Najviše turista iz Srbije, BiH, Kosova, Albanije…

 Najviše turista iz Srbije, BiH, Kosova, Albanije…

U Crnoj Gori boravi gotovo 57 hiljada turista, što je 80 odsto nivoa iz uporednog perioda 2019. godine, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) i dodali da najave turističke privrede za naredni period ohrabruju i ulivaju optimizam.

“Prema podacima o presjeku broja gostiju koje lokalne turističke organizacije crnogorskih opština dostavljaju svake sedmice Nacionalnoj turističkoj organizaciji, procjena je da je u petak u Crnoj Gori boravilo gotovo 57 hiljada turista“, rekli su iz NTO-a agenciji Mina-business.

U odnosu na uporedni period 2019. godine, to predstavlja ostvarenje od oko 80 odsto.

“Kada je riječ o strukturi turista koji trenutno borave u Crnoj Gori najviše gostiju dolazi nam iz zemalja regiona i to Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, a imamo i određen broj gostiju iz Ukrajine, Poljske, Mađarske, Izraela i Rusije“, kazali su iz NTO-a.

Iz NTO-a su naveli da je novina za ovu turističku sezonu tržište Kazahstana, imajući u vidu da je nacionalna avio-kompanija Kazahstana Air Astana počela realizaciju letova iz Almatija i Nur-Sultana prema Crnoj Gori.

“Impresije turista iz Kazahstana koji su trenutno na odmoru u našoj zemlji su odlične i očekujemo tokom narednih mjeseci značajan broj dolazaka sa ovog tržišta, naročito imajući u vidu da je Crna Gora za njih nova i još neotkrivena destinacija“, kazali su iz NTO-a.

Danima vikenda se, kako su dodali, bilježi veliki broj domaćih gostiju, koji i ove godine, većinom, odmor provode u svojoj zemlji, najviše na crnogorskoj obali, ali primjetna je dobra posjeta i sjevernim krajevima zemlje.

“Prisutan je značajan porast tražnje za seoskim domaćinstvima, naročito onima koji nude dodatne sadržaje kao što je na primjer priprema domaće hrane“, naveli su iz NTO-a.

Iz NTO-a su saopštili da se ovogodišnja sezona realizuje u skladu sa očekivanjima, a najave i buking turističke privrede za naredni period ohrabruju i ulivaju optimizam.

“Pored gostiju iz zemalja regiona, tržišta sa kojih bilježimo najviše rezervacija su Mađarska, Italija, Luksemburg, Poljska, Francuska, Ukrajina, Kazakhstan, Izrael i Rusija. Očekujemo i veći broj dolazaka iz dijaspore, imajući u vidu da većina naših ljudi koji žive vani, tradicionalno tokom ljeta, dolazi na odmor u svoju zemlju“, rekli su iz NTO-a.

Prema njihovim riječima, ono što posebno raduje i što će sasvim sigurno pokrenuti veći turistički promet sa svih strateški važnih emitivnih tržišta jeste da Crna Gora u ovom trenutku, prvi put od jula prošle godine, kada je EU i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja, ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom jula.

“Nakon Njemačke, Švajcarske i Francuske očekujemo da će se Crna Gora naći na zelenoj listi i drugih zemalja iz kojih imamo svakodnevne upite i najave kada je riječ o posjeti turista“, rekli su iz NTO-a.

Sa ukidanjem posebnih ograničenja kao što su karantin i testiranje po povratku iz Crne Gore, turisti bi se lakše opredijelili da dođu na odmor u našu zemlju.

“Uprkos tome, kako bi svim turistima koji dođu u Crnu Goru, olakšali procedure pri povratku, obezbijedili smo besplatno PCR testiranje za sve one kojima je test neophodan pri povratku u matičnu zemlju“, precizirali su iz NTO-a.

U NTO-u su ocijenili da će sasvim sigurno napori koje su, kao destinacija nosilac međunarodne oznake za sigurna putovanja Safe Travels, uložili prethodnih mjeseci, a koji su, između ostalog, rezultirali donošenjem i primjenom globalnih zdravstvenih protokola i stabilizacijom epidemiološke situacije, čime su poslali poruku turistima da je Crna Gora bezbjedna i sigurna destinacija, doprinijeti da se ove sezone ostvari više od polovine turističkog prometa iz rekordne 2019. godine.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još