“Nema pritužbi za mito u KCCG-u, oštro bih kaznila svakog”

 “Nema pritužbi za mito u KCCG-u, oštro bih kaznila svakog”

IZVOR RTCG

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da za godinu i tri mjeseca nijesu imali ni jednu pritužbu da je ikome tražen novac za zdravstvenu uslugu u Kliničkom centru. Dodala je da bi oštro kaznila svakog ko bi primio mito u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Ja ne vjerujem da je to zastupljeno u procentu u kojem se govori. Bila bih spremna da oštro kaznim svakog ko bi uzeo novac za zdravstvenu uslugu. Odavno se više ne priča o tome kao ranije. Ja se nadam da je tome kraj”, kazala je ona.

U vremenu kada je manje kovid pacijenata, potrebno je da se građani vrate svojim izabranim ljekarima i da se poveća povjerenje u njih, kazala je direktorica Kliničkog centra. Na taj način rasteretiće se lista čekanja kod specijalistać. Ona je istakla da u poređenju sa Kliničkim centrom Ljubljana naš KCCG ima tri puta manje zaposlenih, a više pregleda i manje liste čekanja.

U KCCG-u je pretgodnog mjeseca urađeno 8,5 hiljada pregleda.

“Od 1. januara do 1. aprila urađeno je 150 hiljada pregleda i dijagnostičkih procedura. Morate priznati da je to značajna brojka”, kazala je Radulović.

Istakla je da su od 8,5 hiljada pregleda imali 63 žalbe.

“To je 0,07 pacijenata koji su imali zamjerke”, kazala je ona. Upoređujući se sa centrima iz regiona, Radulović je rekla da u odnosu na Ljubljanu Srbija i Hrvatska imaju znatno veće liste čekanja.

“Klinički centar Ljubljana nije jedina zdravstvena ustanova u tom gradu i ima do tri puta više zaposlenih od KCCG-a. Kada pogledate naše i njihove liste čekanja, njihove su dva puta veće… Dakle kada uporedite ta dva sistema jasno je da sa dva i po puta manje zaposlenih i manjom listom čekanja, da je taj broj pregleda značajno veći, da imamo veće opterećenje po zaposlenom ljekaru i medicinskoj sestri ”, istakla je direktorica KCCG-a.

Dodaje da je malo ljekara i da je specijalistu najteže čekati.

Najduže se čeka na pregled kod kardiologa, endokrinologa, reumatologa, gastroenterologa, sada i neurologa i to je u prosjeku pet mjeseci.

“U Ljubljani je to godinu”, kazala je ona.

Dodala je da žele da vrate povjerenje u izabrane ljekare.

“Želja nam je da zdravstveni sistem postane sistem kada unaprijedimo sve karike. Moramo da vratimo povjerenje pacijenata”, istakla je Radulović.

Istakla je da je otvoreno preko dvije hiljade 700 termina za kardiologiju.

“Da li možete da pretpostavite za koliko vremena smo popunili 2.700 termina, za 14 dana”, kazala je ona.

Da je veliki teret i na Urgentnom pokazuje podatak i da se preko 200 pregleda dnevno obavi u tom  centru, dodala je Radulović. 

“Zato ćemo se potruditi da izgradimo posebnu zgradu Urgentnog centra kako bi mogao da radi kako mu dolikuje”, kazala je ona. 

izvor rtcg

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još