Nastavlja se Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca

 Nastavlja se Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca

Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, objavljen je danas, dok će se prijave podnositi od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine (do 15 sati), saopšteno je iz Kabineta Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kako navode, poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada / kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Dodaju da poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave).

“Uputstvo za podnošenje Prijave za sve poslodavce preko portala eUprave se nalazi na portalu eUprave www.euprava.me”, navedeno je u saopštenju.

Kako su rekli, korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

“Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem”, saopštili su iz Kabineta.

Kako su istakli, poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, navodi see u saopštenju.

Kako kažu, program se pokazao kao veoma uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

“Javne pozive Zavoda za zapošljavanje i Uprave za kadrove možete preuzeti na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta”, zaključeno je u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još