Neke cijene neznatno pale, druge porasle

 Neke cijene neznatno pale, druge porasle

izvor Pobjeda

Cijene istih proizvoda u različitim trgovačkim lancima različite, međutim nigdje ulje i brašno nijesu pojeftinili sedam odsto, ni so 14 procenata

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam odsto, sudeći prema cijenama u maloprodajama trgovačkih lanaca u centru Podgorice cijene su ili ostale na istom nivou ili su neznatno smanjene, dok su pojedine čak i uvećane.

Igra cijena

U poređenju sa cijenama od prije mjesec, cijena brašna ,,zlatni puder“ ostala je na istom nivou u Idei pa košta 1,29 eura, u Aromi je poskupilo deset centi pa sada košta 1,59, a u Voliju pojeftinilo devet centi, pa je sada 1,26 eura. Brašno tip 400 Nikšićkog mlina i dalje, kao i prije mjesec, u Aromi košta 75 centi, dok je u Idei sa 89 sniženo na 75 centi. Hrvatsko brašno ,,farina“ i dalje se može naći samo u Idei po istoj cijeni od 75 centi, kao i crnogorsko brašno Montemlin Šajo. Srbijansko brašno ,,fidelinka“ koje je prije mjesec bilo 99 centi u Aromi, sada košta 1,15 eura, dok je ,,senćansko“ u Idei sniženo sa 95 na 75 centi. Hrvatska ,,tena“ tip 550 u Aromi je snižena šest centi, pa je sada 99 centi, a u Voliju za cent, pa sada košta 74 centa. Brašna ,,danubius“ našli smo samo u Voliju, pa je tip 400 skuplji za četiri centa i košta 79 centi, dok je tip 500 ostao na istom nivou, kao i prije mjesec, 69 centi.

Ni cijena ulja nije značajno umanjena, pa ,,dijamant“ u Aromi košta 1,99 eura, u Voliju 2,10 eura, dok je u Idei na akciji snižen sa 2,09 na 1,82 eura. ,,Sani“ ulje u Aromi košta 1,79 eura, a u Voliju 1,89 eura. ,,Iskon“ iz Šida isto košta u Aromi i Idei, 1,89 eura, s tim što je u Idei ovo akcijska cijena snižena sa čak 3,15 eura. ,,Vital“ i ,,tenu“ našli smo samo u Voliju i to po cijeni od 1,99, odnosno 1,89 eura. Cijena ,,tuzlanske sitne soli“ se kreće od 45 centi u Idei, preko 49 u Voliju, dok je najskuplje u Aromi 69 centi. So solane Pag u Aromi košta 65 centi, dok su različite cijene i proizvođača Royal i Hrana i vino, koje su u Voliju 47, odnosno 43 centa, a u Idei 55, odnosno 59 centi. Najjeftinija je so ,,dobro“, koja je u Voliju 39 centi.

Nedavno su Pobjedi iz kompanije Merkator-CG, u okviru koje posluju Idea marketi, saopštili da su nakon izmjena Zakona o PDV-u umanjili cijene brašna, ulja i soli. Da su cijene ovih namirnica smanjili, Pobjedi su kazali i iz Domaće trgovine i France.

Zakon

Usvajanjem izmjena ovog zakona omogućeno je smanjenje cijena i to ulja za oko 15 centi, soli za sedam, a brašna za šest centi, ali trgovce zakon na to ne obavezuje. Osim ovog, Skupština je usvojila i izmjene Zakona o akcizama pa je Vladi dozvoljeno da smanji akcize na gorivo do 50 odsto u roku od tri mjeseca. Usvojen je i Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, a predviđeno je da Vlada podzakonskim aktom utvrdi mjere i listu proizvoda na koje bi se mjere odnosile, uz obavezu da je preispita najmanje jednom u tri mjeseca.

U skupštinsku proceduru je prošlog petka ušao i prijedlog Socijaldemokrata Damira Šehovića, Borisa Mugoše i Ivana Brajovića da se, do kraja godine, ukine PDV na promet hljeba koji sada iznosi sedam odsto. U prijedlogu navode da je ruska agresija na Ukrajinu uticala na nestabilnost tržišta i rast cijena, što je i razlog nedavnih izmjena PDV obaveza.

– Međutim, pomenuto smanjenje PDV-a, po najavama iz pekarske industrije, neće uticati na smanjenje cijene hljeba, budući da su pekarima troškovi suštinski ostali isti, jer sada neće plaćati PDV na brašno, ali neće imati ni pravo na povraćaj tog PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada. Zato je jedini održiv način za smanjenje cijene hljeba zapravo smanjenje PDV-a sa sadašnjih sedam na nula odsto – navode u obrazloženju prijedloga izmjena Zakona o PDV-u, za koje traže da bude donijet po hitnom postupku.

Podsjetili su da je Privredna komora ranije predlagala isto, dodajući da bi se ovim izmjenama izašlo u susret opravdanom zahtjevu, te da bi najviše koristi imali građani sa najnižim primanjima.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još