Nakon 30 godina izglasana Vlada bez DPS, Zdravko Krivokapić je premijer Crne Gore

 Nakon 30 godina izglasana Vlada bez DPS, Zdravko Krivokapić je premijer Crne Gore

Nakon više od 30 godina, u Skupštini Crne Gore izglasana je Vlada u kojoj neće biti Demokratske partije socijalista. Zdravko Krivokapić je premijer 42. Vlade Crne Gore.

Glasanje

Glasalo je 70 poslanika, ”za” je bio 41, 28 poslanika je bilo ”protiv”, dok je jedan bio uzdržan.

f
Screesnhot

Po izglasavanju, Krivokapić je položio zakletvu:

Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu česitito, odgovorno i savjesno, tako mi bog pomogao.

On je zahvalio svima i kazao da se nada da će njihov zajednički rad biti na korist Crne Gore.

”I sad nam je ostalo da rad, red i odgovornost bude mjera ove Vlade”, poručio je Krivokapić.

Tok dešavanja

Predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić kazao je da je dijalog bio konstruktivan.

Međutim navodi i da je bilo dosta priča o prošlosti. ”CG je pred brojnim izazovima, prije svega u ekonomskom smislu. Pa je važno da ukažemo na solidarnost”, kazao je Bečić.

f

Bečić je pozvao da zajedno ”dajemo golove, i vlast i opozicija, koji će ići u interes Crne Gore”.

Krivokapić: Mi smo ovdje isključivo zbog naših građana

”Ja sam imao uvijek jedan cilj da prenosim znanje ali da to prilagodim onome ko to sluša, ja sam u ovom Parlamentu čuo da je ništa ne znam, da sam iskazan na ovaj ili onaj način, ja sam se čudio tome kako to doivljava običan građanin…Mi smo ovdje isključivo samo zbog naših građana, zanatlija, ljekar, profesor. Nije bitan Zdravko Krivokapić, mi smo ovdje isključivo samo zbog naših građana, i onih građana koje nećemo dijeliti. 30. 8. jesu građani pobijedili, jeste pobijedio narod pokazao da olovkom da se pobijedi, da glas narvlada političke korupcije koje su dokazive, ako je to tako onda ova brojka nije 41 jedan više, validacija svega toga je to što jedan više ne može da bude preletač, ako to ispustimo ovaj put kad ćemo više moći da izađemo pred građane. Pitate se zašto nema podataka, ispraznite kasu, i kažete taj ko upravlja taj je loš.  Ovo je pitanje naše obaveza, dva sata razgovara u tri puta, kakva je to priča”, kazao je Krivokapić u završnom obraćanju

”Mi tražimo transparentan rad svakog funkcionera, i svaki cent koji se troši da bude vidljiv. Neću praviti račune iz državne kase, ako to vidite, podnijeću ostavku. Korupcija razara svako tkivo jedne države. Več ste rekli da ova vlada treba da traje 100, 200 dana, ali zašto ne bi bio i 71, koji je to zakon koji neće biti izglasan ako je dobar za građane. Nijednom članu buduće vlade nisam prebrojavao krva zrnca, to mora biti naša zajednička Crna Gora. Moramo svi da gradimo bolju budućnost. Najveće bogatstvo CG je čovjek. Onaj ko ne radi ne može da napravi grešku”, kazao je Krivokapić.

”Vlada će da bude sluga građanima”, naglasio je on.

”Dajte da se ne vraćamo šta je bilo, dajte da pogled bude do 2024”, kazao je on. Izvinio se predstavnicima manjina jer nema njihovoh pfredstavnika u Vladi navodeći da nije imao da diskriminiše.

Živković: Okupila vas je mržnja prema DPS

Šef poslaničkog kluba DPS – LP Danijel Živković kazao je da predložena Vlada ne oslikava izbornu volju građana. 

“Ovo je nepoželjna Vlada – od onih koji treba najgorljivije da Vam pruže podršku. Ovo je Vlada bez strategije i vizije za dalji razvoj društva”, rekao je Živković. Mržnja prema DPS-u okupila je novu parlamentarnu većinu, bez plana i programa, dodao je on.

f

Ovo je Vlada, naveo je Živković, oročenog trajanja.

”Ako neka podržava ovakvu Vlad, svaka mu čast”, poručio je on.

Knežević: Meni je draže da budem Pipun nego Bred Pit

U ime poslaničkog kluba ZBCG obratio se Milan Knežević čestitajući slobodu građanima, i kazao da bi volio da isto čestita i DPS al ne može da tvrdi da će tako ostati i do kraja mandata.

”DF je zajedno sa SPC  i mitropolitom Amfilojem i patrijarhom Irinejem dao doprinos slobodu”, naveo je on.

f

”Drago mi je zbog hiljada beskompromisnih opozicionara koji su otišli na onaj svijet sa riječima da mi je da im vidim kraj pa ne bih žalio da umrem, Radujte se i vi na nebesima jer se ostvarila ideja za koju smo izgarali decenijama”, poručio je on.

”Svi koji su dovodili u pitanje naše opozicionarstvo, vidjeće danas ko je vjera ko nevjera”, dodao je on.

”Da smo se odrekli od onoga što smo zastupali vjerovatno bi me čekao mercedes ispred Skupštine, dvije sekretarice, pripadnice ljepšeg pola, i više ne bih bio Pipun nego Bred Pit a meni je draže da budem Pipun nego Bred Pit”, kazao je Knežević.

”Rekli smo da će imati našu podršku ako mandatar povuče Zakon o slobodi vjerospispovijesti, ako organizuje popis 2021. na kome ćemo se mirno izjasniti, ako se bude obavezao da će podržati zakon o tužilaštvu, i ne može niko da razgovara sa Milivojem Katnićem i da mu kaže da ode jer mi imamo zakonske regulative za to. Imaće našu podršku ako se ovdje predloži dvojno državljanstvo, ako predloži inicijativu za mini Šengen, imaće podršku i da uhapsi Đukanvića ako bude imao i jedan dokaz protiv njega, ali i pritov Milana Kneževiža ako dođe do toga. Ovo nisu moje želje ni Dritana Abazovića nego građana Crne Gore. Živjela Srbija, nek je vječna Crna Gora”, zaključio je Knežević.

Bogdanović: Nije Vlada jafa keks da mora da se svidi svima

Šef poslaničkog kluba ”Mir je naša koalicija” Boris Bogdanović kazao je da Vlada ima punu podršku dok god se bude držala dogovorenog.

”Neka se od danas svi ponose časnog, demokratskom, proevropskom, procrnogorskom državnom upravom”, poručio je on.

f

Bogdanović je kazao da četiri godine traje olimpijski ciklus te da su nam potrebni i olimpijski rezultati.

”Skupština CG postaje mjesto za diskusije, i gdje živi demokratija, ovdje ćemo kontrolisati rad Vlade znam da nismo navikli na to ali tako ćemo ovdje raditi”, kazao je Bogdanović.

Vi pošteno preuzmite odgovornost mi ćemo uzvratti poštenom i iskrenom podrškom, poručio je on.

”Pravi prijatelji kontrolišu i savjetuju a ne klimaju glavom”, naveo je on.

On je naveo da im nikad nije nuđen niti nijedan dinar ”jer nikada ništa i nikome nisu bili dužni”.

”Nije Vlada jafa keks da mora da se svidi svima”, naveo je Bogdanovič osvrćući se na navode ovih dana o tome da su vladu kritikovali i opozicija i pozicija.

Ivanović opoziciji: Neće vam se ostvariti želja da u Crnoj Gori ne bude Srba

Šef poslaničkog kluba SNP Dragan Ivanović je kazao da će ispuniti obećanje da podrže Vladu Zdravka Krivokapića.

”Mi ćemo podržavajući ovu Vladu, biti uvijek na usluzi jer joj je to neophodno, očekivaćemo i da Vlada kvalitetno izvršava obaveze koje stoje pred njoj”, kazao je on.

f

”Zabrinuti ste što niste uspjeli ono što htjeli, a htjeli ste crkvu. A sljedeći je popis, neće vam se ostvariti želja da u Crnoj Gori ne bude Srba”, kazao je Ivanović obraćajući se novoj opoziciji.

On je naveo da građane zanima i šta će biti sa auto-putem kao i to što CG nema robne rezerve.

Poručio je da građani žele funkcionalne institucije.

Konatar: Ovdje više nećete dolaziti kao na izlet

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je da je ovo najstručnija Vlada koja je izabrana u ovom Parlamentu. Poželio je sreću mandataru i saradnicima.

f

”U nama ćete imati podršku ali ćete imati i kritičare.

Ovdje više nećete dolaziti kao na izlet, ruke se neće mehanički dizati”, kazao je Konatar.

Brajović: Bićemo konstruktivni i u kritici

Šef poslaničkog kluba SD Ivan Brajović zamjerio je mandataru na izboru da se poslanicima obrati na kraju rasprave.

”Imamo uglavnom kritike vašeg ekspozea, a vi ćete izvjesno je biti izabrani. Bićemo konstruktivni i u kritici i u rješenjima ako su dobra za građane CG”.

f

Brajović je opet zamjerio na tome što u Vladi nema predstavnika manjina. Iskreno će, navodi Brajović, za ovu Vladu glasati pet-šest poslanika. 

Ibrahimović: Građani očekivali konkretne poruke

Šef poslaničkog kluba BS Ervin Ibrahimović naveo je da ostaje žal da nije mandatar otvorio dijalog u Skupštini. ”Građani su očekivali da im saopštite kako ćete odgovoriti na izazove pandemije koronavirusa, saniranje ekonomskih posljedica. Građani su očekivali da ima kažete kako vidite multietničku CG. To su temeljne vrijednosti ove države”, naveo je on.

”BS nema prostora da podrži Vladu, niste nas ubijedili za ova tri dana”, naveo je on.

Konjević​​​​​​: Vaš prvi zadatak da obezbijedite pravdu u slučaju Svetozara Marovića

Šef poslaničkog kluba SDP i albanske koalicije Jednoglasno Raško Konjević kazao je da čestita Krivokapiću jer će za nekih sat ili sat i po bićete izabrani za predsjednika Vlade.

“To je građanski korektno bez obzira što o mnogim stvarima razmišljamo različito. Želim da vaša vlada postigne uspjeh jer bi to bio uspjeh za građane. Birani smo da bi građani imali korist od toga”, rekao je Konjević.

On je kazao da će SDP bazično podržati i Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji, ukoliko bude u saglasju sa evropskim standardima.

“Neka Vaš prvi zadatak da obezbijedite pravdu u slučaju Svetozara Marovića”, kazao je Konjević.

Kako je naveo, nikad se nigdje na svijetu nije izabrala Vlada koja ima manju podršku u Parlamentu od ove.

Tok rasprava

Poslanik PZP Branko Radulović poručio je da će se još strastvenije boriti za njegov ideal iz 90-ih – prosperitetnu, multinacionalnu i multikonfesionalnu, srednje razvijenu Crnu Goru.

Kazao je da se ponudio da napravi draft Vlade, i da je uradio sve da se formira vlada.

f

Krivokapić je rekao da su lideri DF nedostojni njegove Vlade te da su neznaveni, kazao je Radulović navodeći da je imao tri korektna razgvovora sa mandatarom.

Radulović je naveo da je to uvreda za sve njih.

Krivokapiću stalno se pozivate na Spajića, znate li koliko Spajića ima ovdje…

”Bio sam i ustaša, šiptar, i četnik zato što sam bio pravi Crnogorac koji nije dao multietničku CG. Da nije bilo DF ne bi bilo litija pravi, da nije bilo DF ne bi bilo ni vas gospodine Krivokapiću”, to morate da znate, poručio je radulović.

”Kad mi neko reče da će biti bolji od DPS kao da me ošaamari, ko to neće biti bolji od DPS”, naveo je on.

”Nije caka u tom ko će biti bolji od DPS nego ko će biti najbolji”, kazao je on. 

Naveo je da ova Vlada mora da traje četiri godine ali uz mogućnost rekonstrukcije boljih za bolje.

Đeka: Nemamo povjerenja u mandatara kojeg podržava SPC

Poslanik koalicije ”Jednoglasno” Fatmir Đeka kazao je da nemaju povjerenja u mandatara koje podržava Srpska pravoslana crkva.

”Uočili smo dosta uvredljivih poruka u novoj Vladu prema manjinama, njihove pozive da budemo dio vlasti nismo doživljavali ozbiljno, pa nismo ni pristali da budem dio nje”, kazao je Đeka.

f

”Ni ova vlada ne smije ugroziti stepen ljudskih prava. Zalažemo se za sekularnu državu. Uz dužno poštovanje prema vjerskim zajednicama ne možemo podržati mandatara kojeg podržava SPC, naš stav bi bio isti i da je bilo koja druga vjerska zajednica u pitanju”, kazao je on.

Poručio je da će budno pratiti rad Vlade.

Vukić: Poslije vladavine DPS ni čarobni štapić ne pomaže no pokušaćemo…

Poslanik SNP Dragan Vukić kazao je da ”poslije vladavine DPS ni čarobni štapić ne pomaže no pokušaćemo svi zajedno da jednu po jednu stvar ispravljamo”.

f

”Trebaće vremena, znanja ali imamo osnov od kojih krećemo a to je da radimo sve suprotno od onoga što je radila prethodna vlast, najvažnije da se ekonomija spasi što se spasiti može. Neophodno je donijei zakon o porijeklu imovine, izmijeniti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, zakon o radu, i o državnim službenicima, kazao je on.

”Nova vlast će slušati građane”, poručio je navodeći da će kritikovati Vladu kad ne valja, a pohvaliti kad zasluži..

Smailović: Vlada da očuva interes bošnjačkog naroda

Poslanik BS Amer Smailović kazao je da nakon polemike ovih dana je samo utvrđen stav da ta partija ne glasa za Vladu.

On je apelovao na Vladu da pokaže kapacitet da sačuva interese bošnjačkog naroda.

f

Napomenuo je da je zabrinut za spajanje resora prosvjete sa još tri. On smatra da je takav način neodrživ.

Traži da u udžbenicima bude afirmisan bošnjački narod.

”Nemamo povjerenje u jednonacionalnu Vladu”, poručio je on i dodao da CG mora ostati na putu euro-atlantskih integracija.

”Ostaćemo posvećeni ciljevima savremene Crne Gore i interesima bošnjačkog naroda u njoj”, zaključio je on.

f
foto: skupstina.me

Vučurović i Ibrahimović o Srebrenici, manjinama u Vladi 

Poslanik BS Ervin Ibrahimović zamjerio je Vučuroviću što Srebrenicu ne smatra genocidom. On  je kazao da je ”negiranje genocida strašna stvar”. Naveo je i da sudije u Haškom sudu nisu iz Rožaja, nego evropski zvaničnici.

f

Na šta je Vučurović odgovorio da nije govorio a tome, a potvrdio je da u Srebrenica nije bilo genocida nego zločin, te da je Ibrahomović izbjegao namjerno priču o zastupljenosti Srba u Vladi.

Vučurović je zamjerio Ibrahimoviću što nikad nije rekao zašto je samo Srba 5 odsto u državnoj upravi, i zašto ih nema u Vladi DPS.

Ćutali ste a zato ste punili ministarstva svojim kadrovima, i to građani znaju, naveo je Vučurović.

Vuković o Vučuroviću: Samozvani moralni zdravac

Poslanica DPS Aleksandra Vuković  je Vučurovića nazvala “samozvani moralni zdravac”, na što je Vučurović dobacio sa mjesta.

f

“Hoćete da se Sveti Sava vrati u škole? Pa ko ga je proćerao? Nije DPS, u DPS-u ima ljudi koji slave Svetog Savu. Njega je proćeralo svetosavlje i velikosrpski nacionalizam, nije Crna Gora”, navela je Vuković.

Polemika Popović-Papović-Bečić-Vučurović

Poslanik LP Andrija Popović je reagovao proceduralno na izlaganje Vučurovića obraćajući se Bečiću:

“Trebalo je davno da oduzmete riječ Vučuroviću zbog toliko povreda Poslovnika. Ali ono što je rekao, a Vi nijeste reagovali je da su se 6. septembra okupili “neki neonacisti”, dakle za njega je taj veličanstveni skup okupljanje nekih neonacista”, kazao je Popović.

Dragutin Papović (DPS) takođe je kazao da je Bečić morao oštrije da reaguje na “antiparlamentarno ponašanje i antiparlamentranu partiju”, što je izazvalo dobacivanje poslanika DF-a.

Vučurović je odgovorio da kad neko skandira “E viva Montengro, što je bio uslik sa Petrovdanske skupštine 12. jula 1941, iza kojeg su stajali italijanski fašisti, moram da kažem da je to bio skup neonacista, ne za sve ljude, nego za one koji su skandirali”.

Vučurović: Ispitati prebijanje Ralevića, smatram da DPS stoji iza ovoga

Poslanik DF Jovan Vučurović pokazao je fotografiju prebijenog Mića Ralevića, navodeći da DPS ima veze sa tim. Reagovanje policije čitajte ovdje.

f

”Ako iza ovoga ne stoji DPS, Veselin Veljović, Zoran Lazović neka kažu to, ja dotad smatram da oni stoje iza ovoga”, dodao je Vučurović pozivajući nadležne da reaguju.

On je kazao da očekuje od nove Vlade da poboljša položaj Srba kao naroda koji je stvarao Crnu Goru te da se vrati sprski pjesnici u čitanke.

”Danima slušam kako nacionalne manjine nisu zastupljeni u Vladi, a koliko je Srba bilo zastupljeno u Vladi DPS”, kazao je Vučurović.

Vujović: Građani nam ne bi oprostili da se ne obračunamo sa endemskom korupcijom

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je da očekuje da ministri opravdaju povjerenje.

”Parlement je predstavnička volja naroda, a narod se mora poštovati”, kazala je ona.

f

”Građani nam ne bi oprostili da se ne obračunamo sa endemskom korupcijom”, navela je Vujović.

Dodala je da očekuje i poboljašnje zdravstvenog sistema. 

Čavor: Ovo će biti loš i skup eksperiment

Poslanik DPS Branko Čavor kazao je da su dio medija  i javnosti stvarali atmosferu linča odlazeće vlasti u prethodnom periodu. 

”Mi nikad nismo bili protiv Srba, ali jesmo protiv ”srpskog sveta”, a ta ideja i dan danas živi u CG među nekim građanima”, kazao je on.

f

O ”katastrofalnom” uticaju DPS na razvoj CG Čavor je kazao:

”Ko je čuvao CG  prethodnih godina, ko je sačuvaozemlju od rata, ko je gradio građansko društvo, obnovio nezavisnost, doveo državu do vrata EU”, naveo je on.

Ocjena od mandatara da je CG spržena zelja ne stoji.

”’Da li je spržena zemlja koja je članica NATO, koja će biti sjutra članica EU”, upitao je Čavor.

”Ova Vlada nije ekspertska ni politička nego eksperimentalna, ovo će biti loš i skup eksperiment”, naveo je on dodajući da će građani biti žrtva.

On je ocijenio da je Krivokapić prevario birače te da mu oni sad već manje vjeruju.

Bulatović: Ispitati navode o 21 milionu koji je nuđen Abazoviću

Poslanik DF Predrag Bulatović naveo je da nema budućnosti bez dijaloga sa opozicijom.

”Foliranti oni koji su bili u kriminalu koji nisu sikreni za CG će vrlo brzo otpasti i doći će nova generacija političara koji razmišljaju o CG. Ja imam pravo da pozovem prvo vas, da se okrenemo jedni drugima, ne trulim kompromisima, vi ne možete bez nas, bez 41 poslanika, mi jedni bez  drugih ne možemo, mi smo različiti ali smo različiti od DPS”, kazao je on.

f

Dodaje da bi bilo licemjerno ”da glasamo za vladu  a da već sjutra radmo jedni protiv drugih. Morate da imate jasan stav prema 2016. i montiranom državom udaru, vi morate da se izjasnite jer ako ćutite vi ohrabrujete Milove kadrove da kalkulišu i da bez dokaza donesu odluke. Morate da se izjasnite i o hapšenju poslanika DF…”, kazao je Bulatović i pozvao mandtara da se takođe izjasni i o specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću.

Bulatović je kazao da nije prihvatljivo da u Vladi nema niko od 240 imena sa spisaka koalicije ”Za budućnost Crne Gore”.

On je dodao da treba da se istraži navode da je nuđeno lideru URA-e Dritanu Abazoviću 21 milionu eura.

”To je lijepo zvuči i to je lirska politička priča, međutim kad potpredsjednik Vlade to kaže to je parekselans državno pitanje, to treba da se istraži”, poručio je Bulatović.

”Vlada će trajati četiri godine odnosno onoliko koliko je potrebno da se demontira DPS”, kazao je Bulatović.

Božović: Mjesto na kojem sjedite je od Andrije Mandića

Poslanik DF Milo Božović tražio je od mandatra da objasni zašto je potpisan sporazum bez konsultacija sa DF. ”Taj sporazum ne znači nikome ništa, nas ne obavezuje”, kazao je Božović. On je kazao da nemaju problem sa zastavom ” jer zastava CG nego sa načinom koji je donijeta. Tako je i sa himnom”. 

Nismo mi neprijatelji koji ne poštuju himnu, nego oni koji stave ruku na srce a drugu u džep građana, kazao je Božović. ”Moramo naći simbole i himni koja će biti prihvatljiva svima”, dodao je on.

”Mi smo dva puta priznali tzv. Kosovo, mi znamo da ne možemo to da promijenimo jer nemamo većinu. Sad se opet stidimo…”, kazao je on.

”Unaprijed ste nam rekl ida ne možemo da budemo u Vladi, zašto?” upitao je Božović. 

”Mjesto na kojem sjedite je Andrija Mandić, on ga ustupio jer je znao da je to način na pobijedimo”, kazao je on.

f

On se obratio i DPS, SD, BS:

”Vama smeta ekspoze. Krivokapić je fino rekao nemam podatke jer ne znam što ste uradili sa njima, spalili, spržili”, naveo je Božović.

On je pohvalio kandidate za ministra Mladena Bojanića i Milojko Spajića.

”Posebna podrška gospođi Bratić, čim ste je toliko napali znači da je ona fantastična”, poručio je Božović.

Pejović: Pogrešno ne može postati ispravno a netačno ne može postati tačno…

Poslanica DPS Daliborka Pejović podsjetila je Krivokapića na neke izjave koje su je, kako je navela, zaprepastile.

“Vi se zalažete za struku, tako ste tretirali kandidate za Vladu. Kako možete biti dosljedni ako ste izjavili da će u Vašoj vladi IJZ davati prijedloge za uvođenje mjera, a da će Vaš kabinet odlučivati da li ćete ih prihvatiti ili odbiti?”

Podsjetila ga je i na izjavu da vjerujući ljudi ne mogu biti zaraženi.

“Ispravite samo jednu stvar – da niste mađioničar. Ako Vam sve ovo prođe – jeste mađioničar ste”, kazala je ona.

f

Na kraju izlaganja Pejović je citirala Krivokapićevu izjavu: pogrešno ne može postati ispravno, a netačno ne može postati tačno samo zato što je određena većina tako dogovorila.

Jelušić: CG se branila nakon afere ”koverta”, licemjerje je neglasati za ovu Vladu

Poslanica URA-e Božena Jelušić kazala je da je licemjerje neglasati za ovu Vladu.

”Ovaj narod je osiromašen, raspodjela bogatstva je nepravedna, nejednakosti su rastuće, mi imamo mogućnost da glasamo između o dvije stvari- burazerskog neoliberalnog pljačkaškog kapitalizma ili opasnosti od mogućeg koraka u kelronacionalizam. Dilema jeste… Dosad su se dizale ruke vrlo lako a sve na štetu građana”, navela je ona.

f

”Zašto ”branitelji” nisu digli ruku potiv predsjednika i premijera barem nakon afere ”koverta”. Tada se branila Crna Gora”, ocijenila je ona.

”Ovo jeste trenutak rizika, neglasati za ovu Vladu bez obzira na sve njene mane bilo bi isto onakvo licemjerje kao što je bilo licemjerje ćutati na sve porazne oblike burazerskog kapitalizma koji je u ovoj zemlji proivzevo rastuće siromašstvo i nejednakost. 2006. je važilo država pa demorkatija, ali sad je na red došla demorkatija”, navela je ona.

Paunović: Hvala svima koji su istrajali

Poslanica SNP Milosava Paunović zahvalila je svim građanima koji su istrajali u borbi protiv DPS, te konačne smjene režima partije Mila Đukanovića.

Ona je napomenula da je borba protiv režima krenula iz Berana, gdje se održala i prva litija. ”Narod je rekao ne pritiscima, ucjenama, strahovladi… Očekujem da će ministri cijeniti svakog građanima koji su podnosili žrtvu svih ovih godina, a koji nisu podržavali doskorašnju vlast”, navela je ona.

f

Dodala je da građani očekuju izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, donošenja zakona o lustraciji, porijeklu imovine, o tužilaštvu, skupštini, vladi.. uređenje biračkog spiska, pripremu prvog demokratskog popisa..

Rasprava je počela u srijedu, kada je Krivokapić poslanicima predstavio program i sastav nove vlade. Kako je protekla jučerašnja rasprava, čitajte ovdje.

Krivokapić je poručio da će nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti i da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Predstavnici parlamentarne većine poručili su da će podržati vladu uprkos brojnim primjedbama na račun Krivokapićevog predloga, dok je opozicija oštro kritikovala personalna rješenja i predloženi program.
 

IZVOR FOS MEDIA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još