Nimanbegu: Izborni zakon i garantovani mandati za predstavljanje Albanaca u parlamentu da budu dio ciljeva nove Vlade

 Nimanbegu: Izborni zakon i garantovani mandati za predstavljanje Albanaca u parlamentu da budu dio ciljeva nove Vlade

izvor Skupština CG

Na osnovu memoranduma o saradnji za vršenje vlasti na državnom nivou, koji je predlog Ure da dobije podršku manjina, za novu manjinsku vladu, Forca je podržava kao inicijativu jer neučešćem nacionalnih manjina u eksperimentalnoj vladi kao „Vlada eksperata“, koja nije dala niti jedan rezultat te bila je u suprotnosti sa međunarodnim zakonima za zaštitu i unapređenje prava nacionalnih zajednica, poručio je predsjednik Force Genci Nimanbegu.

– Podrska memorandumu koji ima osnov Ustav i zakonodavstvo Crne Gore je potrebno jer je sastavljen na evropskim principima i što sam Memorandum svjedoči da je eksperimentalna vlada bila neevropska bez razlike na to da su u njoj bili isti politički akteri samo u drugim ulogama – napisao je on u objavi na Fejsbuku.  

Prema njegovim riječima, Albanci bi kao autohtona nacionalna manjina trebalo da budu dio ovog Memoranduma da bi imali jasne zahtjeve koji su ostvarivi u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom.

– Jednaka primjena zakona  na cijelo teritoriji Crne Gore za Morsko dobro, Decentralizcija vlasti i prenosenje kompetencija  na lokalni nivo sa ciljem unapredjena i predstavljanja prava nacionalnih autoktonih zajednica u obrazovanju, kulturi, planiranju prostora i ekonomskom razvoju. Izborni zakon i garantovani mandati za predstavljanje Albanca u Parlamentu trebaju biti dio ciljeva nove Vlade, bez tih principa to ce biti jos jedna Vlada koje neće dovoljno uzimati u obzir prava nacionalnih manjina – kazao je Nimanbegu.

On je kazo da Forci prioritet nijesu funkcije u Vladi.

– Iako bi po nekim proračunima, nacionalnim partijama Albanaca, pripalo tri ministarska mjesta, već je osnova za podršku ostvarivanje naših programskih ciljeva. To smo dokazali u prošlim mandatima, a spremni smo to dokazati u novoj Vladi – zaključio je Nimanbegu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još