Ne zna se datum isporuke: Crna Gora putem COVAX-a dobija 84.000 vakcina

 Ne zna se datum isporuke: Crna Gora putem COVAX-a dobija 84.000 vakcina

Izvor: iStock

Crna Gora će putem COVAX-a, globalne inicijative Ujedinjenih nacija za raspodjelu vakcina, dobiti 84 hiljade vakcina kompanije AstraZeneka, ali je tačan datum isporuke i dalje ostao nejasan.

U dokumentu COVAX-a u koji portal Pobjede imao uvid ne navodi se kada bi prva isporuka vakcina mogla stići u našu zemlju, ali je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) An Linstrad danas kazala novinarima da bi isporuke širom svijeta mogle početi krajem februara.

Podsjećamo, predstavnici Ministarstva zdravlja ranije su saopštili da bi Crna Gora prve vakcine iz COVAX inicijative mogla dobiti krajem februara ili početkom marta.

U dokumentu COVAX-a navode se smjernice za globalnu isporuku vakcina uz upozorenja, odnosno ograničenja koja taj proces mogu usporiti.

Tako se, kada je riječ o vakcini kompanije AstraZeneka, navodi da SZO još nije odobrio tu vakcinu, što može biti jedan od glavnih faktora za usporovanje njene distribucije.

“Alokacija vakcina će biti objavljena tek kada vakcina bude odobrena od SZO. Obim snabdijevanja može varirati usljed proizvodnih i/ili operativnih ograničenja, a to će uticati na doze koje će dodjeljivati zemljama”, navodi se u dokumentu.

I tačna isporuka je takođe uslovljena sa više faktora.

“Tačna isporuka će zavisiti od zakonskih-regulatornih obaveza kao i vremena isporuke dobavljača i povezane logistike. Isporuka AstraZeneka vakcina mogla bi početi krajem februara ukoliko više propisanih uslova bude ispunjeno”, precizirano je u dokumentu COVAX-a.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još