Naperi odslužili svoje, slijedi nasipanje pijeskom

 Naperi odslužili svoje, slijedi nasipanje pijeskom

Pijesak se nasipa sa postojećih deponija na Adi koji su nastali od produbljivanja korita rijeke Bojane prije dvije godine. Italijanski eksperti angažovani za dugoročno rješenje

Na Adi Bojani juče su počeli sa izgradnjom vještačkih dina, odnosno zimskih nasipa, od dostupnog pijeska na Adi na poziciji ispred bungalova prema ušću, koji bi trebali da štite objekte od mora tokom zime i prihrane plaže. Prema saznanjima Pobjede, radove izvodi Zaštita prostora d.o.o. Pijesak se nasipa sa postojećih deponija na Adi koji su nastali od produbljivanje korita rijeke Bojane prije dvije godine.

Naperi koji su postavljeni početkom ove godine kako bi privremeno zaštitili plažu su usljed uticaja talasa počeli da se ,,prosipaju“.

,,Džambo“ vreće privremene

Prof. dr Sava Petković, koji je autor projekta privremene zaštite plaže naperima, kazao je Pobjedi da je napravljen samo jedan naper od ,,džambo“ vreća punjenim pijeskom i da je to bio privremeni objekat koji je trebalo da zaustavi eroziju plaže na Adi Bojani i omogući formiranje plaže za ovogodišnju turističku sezonu. Po njegovim riječima, napravljen je ,,uslovni“ naper, dok je za dugoročnije rješenje trebalo uložiti više novca.

– Nakon izgradnje napera, zaustavljena je erozija plaže na Adi Bojani i omogućeno je formiranje plaže za ovogodišnju turističku sezonu. Formirana je plaža dužine od oko 300 metara i prosječne širine od oko 35 metara. U izgradnju napera uloženo je oko 50.000 eura. Kako je za izgradnju klasičnog napera neophodno izdvojiti daleko više novca, predloženo je da se postojeći naper od vreća sa pijeskom revitalizuje, kako bi ,,preživio“ i ovu zimu – naglasio je Petković.

Kako je objasnio, osnovna ideja je bila da se sve oštećene vreće zamijene novim i da se nadvisi kota krune napera još jednim redom vreća.

– Ne znam da li će se moj prijedlog za revitalizaciju napera prihvatiti i kada bi počeli radovi. Dakle, ako bi se uskoro pod dejstvom ,,juga“ javili talasi većih visina, nije isključeno da bi postojeći naper bio ozbiljno oštećen. Tada bi i plaža na zapadnom kraju Ade Bojane, i većina kopnenih sadržaja, vjerovatno nestala – poručio je profesor Petković.

Zapadno od napera na Adi Bojani, koji je postavljen početkom ove godine radi zaustavljanja erozije, uočeno je da je plaža u prethodnih nekoliko mjeseci u potpunosti nestala tako da je mišljenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da se prihranjivanjem erozija može zaustaviti do nalaženja trajnog rješenja.

Ovo je planirano za zaštitu plaže od vremenskih nepogoda do sljedećeg ljeta, a za trajno rješenje erozije Ade Bojane angažovani su italijanski eksperti.

Izgradnja privremenih nasipa je otpočela juče i odvijaće se u zavisnosti od vremenskih prilika, kazali su nedavno Pobjedi iz Ministarstva ekologije. Ministarstvo je još u prvom kvartalu ove godine iniciralo dalje analize Studije očuvanja i realizacije plaže na Adi Bojani koja je pripremljena u decembru prošle godine kroz IPA projekat koji pruža podršku pripremi projekata iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena, s ciljem dobijanja dodatnih stručnih mišljenja na efikasnost projekta hitnih mjera, kao i na rješenja koja daje sama studija, odnosno dobijanja dodatnih prijedloga kratkoročnih i dugoročnih mjera.

Dogovori

Shodno dogovoru sa sastanaka održanih s Morskim dobrom tokom ove godine, kako su kazali iz Ministarsva ekologije, analize i rezultati projekta hitnih mjera potrebno je pratiti do oktobra ove godine, odnosno nakon završetka sezone.

– Oni treba da daju osnovu za dalje korake u definisanju i sprovođenju dugoročnog rješenja, uz geodetsko snimanje i redovno izvještavanje s terena od strane JPMD.

U tom kontekstu je u organizaciji Ministarstva, a uz podršku IPA projekta koji se finansira iz sredstava Evropske unije „Podrška pripremi projekata iz sektora životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori“, obezbijeđen angažman dva eksperta iz Italije, Roberta Montanarija i Kristijana Marazmija, a 27. i 28. septembra održan konsultativni sastanak u HTP-u „Ulcinjska rivijera“ i organizovana posjeta ugroženim djelovima Ade Bojane od erozije, sve u okviru nastavka aktivnosti na sanaciji erozije.

Italijanski eksperti su skrenuli pažnju da je usljed nedostatka podataka praksa u Italiji bila testiranje različitih metoda i rješenja kako bi se ukazalo na ono dugoročno najefikasnije, s obzirom na to da je svaka

obala različita, da je problem veoma kompleksan i da univerzalnog rješenja nema.

Načelno je predstavljeno da su čvrste strukture, kao što su betonski naperi ili kameni blokovi, nepreporučljivi jer ne predstavljaju dugoročno održiva rješenja.

Ukazali su da u ovom trenutku prvo treba definisati pristup dugotrajnijem rješavanju problema, a onda sagledati moguće metode. Pristup koji oni predlažu jeste identifikacija izvora prihrane sedimentom, prirodnog ili vještačkog, uspostavljanje monitoringa, a sve s ciljem ponovnog uspostavljanja prirodnih procesa, uzimajući u obzir sve faktore i aspekte, integralno. Oni su isto tako preporučili da je korisno isprobati sva potencijalno efikasna rješenja za ovo područje, posebno ona s održivijim karakteristikama, koja se mogu uklopiti u ambijent Ade Bojane i njene prirodne vrijednosti – kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekologije.

Direktorica Uprava za vode Vesna Bajović kazala je Pobjedi da će se u svrhu prihranjivanja plaže uzimati deponovani pijesak koji je nastao produbiljvanjem korita rijeke Bojane.

– Tom prilikom stvorile su se dvije deponije na ušću i na račvi. Za revitalizacije plaže koristiće se pijesak sa ušća dok je naš prijedlog da pijesak sa račve preuzme Uprava za imovinu, jer je to državno vlasništvo i da se valorizuje – kazala je nedavno Pobjedi Bajović dodajući da je ovaj pijesak pod okriljem Uprave za vodu i nastao je prilikom produbljivanja korita rijeke Bojane.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još