Neizvjesno ostaje li neradna nedjelja

 Neizvjesno ostaje li neradna nedjelja

izvor Pixabay

Vlada je odbacila inicijativu Unije slobodnih sindikata (USSCG) koja je tražila od izvršne vlasti da odbije sve predloge koji se tiču ukidanja neradne nedjelje.

U informaciji Vlade navodi se da je USSCG u martu ove godine pokrenula elektronsku peticiju kojom se traži odbacivanje inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada, a koja je prikupila podršku 3,6 hiljada građana, piše Dan.

Unija je pozvala građane da se usprotive ukidanju neradne nedjelje, jer bi to pogodilo preko 40 hiljada zaposlenih.

U Informaciji koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak navodi se da je stav Ministarstva ekonomskog razvoja da u kontinuitetu izražava razumijevanje prema inicijativama sindikata i pravima zaposlenih koje imaju iz radnog odnosa, u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Crne Gore.

Međutim, u vezi sa incijativom USSCG, koja se odnosi na zahtjev da Vlada odbije inicijative drugih lica – građana ili preduzeća, stav tog Ministarstva je da Vlada ne može unaprijed odbaciti bilo čije inicijative, ukoliko ispunjavaju propisane uslove da kao takve budu podnesene izvršnoj vlasti na razmatranje.

“Takve inicijative se moraju razmotriti i o njima se Vlada zvanično izjašnjava, kao što je to slučaj i sa ovom peticijom. Poslodavci takođe imaju pravo na podnošenje peticija i inicijativa, kao što to pravo imaju i svi drugi građani Crne Gore. Imajući u vidu da se ovom inicijativom od Vlade zahtijeva odbacivanje svih inicijativa poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini, iz prethodno navedenih razloga, Ministarstvo predlaže da Vlada odbije predloženu inicijativu”, navodi se u Informaciji koju je Vlada prihvatila i predložila da se rješenje traži kroz socijalni dijalog.

Predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, naveo je da je odluka Vlade logična, jer je nemoguće tražiti da se nečiji predlozi unaprijed odbijaju.

“Pozdravljam odluku Vlade koja je i pokazala da daje šansu socijalnom dijalogu. Smatram da nije dobro to što su sindikati tako kruti u stavu da neradna nedjelja opstane. Mi smatramo da sa njom svi gube, a priča o njenom zadržavanju po svaku cijenu je populizam koji nema pokriće u realnosti. U vrijeme krize treba omogućiti da svi zarade i loše je da u sezoni nedjeljom ne rade prodavnice. Mi smo predložili da se tog dana radnicima povećaju dnevnice i tako svi budu na dobitku”, objasnio je Mitrović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još