Niko neće da bude predsjednik Vrhovnog suda

 Niko neće da bude predsjednik Vrhovnog suda

izvor FOS media

Vrhovni sud ostaće do daljeg bez predsjednika jer se nijedan kandidat nije prijavio na oglas koji je istekao 26. januara, a za prijave putem pošte rok je bio jučerašnji datum.

Naime, iz Sudskog savjeta Danu je potvrđeno da nije bilo zainteresovanih za mjesto prvog čovjeka Vrhovnog suda i da će oglas morati ponovo da se raspiše.

Za mjesto predsjednika Osnovnog suda u Kotoru prijavili su trenutni v. d. Momirka Tešić, sudija Veljko Bulatović i Predrag Krstonijević.

Za izbor predsjednika Osnovnog suda u Plavu prijave su podnijeli Mirjana Knežević, v.d. predsjednika suda, i sudija Zdravko Rajović.

Po internom oglasu, za trajno dobrovoljno raspoređivanje u Osnovni sud u Podgorici javili su se Tanja Vidić i Vesna Gazdić, sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, Vanja Vujović i Mirza Ademović, sudije Osnovnog suda u Nikšiću, Mladen Paunović i Krunoslav Obradović, sudije Suda za prekršaje u Podgorici, dok za Osnovni sud u Nikšiću nije bilo prijava.

Javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda, kao i za izbor predsjednika osnovnih sudovau Plavu i Kotoru, objavljen je 11.1.2021.godine u Službenom listu Crne Gore i jednom dnevnom listu, te na portalu Sudskog savjeta. Rok za prijavu je bio 15 dana od dana objavljivanja.

Uslovi koje kandidati moraju da ispunjavaju strogo su određeni Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama. Opštim uslovima se traži i radno iskustvo od najmanje 15 godina u sudovima il i državnom tužilaštvu, kao i visoki stručni i profesionalni kvaliteti lica koja konkurišu za ovu funkciju.

Prijave koje zadovolje kriterijume dostaviće se Opštoj sjednici Vrhovnog suda, čiji članovi će obaviti razgovore sa kandidatima, nakon čega će tajnim glasanjem utvrditi predloge i dostaviti ih Sudskom savjetu. Sudski savjet će potom obaviti intervjue sa predloženim kandidatima i donijeti konačnu odluku.

Akcija za ljudska prava (HRA) prije nekoliko dana je ponovila da Sudski savjet preko dvije godine funkcioniše u statusu spornog legitimiteta, da je njihov rad obilježio niz nezakonitosti prilikom izbora budućih sudija i da je poslednje utvrdio i Upravni sud presudom kojom je poništio odluku o izboru 10 kandidata za sudije iz jula 2019. godine.

HRA je reagovala zbog načina na koji je Sudski savjet sproveo prvi dio pisanog testiranja prijavljenih kandidata za izbor 10 sudija osnovnih sudova. U saopštenju su konstatovali da se Sudski savjet oglušio o apel da se postupak testiranja odloži dok se rizik od zloupotreba ne isključi ili bar znatno smanji.

HRA je ranije tražila od Sudskog savjeta da izmijeni postupak testiranja da bi se spriječilo ponavljanje skandala vezanih za prepisivanje na testovima, poput posljednjeg iz marta 2020. godine, ali to nije urađeno.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još