Nema razloga za paniku, ali budimo pripravni za potencijalno neprijatnu zimu

 Nema razloga za paniku, ali budimo pripravni za potencijalno neprijatnu zimu

Izvor: Screenshot/YouTube

Nema razloga za paniku, ali treba biti pripravan za još jednu potencijalno epidemiološki neprijatnu zimu, kazala je crnogorska doktorka nauka i istraživačica na Pasterovom institutu u Parizu Marija Backović povodom pojave novog soja koronavirusa omikron.

Ona je na navela da domaći i svjetski mediji zasad plasiraju netačne ili nepotpune informacije o ovom soju.

“U novinama širom svijeta su se pojavili naslovi da se ovaj soj lakše prenosi, da je bolest blaža, da pogađa vakcinisane… Sve ove informacije su ili netačne ili nepotpune, odnosno važe za mali broj ljudi i nisu generalna pravila”, napisala je Backović na Tviteru.

Kako navodi mikron soj je prvi put detektovan 11. novembra 2021. u Južnoj Africi zahvaljući naučnicima koji budno prate virus i njegovu evoluciju.

“Naučnici iz Afrike su svoja saznanja podijelili odmah sa internacionalnom naučnom zajednicom, i zahvaljući tome ostatak svijeta može da se pripremi”, ističe ona.

Backović je napomenula da, kao i kod svakog istraživanja, saznaćemo kroz naučni metod kakav je i kako se ponaša omikron soj.

U međuvremenu, dodaje, iste mjere prevencije ostaju na snazi, a to su – maske, vakcinacija i ventilacija.

“Svima koji nisu primili treću dozu bih preporučila da je prime, i svima koji imaju djecu stariju od 12. godina da ih vakcinišu. Nema razloga za paniku, ali treba biti pripravan za još jednu potencijalno neprijatnu zimu”, zaključila je Backović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još