NATO ne želi da komentariše imenovanja u crnogorskom bezbjednosnom sektoru

 NATO ne želi da komentariše imenovanja u crnogorskom bezbjednosnom sektoru

izvor gov.me

Proces sigurnosnih i bezbjednosnih provjera u Crnoj Gori isključiva je nadležnost zemalja članica. To je Pobjedi saopšteno iz NATO, povodom imenovanja u bezbjednosnom sektoru Crne Gore.

“Ne komentarišemo obavještajna pitanja zemalja članica. Proces bezbjednosti i sigurnosnih provjera isključivi je, suvereni prerogativ zemalja članica,” kazali su Pobjedi iz Alijanse.

Vlada Crne Gore donijela je odluku da Aleksandar Šaranović bude v.d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane..

Za bliskog saradnika, Šaranović je postavio Radula Čovića.

Nakon toga, poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Raško Konjević (SDP) objavio je da je Čović napravio propust u postupanju sa povjerljivim dokumentima NATO.

On je pitao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da li je tačno da je Čović počinio teži prekršaj.

“ Da li je tačno da je Ćović bio u štabu NATO-a u Poljskoj na pripremama za misiju za Letoniju. Nakon upozorenja partnera da je počinio teže prekršaje sa NATO dokumentima vraćen odmah. Ako je ovo tačno, je li ovo poštovanje partnera”, pitao je Konjević i Ministarstvo odbrane.

Iz resora Olivere Injac na to su odgovorili da se radi o profesionalcima profilisanim za obavljanje složenih vojnih zadataka, koji su i do sada obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i jedinicama Vojske u domenu obavještajno-bezbjednosnih poslova.

“Naši NATO saveznici i partneri nikada nijesu osporili njihov rad. Neprimjerena je ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih lica na dužnosti čiji opis poslova obuhvata obavljanje zahtjevnih zadataka u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori, što je ključna smjernica za usmjeravanje kadrovske politike u OBD“, pojasnili su iz Ministarstva.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još