Nelegalno poslovalo 30 odsto privrednika, naplaćeno skoro 1,4 miliona eura

 Nelegalno poslovalo 30 odsto privrednika, naplaćeno skoro 1,4 miliona eura

Izvor: Pixabay

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) je tokom ljetnje turističke sezone izvršila više od 9.000 inspekcijskih nadzora, pri čemu je 30 odsto privrednika zatečeno da posluju nelegalno ili polulegalno, pišu Dnevne novine.

Osim što su inspektori donijeli 168 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izdali su i prekršajne naloge u vrijednosti od gotovo 1,4 miliona eura. To se navodi u Informacijio djelovanju UIP tokom ljetnje turističke sezone koju je Vlada razmatrala.

Kada su u pitanju radni odnosi Uprava za inspekcijske poslove je kontrolisala i 17.000 zaposlenih lica 45 odsto žena i 55 odsto muškaraca.

U tom dijelu izdato je 254.310 eura prekršajnih naloga, jer je između ostalog zatečeno 399 radnika angažovanih na crno. Riječ je o neprijavljenih 79 domaćih i 320 stranih državljana, pri čemu je njih 53 nakon intervencije inspekcije uvedeno u zakonito poslovanje.

Prilikom kontrole kupališta evidentirano je desetak onih koji posluju bez odobrenja i to po dvije plaže u Budvi i Kotoru, jedna u Tivtu i pet u Herceg Novom.

Nepravilnosti su utvrđene i u poslovanju hotela i ugostiteljskih objekata, a zatvoreno je i 11 trgovina i zanatstva i to većina zbog rada nedjeljom.

U zaključku se navodi i da je nakon preventivnih mjera i ukazivanja o nepravilnostima u kontrolnim pregledima u ostavljenom roku od 80 do 90 odst slučajeva postupljeno po zakonu i uvedeno zakonito poslovanje u subjektima nadzora.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još