„Ne dozvolite da se zbog naopakog uvjerenja da vas mladost čini imunima izlažete prevrtljivoj bolesti”

 „Ne dozvolite da se zbog naopakog uvjerenja da vas mladost čini imunima izlažete prevrtljivoj bolesti”

Izvor: Unsplash

Prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje najslabiji odziv za masovnu vakcinaciju vlada među mladima. Zato iz ovih zdravstvenih institucija tvrde da naučnog utemeljenja u vjerovanju „da nas mladost čini imunima“ nema, te je zato ključno, pored pridržavanja osnovnih preventivnih mjera, primiti i obje doze vakcine i tako zaštititi i sebe i druge.

Ministarstvo zdravlja: Najčešće obolijevale starosne kategorije od 19 do 39 godina

Iz Ministarstva zdravlja su za FOS kazali da je od koronavirusa u Crnoj Gori najčešće obolijevalo stanovništvo starosti od 19 do 39 godina. Zato iz ovog resora poručuju da je vrijeme da mladi prestanu da misle da su nesavladivi kada je u pitanju bolest, te da treba da počnu da slijede primjer ljekara i vakcinišu se.

„Prema našim podacima o broju dijagnostikovanih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori od početka pandemije, najveći broj otkrivenih slučajeva (izraženo u apsolutnim brojevima) registrovan je u uzrasnim grupama 30-39 i 40-49 godina. Takođe, u uzrasnoj grupi 30-49 godina prijavljen je 61 smrtni ishod. Među mlađim osobama je bio i značajan broj hospitalizovanih, tako da, iako je rizik za tešku formu bolesti i smrtni ishod značajno manji kod mlađih u odnosu na osobe starije od 65 godina, taj rizik je svakako realan“, saopšteno je za FOS iz Ministarstva zdravlja.

Mladi, iako rjeđe nego populacija starijih osoba, ipak mogu razviti ozbiljnu kliničku sliku i završiti na bolničkom liječenju. Zato se od njih, kako su dodali iz resora dr Jelene Borovinić Bojović, očekuje da pokažu odgovornost.

“Sa epidemiološkog stanovišta, mladi ljudi su veoma aktivni u smislu ostvarivanja socijalnih interakcija, zbog čega često obolijevaju i još češće prenose bolest na druge osobe. Dakle, vakcinisan mladi čovjek osvaruje benefit za sopstveno zdravlje, ali i za zdravlje svoje porodice, prijatelja, kolega…”, kazali su za naš portal iz Ministarstva zdravlja i dodali:

“Svi kod kuće imamo mlađe ili starije od sebe koje možemo da ugrozimo. Njihovi organizmi su krhkii nijesu otporni kao vaši. Zašto bi vrijeme, umjesto sa najbližima i u domaćem okruženju, provodili u bolnici, izolovani od svih, i borili se za dah uz pomoć mašina? Nemojte tome da ih izlažete. Podsjećam i da je opasna predrasuda da korona mladima ne može ništa. Nažalost, bilo je i fatalnih posljedica među mlađima i, nemojmo se zavaravati, biće ih i dalje širom svijeta. Ne dozvolite sebi da se, zbog naopakog uvjerenja da vas mladost čini imunom, izlažete prevrtljivoj bolesti.”

IJZ: Mladi trenutno u velikoj mjeri “upravljaju epidemijom”

Sa druge strane, izričiti su i u Institutu za javno zdravlje gdje tvrde da mladi zasad “upravljaju epidemijom”.

Pozivajući se na rezultate londonskog Imperial College-a, koji je utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručavao za 11 dana, a najveći broj novootkrivenih slučajeva je bio u starosnim grupama od 5 do 12 i od 18 do 24 godine, još jednom jasno poručuju da ovaj virus ne bira. Stoga je vakcinacija naročito bitna, a pogotovo u situaciji u kojoj nam prijeti delta soj.

„Mladi su svakako dio populacije, dio stanovništva i kada je u pitanju masovna imunizacija oni jesu značajni jer njihovom imunizacijom zaokružujemo započeti krug, što bi značilo da time stvaramo jači, konzistentniji bedem imunog odgovora zajednice i virusu ne dajemo priliku za širu transmisiju. Prosto rečeno, slabimo ga“, saopštili su za FOS iz Instituta za javno zdravlje dodajući da je za podstrek mladih na imunizaciju nužna edukacija.

„Mladi očekuju savjete, očekuju podršku starijih, iskusnijih, kompetentnijih, njihove porodice i profesora. Za njihovu odluku često nije dovoljno mjesec dana kampanje, potrebna je kontinuirana edukacija a ne kritika, i oni će biti spremni za valjanu odluku“, kazali su iz IJZ dodajući da nam poznavanje rizika od infekcije pomaže da preduzmemo mere za smanjenje istog, te da mnogo stvari možemo sami da učinimo kako bismo zaštitili sebe i najmilije od ovog virusa, uključujući i Delta soj koronavirusa. T

“To uključuje redovnu higijenu ruku i nošenje maske, tako da  maska ​​prekriva nos i usta te da su nam čiste ruke kada stavljamo i skidamo masku. Zatim, uključuje izbegavanje prenatrpanih prostora, udaljavanje od drugih, da ako se nalazimo u zatvorenom prostoru taj prostor ima dobru ventilaciju, koju često možemo jednostavno obezbediti otvaranjem prozora  tako da imamo dobar protok vazduha. Primenom svih navedenih mera smanjiće se mogućnost izloženosti virusu i mogućnost infekcije. Uz to, vakcinišite se! Znamo da su vakcine neverovatno efikasne u sprečavanju teškog oblika bolesti i smrti.  Potrebno je samo da iskoristimo priliku koju imamo i dostupne vakcine, vakcinisanjem i to kompletno, sa obe doze. kako bi u potpunosti bili zaštićeni od teške bolesti i smrti“, navode iz IJZ za FOS još jednom apelujući da moramo naučiti da živio sa ovim virusom.

„Činjenica da smo dobili više slobode i da smo se u velikoj mjeri vratili uobičajenom stilu života, od nas zahtijeva više odgovornosti ukoliko želimo da se taj trend nastavi“, zaključili su iz Instituta.

Od 2. avgusta povlastice za vakcinisane

Od petka, 23. jula, na snazi su nove mjere za zaštitu stanovništva od koronavirusa. Tako je privremeno zabranjen rad noćnih i disko klubova, žurke na otvorenom i u zatvorenom prostoru…

„Ono što nas je uputilo i na ovakve mjere i što možemo da zapazimo radom na terenu, jeste da su u posljednje vrijeme obolijevale mlade nevakcinisane osobe. Ne smojemo zaboraviti da su mnogi asimptomatski što znači da mogu da prenesu tu infekciju najbližima, odnosno starijoj životnoj dobi koja će ispoljiti teže oblike bolesti“, kazao je ranije Galić na pres konferenciji povodom predstavljanja mjera.

Galić je tada najavio i benefite za vakcinisane pa će tako od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, onima koji posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su preboljeli korona virus odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Ista pravila važiće i za boravak u diskotekama, disko klubovima/barovima i noćnim klubovima, barovima na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i za prisustvo na žurkama, festivalima i slično…

Projekat “Vakciniši se – uz prave informacije do vakcinacije” portal FOS Media sprovodi uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost korisnika finansiranja i ne odražavaju stavove Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još