Nema diskriminacije u donešenim mjerama; Subvencije u decembru i u prvom kvartalu 2021.

 Nema diskriminacije u donešenim mjerama; Subvencije u decembru i u prvom kvartalu 2021.

FOS MEDIA

Epidemija se nalazi na stabilnom ali visokom nivou, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje na današnjoj pres konferenciji. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da donijete mjere nisu diskriminatorne. Sa pres konferencije je poručeno da građani treba da izdrže još malo, da budu disciplinovani dok ne stigne vakcina. Državna sekretarka Milena Lipovina Božović saopštila je da će i u decembru biti subvencionisane zarade, prenosi FOS Media.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da od početka drugog talasa koronavirusa odrađeno preko 120 hiljada PCR test, od 13. novembra urađeno je preko 29 hiljada brzih testova. Pozitivnih osoba je 44 047 osoba, 34 768 oporavljenih, 9 279 je aktivnih slučejava, 624 su preminula, kazao je Galić. Najteža situacija je u Cetinju gdje je 2990 zaraženih na 100 hiljada, 2310 na 100 hiljada u Podgorici…

Situacija je vrlo ozbiljna. Mortalitet je trenutno 28 puta veći nego u Švedskoj, kazao je Galić.

f

O novim mjerama koje su danas stupile na snagu čitajte više klikom na ovaj link.

”Trend laganog pada je jedna vrsta klackalice, epidemija se nalazi na stabilnom ali visokom nivou, od našeg ponašanja u toku praznika zavisiće situacija”, kazao je Galić. 

Postoje dvije krajnosti, naveo je on. ”To je totalno zaljučavanje, što bi epidemilozi najviše voljeli, to bi trajalo od šest do osam nedjelja. Druga krajnost je država bez mjera”, naveo je on.

”Moramo imati u vidu da države za vrijeme praznika imaju jako restriktivne mjere, poput Danske, Grčke, za razliku od Francuske koja ima blaže mjere. Ozbiljnost ove situacije može ukazati i iskustva ljudi koji su oboljeli od korone, Ja sam imao tešku upalu pluća, bio sam 11 dana u bolnici. Bolest je dugotrajna, ne bih je preporučio ni najgorem neprijatelju. Građani da shvate da od njihovog ponašanja zavisi stanje u društvu”, kazao je Galić.

”Mjere su donose na osnovu socio-ekonomskih inputa”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

On je kazao da je vrlo bitno da izdržimo još malo, dok ne stigne vakcina. 

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se radi o jednom hroničnom problemu koji dugo traje. IJZ je predlagao zaključavanje na 15 dana, mjere su restriktivne koje je dozvoljavalo sadašnje stanje, navela je ona. Morali smo da se odlučimo za ovakav set mjera. koliko želimo da situacija ostane pod kontrolom moramo da zamolimo građane za disciplinu dok ne dođe vakcina. 

Tražili ste uklanjanje bazara u Nikšiću, a dozvolili ste loženje badnjaka, teško je kontrolisati građane i poštovanje mjera…

”Vjerska prava su Ustavom zagrantovana prava. Nadbiskup katoličke crkve obratio se sa molbom da se održi obilježava Badnjeg dana, odluka IJZ. Vjerska prava se moraju ispoštovati. Okupljanja građana nema 31. niti 6. uveče. Crkve su obavezne da obrede organizuju uz poštovanje mjera”, kazala je minstarka odgovarajući na pitanje.

f

Bazar u NK 

”Gradonačelnik Nikšića i bivši šef NKT Milutin Simović je ukazivao na to da svi građani poštuju mjere koje su na snazi. Dešava se jedna situacija da u najužem centru grada, imamo mogućnost bliskih kontakata, kontinuirano… Ukoliko bismo to okupljanje shvatili da blo koji drugi način dese i u drugim graodvima Crne Gore, zašto bi se takvo dešavanje dogodilo na Cetinju, Podgorici… Iz tog razloga uputili smo upozorenje i apel da tog okupljanja u NK ne bude, kazala je Borovinić Bojović.

Očekujemo od Katoličke i Pravoslavne crkve da odreaguje isključivo uz poštovanje mera koje su na snazi, poručila je ona. 

Može li se osloniti na to da će crkve poštovati mjere

”Vjerski obredi nisu isto što i proslava Nove godine. Iz tog razloga predložili smo mjere koje duže traju kako bismo obezbijedili poštovanje mjera”, navela je Borovinić Bojović. Ona je kazala i da su moguće korekcije mera.

Peticija

”Sve sugestije su dobrodošle. Sa pravne tačke gledišta, diskriminacije u ovim mjerama nema, konsultovali smo se sa pravnicima. Sve sugestije biće razmatrane na prvoj vanrednoj sjednici”, kazala je ministarka komentarišući pokrenutu peticiju.

Zašto su seminari i kongresi zabranjeni

”Nisu zabranjeni seminari. U ovom vremenu se obično i ne održavaju. U tom periodu se uglavnom održavaju proslave, dodjele nagrada… pa smo iz istog razloga izdali tu mjeru, pojasnio je Bajić.

f

Subvencije

”Nisu subvencije obustavljenje. Mogu da najavim da će na narednoj sjednici Vlade biti nastavljen program subvencioniranja zarada i za decembar, i u prvom kvartalu 2021.”, kazala je državna sekretarka Milena Lipovina Božović.

f

”Osim toga preporuka planiramo da predložimo neke preporuke koje će pomoći privrednicima da održe što bolje poslovanje”, dodala je ona.

Da li ste obavili kontrolu računa NKT 

”Nismo dobili detaljne podatke za rashode računa sa NKT.  Budžetski revizori ispitivaće način i šta se dešavalo sa sredstvima NKT. U Ministarstvu zdravlja mi je odgovoreno da je Vlada raspolagala time”, kazala je Borovinić Bojović.

Opšta strategija za borbu protiv koronavirusa

”Napravićemo odgovarajući digitalni sistem, na tome se ovih dana radi, i prvo što ćemo uvesti je baza podataka, biće pojednostavljena komunikacija sa građanima preko te digitalne platforme. Dobijaćemo podatke vezano za nadzor, kontakte, pregledane u domovima zdravlja koji će se slivati u to osnovnu platformu. Jednim klikom ljekar iz Berana će moći da zna kakva je situacija u svim gradovima u CG”, kazala je Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još