogorski prosjek vakcinisanih od ukupnog stanovništva prvom dozom viši od svjetskog prosjeka. U isto vrijeme, u posljednje dvije sedmice, s obzirom na broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora ima manji broj inficiranih od npr. 21 zemlje članice EU, SAD, Kanade, Rusije… Prvi put od jula 2020. godine, kada je Evropska unija i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za crnogorske državljane, naša država trenutno ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog mjeseca. U periodu od 06. juna do 19. juna 2021. godine, čentrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika 39,55 i ta vrijednost je ispod 50 prvi put od septembra 2020. godine. U isto vrijeme, procenat novopozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih u posljednje dvije sedmice je 1,49”, navodi se u saopštenju MZ.

”Kada dođe vrijeme da se uslovi ulaska u zemlje članice EU ažuriraju, a mi i dalje budemo ispunjavali propisane uslove, nadamo da će EU ohrabriti, nagraditi i vrednovati profesionalan, transparentan i dosljedan pristup Crne Gore u nadzoru, praćenju i izvještavanju o epidemiološkoj situaciji u zemlji. U nastojanju da postanemo dio EU, poštujemo evropska pravila, nadajući se da će prepoznati naš trud i naša zalaganja. U tom svjetlu, već danas, samo dan nakon prezentacije naših rezultata predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, imamo nagovještaje zelenog svjetla sa pojedinih adresa u EU”, kazalii su on.

Podsjećaju da je Slovenija 19. juna ukinula samoizolaciju u trajanju od 10 dana za naše državljane i od tada priznaju potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dostupne u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još